Aleksei Navalni, activist al opozitei din Rusia si blogger anti-coruptie, a afirmat luni ca este pregatit sa candideze la presedintie in 2012, contra lui Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

Aleksei Navalni, la protestul din 24 decembrieFoto: Agerpres/AP

"Sunt pregatit sa lupt pentru o pozitie de lider in cadrul opozitiei, inclusiv pentru functia de presedinte", a spus el la un post de radio din Moscova.

Navalni a spus de asemenea ca vrea sa profite de noile reguli simplificate de inregistrare a unui partid politic anuntate de presedintele Dmitri Medvedev, pentru a isi lansa propriul sau partid.

Activistul in varsta de 35 de ani a fost inchis pentru 15 zile dupa protestul impotriva fraudarii alegerilor din 5 decembrie, pe care l-a organizat impreuna cu alti activisti. Organizatia Amnesty International l-a numit erou.

El este cel care a lansat denumirea alternativa pentru partidul Rusia Unita - "Partidul Escrocilor si Hotilor".

Totodata, dupa protestul din 24 decembrie, Navalni a promis ca va strange 1 milion de oameni la Moscova pentru a protesta impotriva regimului lui Vladimir Putin. "Data viitoare, vom face sa coboare un milion de persoane pe strazile Moscovei"', a spus bloggerul, celebru in Rusia.