Extremistul norvegian Anders Behring Breivik a recurs la uciderea in masa a tinerilor de pe insula Utoya pe 22 iulie pentru ca bomba pusa la cladirea cu biroul premierului nu a fost suficient de puternica, afirma avocatul celui care si-a recunoscut fapta, Geir Lippestad, transmite AFP.

Potrivit tabloidului Verdens Gang, care sustine ca a avut acces la procesul verbal al audierilor politiei, Breivik conta pe faptul ca pe insula va putea ucide oficiali inalti ai laburistilor.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Dupa aceea, a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane.

Potrivit presei, Anders Breivik a luat decizia comiterii celui de-al doilea atac dupa ce auzise la radio ca turnul guvernamental de 17 etaje nu se prabusise.

Anterior, politia anuntase ca extremistul in varsta de 32 de ani avea mai multe tinte in vizor, fara insa a preciza care.

In plus, Breivik spera ca pe Insula Utoya sa fie prezent ministrul de Externe, Jonas Gahr Stoere, care rostise acolo un discurs cu o zi inainte.