Premierul rus Vladimir Putin, care a asistat sambata la slujba de Craciun pe rit vechi in Sankt Petersburg, a afirmat ca a fost botezat in secret in timpul lui Stalin, relateaza AFP.

Rusii serbeaza Craciunul potrivit calendarului iulian, in noaptea de 6 spre 7 ianuarie.

Televiziunile l-au aratat pe Vladimir Putin in primul rand al crestinilor care au venit la slujba de la miezul noptii la catedrala din Sankt Petersburg.

La iesire, premierul le-a marturisit ziaristilor: "Aceasta catedrala este deosebita pentru mine, pentru ca aici am fost botezat". Afirmatii care au fost publicate ulterior si pe site-ul sau oficial.

Insotita de un vecin, a povestit Putin, mama sa l-a adus in secret la biserica pentru a fi botezat, temandu-se de opozitia tatalui sau, inscris in Partidul Comunist si, oficial, ateu. Vladimir Putin s-a nascut in 1952, cu un an inainte de moartea lui Stalin.

"Tatal meu era membru al PC si era unul strict. Au facut-o in secret - sau cel putin au crezut ca au facut-o in secret", a explicat Putin, intr-un din rarele sale declaratii referitoare la viata privata si la familia sa.

Funeraliile parintilor sau au fost efectuate in aceeasi catedrala, a adaugat primul ministru.

Putin, un fost ofiter KGB, a vorbit deschis despre credinta sa din momentul in care a intrat in politica si s-a intalnit de atunci adeseori cu demnitari ortodocsi.

In mesajul de Craciun difuzat sambata, Putin a cerut bisericii sa "continue colaborarea constructiva cu statul si cu institutiile publice", inlclusiv "luptand impotriva terorismului".

Presedintele Medvedev si sotia sa Svetlana au participat la slujba de Craciun intr-o catedrala din Moscova.