Trei persoane au fost ranite intr-o serie de incidente violente care s-au produs in noaptea de vineri spre sambata la Skopje si Tetovo, in Macedonia, accentuand si mai mult deteriorarea relatiilor dintre macedoneni si albanezi, relateaza AFP.

La Skopje, trei macedoneni cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani au fost agresati de patru persoane, una inarmata cu o ranga metalica, a precizat politia, intr-un comunicat. Doi dintre tinerii agresati, raniti la cap, au fost internati.

La Tetovo, oras majoritar albanez situat la 40 km vest de Skopje, un politist a fost ranit la cap si internat dupa ce a intervenit pentru a proteja doi barbati agresati de un grup format din circa sase persoane, potrivit unui comunicat de presa, care nu precizeaza insa apartenenta etnica a persoanelor implicate in acest incident.

Potrivit presei locale, agresorii erau albanezi.

Joi, zece persoane, macedoneni si albanezi, au fost ranite in trei incidente violente in Skopje. Aproximativ zece masini au fost incendiate si vandalizate.

"Nu este exclus ca cineva sa-si doreasca sa deterioreze relatiile interetnice" din Macedonia, a afirmat ministrul de Interne, Gordana Jankulovska.

Saptamana trecuta, circa 5.000 de albanezi din Macedonia au manifestat la Gostivar (vest) pentru a denunta uciderea a doi membri ai comunitatii lor de catre un politist macedonean.

Relatiile dintre albanezi si macedoneni sunt marcate de tensiuni dupa un conflict de sapte de zile care a opus in 2001 fortele guvernamentale si gherila albaneza macedoneana.

Conflictul s-a incheiat prin acordul de pace de la Ohrid, in august 2001, care prevede drepturi sporite pentru minoritatea albaneza, ce reprezinta aproximativ 25% din cele doua milioane de locuitori ai Macedoniei.