Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a anuntat, miercuri, in timpul unei emisiuni realizate de canalul francez TF1, candidatura in alegerile prezidentiale din aprilie si mai, informeaza AFP. Sarkozy va candida impotriva socialistului Francois Hollande, a presedintei Frontului National (partid de extrema dreapta) Marine Le Pen si a liderului formatiunii Miscarea Democrata, Francois Bayrou.

Nicolas Sarkozy si Carla Bruni, inainte de anuntul candidaturiiFoto: Agerpres/AP

"Da, sunt candidat in alegerile prezidentiale", a declarat presedintele francez. Ales in 2007 in fruntea republicii franceze, Sarkozy candideaza astfel pentru un al doilea mandat de 5 ani.

Sarkozy a anuntat, miercuri, pe contul de Twitter (@nicolassarkozy), deschis in aceeasi zi, ca este invitat la jurnalul de la ora 20:00 (21:00 ora Romaniei) de pe postul TF1. Presedintele a evitat intrebarea timp de mai multe luni, sugerand totusi ca se pregateste de alegeri.

Inainte de interviu, TF1 scria pe site ca "presedintele este asteptat sa anunte, miercurea aceasta, ca va candida pentru un nou mandat in primavara viitoare. Acesta va fi invitat de Laurence Ferrari la ora 20:00 la TF1. In acelasi timp, Francois Hollanda [n.r. principalul oponent in alegeri] va avea o intalnire in Rouen."

Potrivit sondajelor electorale, Francois Hollande si Nicolas Sarkozy sunt favoritii in alegerile prezidentiale. La inceputul lunii februarie, sondajele aratau ca cei doi s-au detasat de restul candidatilor si totodata s-a redus si diferenta ce ii despartea. Astfel, Hollande conducea cu 34% urmat de Sarkozy cu 25.5%. In urma lor se situau Marine Le Pen cu 15% si Francois Bayrou cu 12%.