Anders Behring Breivik, autorul sangeroaselor atacuri din 22 iulie din Norvegia, contesta raportul psihiatrilor potrivit caruia el este bolnav mintal, a declarat sambata unul dintre avocatii acestuia, transmite AFP.

Anders Behring BreivikFoto: Reuters

"Am examinat o buna parte din raportul care detaliaza conversatiile pe care le-a avut cu psihologii. El a reactionat spunand ca raportul contine erori factuale, minciuni si ca declaratiile sale au fost scoase din context", a precizat pentru cotidianul norvegian Verdens Gang unul dintre avocatii lui Breivik, Odd Ivar Groen.

Parchetul norvegian a declarat marti, citand concluziile unui raport intocmit de expertii psihiatri care l-au examinat pe Breivik, ca extremistul de dreapta nu era in deplinatatea facultatilor mintale in momentul atacurilor comise acum patru luni, cand a ucis 77 de persoane, si ca acesta sufera de "schizofrenie paranoida".

Avocatul, care spune ca discutat timp de sase ore cu Breivik despre acest raport, a subliniat ca clientul sau "nu impartaseste" concluzia psihiatrilor.

"El este ingrijorat de faptul ca acesti experti nu au suficiente cunostinte despre ideologiile politice. El crede ca acestia au considerat unele dintre afirmatiile sale drept bizare, pe care el nu le considera deloc astfel, si nu impartaseste parerea lor potrivit careia el este bolnav mintal", a adaugat Groen.

De altfel, imediat dupa verdictul dat de psihiatri, prin care Breivik a fost declarat iresponsabil din punct de vedere penal, avocatul Odd Ivar Groen precizase pentru AFP ca clientul sau "a fost putin surprins dar, in acelasi timp, a spus ca se astepta la ce e mai rau".

Avocatul mentionase si ca Breivik nu cunoaste in totalitate raportul de 243 de pagini redactat de cei doi experti psihiatri, Synne Serheim si Torgeir Husby.

Acest raport trebuie acum examinat si de o comisie medico-legala, care sa asigure ca acesta raspunde tuturor exigentelor profesionale.

Daca diagnosticul este confirmat, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, ar urma sa fie internat intr-un centru psihiatric, probabil pe viata.

Procesul sau va incepe la 16 aprilie 2012 si ar urma sa dureze aproximativ 10 saptamani.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane.