Prevazuta pentru 1 decembrie, lansarea pe marele ecrane din Rusia a filmului documentar al regizorului german Kirill Tush despre fostul patron Yukos, Mihail Hodorkovski, a esuat. 19 dintre cele 20 de mari cinematografe ale Moscovei care detin drept de difuzare a acestei pelicule au refuzat sa-l prezinte. La fel s-a intamplat la Sank-Petersburg, Novosibirsk (acolo unde a fost arestat fostul patron al companiei IUKOS, in 2003) si in alte orase ale Rusiei.

Filmul a fost realizat in decurd de sase ani, din 2005 pana in 2011. In toti acesti ani, regizorul german s-a ciocnit atat de refuzul reprezentantilor puterii ruse, cat si al sustinatorilor fostului oligarh, Mihail Hodorkovski, pe motiv ca eroul principal al fimului este prezentat drept o figura exagerat de controversata, scrie Kommersant.

Probleme au existat inclusiv cu sponsorii. S-a filmat la Moscova, Sankt-Petersburg, Strasbourg, New York, Tel-Aviv si Londra – in toate orasele care au avut o legatura cu cazul IUKOS. Interviuri au fost acordate de Hodorkovski in persoana, de membrii familiei acestuia, de fostul presedinte al consiliului director al IUKOS, Viktor Geraschenko, de presedintele Uniunii indutriasilor si intreprinzatorilor din Rusia, Aleksandr Shohin, si altii.

Filmul a fost terminat la pentru Festivalul de film de la Berlin, dar cu cinci zile inainte de deschidere, pelicula a fost furata din sediul companiei organizatoare. Ca atare, la festival a fost prezentat o copie pastrata in computerul lui Tush. Hotii nu au fost gasiti nici pana astazi.