Un raport realizat de o agentie americana evidentiaza eroismul angajatilor de la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia, in zilele care au urmat cutremurului si valului tsunami de la 11 martie, transmite SkyNews, preluata de YahooNews! Documentul publicat de Institute of Nuclear Power Operations ofera o descriere amanuntita a urmarilor dezastrului din Japonia, care a provocat avarierea grava a trei reactoare nucleare.

Eroii de la FukushimaFoto: Reuters

Iata cateva date din raportul realizat de Institute of Nuclear Power Operations :

* generatoarele electrice de la Fukushima au fost avariate, lasand cea mai mare parte a centralei in intuneric

* angajatii s-au straduit din rasputeri sa raceasca reactoarele supraincalzite intr-o "bezna totala", in timp ce sute de replici ale cutremurului, doua dintre ele depasind 7.0 grade Richter, au

zguduit regiunea

* angajatii au continuat sa lucreze in ciuda nivelurilor de contaminare radioactiva in continua crestere

* din cauza lipsei proviziilor, au mancat doar cate un biscuit la micul dejun si o farfurie de taitei la cina

* cei mai multi dintre ei au dormit pe jos

* unii dintre angajati si-au continuat eforturile la Fukushima, in ciuda faptului ca isi pierdusera casele si familiile in urma valului tsunami

* cativa dintre ei s-au oferit voluntari sa indeplineasca unele sarcini periculoase, in timp ce multi dintre ei nu aveau pregatirea necesara pentru a realiza aceste activitati

* angajatii de la Fukushima s-au bazat pe "creativitate" si "metode neconventionale si unice" pentru a face fata "unor conditii ce depaseau cele proiectate pentru centrala"

Primele imagini filmate de presa la centrala Fukushima 1 dupa accident

Desi raportul nu critica in mod direct guvernul japonez sau compania Tepco, administratorul centralei, el dezvaluie greseli in planificarea pentru un astfel de dezastru si in raspunsul la acest tip de incidente.

De exemplu, centrala a fost lovita de sapte valuri tsunami, cel mai mare avand 15 metri. Cu toate acestea, Fukushima a fost concepua pentru a rezista unor valuri de doar 5.7 metri.

De asemenea, raportul noteaza intarzierile produse in ventilarea cladirilor aflate in jurul reactoarelor supraincalzite, presiunea rezultata ducand la producerea unor explozii in zilele care au urmat tragediei de la 11 martie. Particule radioactive au ajuns astfel in atmosfera.

Cateva mii de angajati continua sa curete centrala de la Fukushima, inchisa complet pana la sfarsitul acestui an.

Publicarea raportului a venit in contextul in care, sambata, un mic grup de ziaristi a vizitat interiorul reactoarelor, pentru prima data de la catastrofa din martie 2011.

Citeste si: