Un grup de avocati din Harare a anuntat ca politia din Zimbabwe a arestat un tamplar care ar fi spus ca presedintele Robert Mugabe nu mai are forta sa sufle in baloane, la petrecerile organizate pentru a marca implinirea a 88 de ani, transmite HuffingtonPost.

Robert MugabeFoto: Agerpres

Lawyers for Human Rights a afirmat ca barbatul a fost arestat sambata, dupa ce a urmarit intr-un bar ceremoniile fastuoase organizate in cinstea lui Mugabe.

Sustinatori ai liderului din Zimbabwe au afirmat ca l-au auzit pe tamplar in timp ce vorbea despre sanatatea precara a presedintelui african, exprimandu-si indoiala ca Mugabe ar mai putea sa umfle in baloane.

Grupul independent de avocati a afirmat ca barbatul a fost pus sub acuzare potrivit unei legi ce prevede ca insultarea lui Robert Mugabe este o ofensa si ea submineaza autoritatea presedintelui tarii.

Barbatul urmeaza sa apara la 12 martie in fata judecatorilor, urmand cel mai probabil sa fie amendat.

Arestarile care au la baza remarcile "ofensatoare" la adresa lui Mugabe sunt frecvente in Zimbabwe.

In mai 2011, un sergent de politie din Zimbabwe a fost arestat pentru ca, in timpul unui targ comercial, a folosit toaleta rezervata lui Mugabe. Alois Mabhunu risca un an de inchisoare pentru ca "l-a insultat pe presedinte" si "i-a invadat intimitatea".

Publicatia Guardian scria atunci ca spatiul personal al lui Mugabe, alaturi de "reputatia de tata al natiunii independente", sunt protejate "cu indarjire" in Zimbabwe.

In martie 2011, Douglas Mwonzora, un membru important al Miscarii pentru Schimbare Democratica, a spus intr-un tribunal, privind la un portret al lui Mugabe: "Cum esti, tata? Cum stai cu sanatatea?". Opozantul a fost acuzat cu insultarea presedintelui, el riscand un an de inchisoare.

Un alt opozant urma sa fie trimis in judecata dupa ce a postat un "mesaj ofensator" pe o pagina de Facebook ce apartine premierului Morgan Tsvangirai, in care scria ca "ce s-a intamplat in Egipt trimite unde de soc catre toti dictatorii din lume".

Presedintele Robert Mugabe conduce cu o mana de fier Zimbabwe din 1987.