Omul de afaceri Mihail Prohorov, care intentioneaza sa se inscrie in cursa prezidentiala din Rusia, a comentat pe blogul sau numeroasele informatii aparute pe Internet legate de planurile sale, scrie RBC Daily. „Toata lumea incearca sa afle al cui proiect sunt eu. Al lui Putin? Al Kremlinului? Al Americii”, scrie oligarhul, numarul trei pe lista celor mai bogati rusi, cu o avere estimata la 18 miliarde de dolari. Prohorov (46 de ani), actionarul majoritar al Polyus Gold - cel mai mare producator de aur din Rusia - a anuntat luni ca intentioneaza sa intre in cursa prezidentiala impotriva lui Putin. Boris Nemtov, fost vice-premier si unul dintre putinii politicieni care au curajul sa i se opuna lui Vladimir Putin, a declarat insa pentru Reuters ca "acesta este un proiect 100% al lui Putin.

„Fireste, Kremlinul are nevoie de mine in alegeri. Fireste ca ei vor sa joace, intr-un fel sau altul, pe tema mitingului din Piata Bolotnaia. Vor sa se joace de-a democratia, pentru ca oamenii sa-i aleaga. De aici si toate declaratiile unora si altora, inclusiv ale politologilor fideli Kremlinului... Intr-adevar, puterea vrea sa ne foloseasca pentru a-si atinge scopurile pe care nu toata lumea le intelege”, scrie mai departe Prohorov.

Dar, noteaza el in continuare, „daca vrem cu adevarat nu sa facem galagie si sa plecam apoi acasa, ci sa schimbam in bine tara noastra, trebuie, de fapt suntem obligati sa folosim aceasta forta”.

„Pur si simplu, la 4 martie trebuie sa aratam puterii cati sunt printre noi cei care sunt nemultumiti de ceea ce se intampla, cati printre noi sunt cei care vor sa fie auziti, care vor schimbari. Rusia nu va avea decat de castigat”, crede Prohorov. „Vorbele voastre, parerile si voturile voastre – de asta are nevoie acum Rusia. Cred ca trebuie sa renuntam la a mai cauta niste vrajitoare si sa luptam”, scrie omul de afaceri.

Analistii politici considera ca miliardarul in varsta de 46 de ani, care detine echipa NBA New Jersey Nets, nu are nicio sansa.

"M-am decis. Voi candida in cursa prezidentiala. Kremlinul m-a dat afara pe mine si sustinatorii mei din partidul Cauza Dreapta, insa nu este principiul meu sa ma opresc la mijlocul drumului", a spus el intr-o conferinta de presa.

Prohorov, seful companiei Polyus Gold - cel mai mare producator de aur din Rusia, a precizat ca a inceput, impreuna cu sustinatorii sai, pregatirile pentru a strange cele 2 milioane de semnaturi necesare pentru a candida.

El s-a prezentat la conferinta de presa ca "aparator al intereselor clasei mijlocii" si a promis ca va infiinta un partid al sau indiferent de rezultatul alegerilor.

Vladimir Putin este considerat favorit la castigarea fotoliul de presedinte in primavara viitoare, in ciuda nemultumirilor exprimate in Moscova referitoare la alegerile legislative castigate de partidul sau, Rusia Unita, pe care multi il acuza ca a fraudat.