Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, aflat in campanie electorala, a cerut duminica revizuirea acordurilor Schengen si a amenintat cu "suspendarea participarii" Frantei daca o "guvernare politica" nu este pusa in practica "in douasprezece luni", relateaza AFP.

"Acordurile Schengen nu mai permit un raspuns la gravitatea situatiei. Ele trebuie revizuite. Trebuie pusa in practica o reforma structurala ca cea pe care o aplicam pentru euro", a afirmat presedintele.

"Nu trebuie sa lasam gestionarea fluxurilor migratorii doar in mainile tehnocratilor si ale tribunalelor", a adaugat acesta.

"In situatia noastra economica si sociala, daca Europa nu controleaza intrarile pe teritoriul sau, nu va ii mai putea primi cu demnitate pe cei ce sosesc, nu va mai putea raspunde cererilor de integrare ale celor care se confrunta cu atatea probleme in adaptarea la societate, nu va mai putea finanta protectia sociala", a avertizat el.

"Trebuie sa putem sanctiona, suspenda sau exclude un stat care nu corespunde, la fel cum putem sanctiona un stat din Zona Euro care nu isi indeplineste obligatiile", a adaugat Sarkozy.

El a pledat pentru "instrumente de gestionare a crizelor care sa permita asistarea tarilor care se confrunta cu circumstante exceptionale si un front comun in lupta impotriva imigratiei clandestine".

"Ca si pentru economie, este necesara o convergenta intarita in materie de drepturi pentru straini si drepturi de azil", a subliniat presedintele Frantei, pentru care aceasta problema "este o urgenta deoarece nu se pune problema sa acceptam insuficiente in controlul frontierelor externe ale Europei".

"Daca voi constata ca in urmatoarele douasprezece luni care urmeaza nu exista niciun progres serios in aceasta directie, atunci Franta isi va suspenda participarea la acordurile Schengen pana cand negocierile vor avansa", a avertizat el.

Buy European Act

Nicolas Sarkozy a afirmat ca doreste adoptarea unui "Buy European Act" pe modelul "Buy American Act", prin care intreprinderile care produc in Europa sa beneficieze de sprijin financiar.

"Franta va cere de acum inainte intreprinderile mici si mijlocii europene sa aiba o cota de piata care se le fie rezervata", a adaugat el, intr-un miting electoral la care au participat zeci de mii de simpatizanti si militanti, in apropiere de Paris, la Villepinte.

El a afirmat ca daca cele doua solicitari nu sunt adoptate la nivel european Franta va actiona unilateral.

Sarkozy a invocat exemplul Statelor Unite, care au adoptat inca din 1933 "Buy American Act", "o legislatie care obliga la rezervarea unei parti din comenzile publice pentru micile intreprinderi".