Doua federatii germane de intreprinderi mici si mijlocii se pronunta pentru desfiintarea pauzelor de fumat in timpul muncii, argumentand ca sunt prea costisitoare pentru angajatori, relateaza AFP.

"Pauzele de fumat costa bani si perturba secventele de munca", a argumentat Mario Ohoven, presedintele federatiei de IMM-uri BVMW, intr-un editorial publicat in Bild. El a citat ca exemplu Suedia, unde numeroase societati nu permit angajatilor sa iasa sa fumeze in timpul programului.

O alta federatie de IMM-uri, UMW, sustine acelasi proiect. Salariatii nu ar trebui sa fumeze decat in pauza de masa, a explicat presedintele Ursula Frerichs, pentru Bild, iar "pauzele specifice pentru a merge la fumat ar trebui desfiintate".

Dar o initiativa legislativa in acest sens "este putin susceptibila sa contribuie la o buna atmosfera in intreprinderi", a avertizat Martina Perreng, de la confederatia sindicala DGB.

Pentru partidul de opozitie social democrat (SPD), "o interdictie de a fuma in fata usii in timpul micilor pauze ar fi o discriminare masiva", dupa cum a precizat expertul formatiunii pe probleme de sanatate, Karl Lauterbach.

In Germania, fumatul este in general interzis in locurile publice, cu variatii in functie de statele regionale, in conditiile in care legislatia privind tutunul tine in cea mai mare parte de landuri.