Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat luni sa adopte o pozitie cu privire la website-ul xenofob lansat de Partidul pentru Libertate (PVV), de extrema-dreapta, precizand ca "nu este site-ul Guvernului", informeaza Mediafax.

"Nu vom adopta o pozitie, este vorba despre site-ul unui partid, nu de site-ul Guvernului", a declarat Mark Rutte, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, in timpul unei deplasari la Biezenmortel, in sudul Olandei.

Partidul pentru Libertate (PVV) condus de Geert Wilders, indeamna olandezii sa semnaleze problemele pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est. «V-ati pierdut locul de munca in favoarea unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim. Asteptam povestea dumneavoastra», indeamna realizatorii site-ului.

In 48 de ore de la lansarea lui, au fost postate 22.000 de reclamatii. Totusi, clasa politica olandeza si reprezentantii angajatorilor condamna aceasta initiativa. O reactie puternica a venit din partea presedintelui Asociatiei Nationale a Angajatorilor din Olanda, Bernard Wientjes. Acesta considera initiativa ca fiind iresponsabila si conduce spre xenofobie.

Conform declaratiilor reprezentantilor partidului, site-ul se vrea un instrument pentru lupta impotriva muncii la negru, insa pare sa discrimineze puternic cetatenii care vin din noile state membre ale Uniunii Europene.

PVV, care sustine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte in Parlament, unde are 24 de deputati din totalul de 150, este cunoscut ca un partid eurosceptic ce critica virulent ajutoarele acordate Greciei.

  • Reactii la site-ul PVV

"O singura privire este suficienta pentru a vedea ca acesta nu implica strangerea faptelor, asa cum sustine Wilders, ci este vorba despre alimentarea sentimentelor negative indreptate in mod specific impotriva persoanelor care provin din Europa Centrala si de Est", a reactionat luni deputatul laburist olandez Frans Timmermans, din cadrul formatiunii PvdA. "Este rusinos si trist ca premierul Mark Rutte a ales sa pastreze tacerea", a adaugat deputatul laburist.

Comunitatile de romani din Olanda au semnalat aparitia site-ului Ambasadei Romaniei de la Haga, care si-a exprimat imediat "dezacordul puternic fata de aceasta initiativa si a intreprins deja demersuri pe langa autoritatile olandeze in numele si in interesul celor cateva mii de romani care traiesc si muncesc in Olanda. Romanii din Olanda, cetateni europeni, se simt discriminati si nedreptatiti de initiative de genul celor de mai sus. Ambasada a solicitat autoritatilor olandeze sa adopte masuri in consecinta, avand in vedere caracterul vadit discriminatoriu al acestui gest, care incalca normele europene in vigoare", se mentioneaza in comunicatul de presa.

MAE si-a exprimat dezacordul fata de initiativa: "Ministerul Afacerilor Externe a transmis deja instructiuni Ambasadei Romaniei la Haga in vederea efectuarii unor demersuri ferme pe langa autoritatile olandeze pentru a exprima dezacordul puternic cu privire la lansarea de catre partidul PVV din Olanda a unei pagini Internet, avand caracter discriminatoriu la adresa lucratorilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv romani. Acest demers include si solicitarea ca autoritatile olandeze sa adopte masuri in consecinta, avand in vedere caracterul vadit discriminatoriu, care incalca normele europene in vigoare".

Ambasadorii unui numar de zece state din Europa de Est in Olanda urmau sa trimita luni o scrisoare de protest Parlamentului olandez, potrivit ambasadei Poloniei la Haga.

Comisia Europeana (CE) a denuntat vineri site-ul PVV, apreciind ca "este total opus principiilor" libertatii si liberei circulatii a persoanelor in Europa.

Citeste si: