Negocierile intre NATO si Rusia asupra dosarului scutului antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice in Europa nu progreseaza "prea mult", a declarat joi secretarul general, Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP.

"Sper in continuare ca vom fi in masura sa incheiem un acord cu Rusia asupra cooperarii in cadrul apararii antiracheta" pana la summitul NATO prevazut la sfarsitul lui mai la Chicago, in Statele Unite, a declarat Rasmussen intr-o conferinta de presa.

"Dar trebuie sa recunosc ca nu am progresat prea mult pana in prezent", desi "au avut loc numeroase discutii", a adaugat el.

"Aceste discutii vor continua", dar este probabil sa nu existe o reuniune NATO-Rusia in cadrul summit-ului din Chicago, daca nu exista un acord pana atunci, a aprecizat conducatorul Aliantei Nord-Atlantice.

Reuniuni cu Rusia sunt organizate in mod traditional la summit-urile NATO, ultimul avand loc la Lisabona in 2010.

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale.

NATO afirma ca acest sistem nu vizeaza Rusia, ci o amenintare venind dinspre Orientul Mijlociu, in special din Iran.

Moscova a amenintat ca va activa un sistem de alerta antiracheta la Kaliningrad, o enclava rusa in Uniunea Europeana (UE), in cazul in care Statele Unite continua crearea scutului fara concesii.

Anders Fogh Rasmussen a amintit ca proiectul adopta "o abordare in mai multe etape" pe o perioada de "opt pana la zece ani", iar prima punere in functiune operationala ar urma sa fie anuntata oficial la Chicago.

"Cred ca liderii rusi isi vor da seama ca este si in interesul lor sa coopereze cu NATO in apararea antiracheta", a adaugat el.