Directoarea generala a UNESCO, Irina Bokova, a anuntat joi suspendarea executarii programelor agentiei pana la finele anului, dupa ce Statele Unite ale Americii si-au retras finantarea, in urma admiterii Palestinei, relateaza AFP.

Aceasta decizie va permite o economiei de 35 de milioane de dolari care, alaturi de alte 30 de milioane de dolari din fondul de rulment, va acoperi deficitul estimat la 65 de milioane de dolari.

Decizia nu vizeza si organizarea Comitetului interguvernamental al UNESCO pentru salvarea ptrimoniului cultural imaterial al umanitatii, care va avea loc in perioada 22-29 noiembrie, la Bali, a precizat un purtator de cuvant al UNESCO.

"Situatia, si imi cantaresc cuvintele, este dificila", a spus Irina Bokova.

Statele Unite au anuntat in 31 octombrie va isi suspenda finatarea pentru UNESCO, dupa anuntul, in aceeasi zi, al admiterii Palestinei ca stat cu membru depline in aceasta organizatie a ONU.

In acest fel, agentia ramane fara 22% din buget, respectiv o gaura de 70 de milioane de dolari pentru 2011, in conditiile in care Washingtonul isi plateste in mod traditional contributia la finele anului.

Pentru anii 2012-2013, cand UNESCO se va confrunta cu un deficit 143 de milioane de dolari, de dollars, Irina Bokova propune mai multe masuri, printre care crearea unui fond de urgenta pentru donatii sau majorarea temporara a contributiilor statelor membre la fondul de rulment.