O comisie medicala numita de justitia norvegiana a confirmat joi diagnosticul psihiatric enuntat in noiembrie in cazul lui Anders Behring Breivik, autorul sangeroaselor atacuri din 22 iulie din Norvegia, care i-ar permite sa evite inchisoarea, transmite AFP.

Anders Behring BreivikFoto: Agerpres/AP

"Nu exista nicio obiectie importanta la concluzia" raportului psihiatric din 29 noiembrie, care a stabilit ca Anders Breivik sufera de "schizofrenie paranoida", potrivit presedintelui comisiei, Karl Heinrik Melle.

Aflat in prezent in arest preventiv, Anders Behring Breivik (32 de ani) isi asteapta procesul, care va incepe pe 16 aprilie.

Avand in vedere concluziile examenului psihiatric, el ar urma sa scape de inchisoare si sa fie condamnat sa primeasca ingrijiri psihiatrice intr-o institutie de specialitate cu regim inchis.

Potrivit procurorului, Breivik s-a simtit "ofensat" atunci cand a aflat concluziile psihiatrilor, care au declansat de asemenea nemultumire in tara scandinava.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane. Desi recunoaste faptele, el refuza sa pledeze vinovat.