Ministrul japonez al Mediului a anuntat vineri ca a renuntat la salariul sau lunar de aproximativ 15.000 de euro, dupa ce angajati ai ministerului sau au aruncat pe un teren deschis o mostra de pamant contaminat, ce fusese trimisa de un locuitor din Fukushima pentru a fi testata, relateaza AFP.

Goshi Hosono, o "stea" in ascensiune a Partidului Democrat din Japonia (la putere), a declarat ca nu isi va mai lua salariul pana la finalul mandatului, pentru a-si asuma astfel greseala facuta de subordonatii sai.

Ministrul nipon, care are de asemenea sarcina de a gestiona accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima, va continua totusi sa primeasca indemnizatia de parlamentar, care se ridica la circa 13.000 de euro pe luna.

"Am o mare responsabilitate in calitate de sef al acestui minister", a declarat el, dupa ce a informat despre greseala comisa de un functionar.

Un locuitor al orasului Fukushima trimisese saptamana trecuta la Ministerul Mediului un plic ce continea pamant prelevat din gradina sa, pentru a fi analizat.

Analizele efectuate pe respectiva mostra au aratat un nivel al radiatiilor de 0,18 microsieverti pe ora, aproape similar cu cel detectat in imprejurimile capitalei Tokyo.

Dupa discutii cu privire la ce sa faca cu plicul, un angajat a propus aruncarea continutului pe un teren deschis din apropiere de locuinta sa din prefectura Saitama, la nord-est de capitala.

Resturile de pamant au fost apoi recuperate, iar angajatii implicati, precum si superiorii lor, au primit sanctiuni disciplinare, respectiv reduceri temporare de salarii, transferuri si avertismente, a aratat ministrul Hosono.