Peste doua milioane de musulmani veniti din toata lumea s-au adunat sambata pe Muntele Arafat, momentul de varf al pelerinajului de la Mecca derulandu-se fara incidente, relateaza AFP.

Pelerinii, imbracati in alb, au participat la o ruga colectiva, condusa de marele muftiu al Arabiei Saudite, seicul Abdel Aziz Al-Sheikh, la moscheea Namera, construita pe locul unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predica, in urma cu peste 14 secole.

Imagini LIVE de la marele pelerinaj al musulmanilor:

"Islamul este solutia la problemele" musulmanilor, a spus imamul, avertizand credinciosii ca "o invazie mediatica si culturala incearca sa le slabeasca credinta".

El le-a cerut musulmanilor sa-si "rezolve problemele fara ingerinte din partea dusmanilor lor", tragand totodata un semnal de alarma fata de "cei care vor sa provoace animozitate intre (popoare) si conducatorii lor", o aluzie la revoltele Primaverii Arabe care au alungat de la putere liderii din Tunisia, Egipt si Libia.

Marea de oameni a ascultat in liniste predica imamului, unii dintre ei cu lacrimi in ochi.

Purtatorul de cuvant al ministerului de Interne, generalul Mansour al-Turki, a afirmat ca nu s-au inregistrat incidente si ca au fost mobilizati 100.000 de agenti ai fortelor de ordine si aparare civila in locurile sfinte.

Credinciosii au inceput sa se indrepte din zorii zilei spre Muntele Arafat, denumit si "Jebal Al-Rahma" (Muntele Iertarii).

"O, Doamne, iata-ma, raspund chemarii tale", repetau in cor pelerinii, care au parcurs lent cei aproximativ zece kilometri care separa Muntele Arafat de valea Mina, unde pelerinajul a inceput vineri printr-o zi de ruga si de reculegere.

Potrivit guvernatorului orasului sfant Mecca, printul Khaled Al-Faycal, peste 1,83 de milioane de pelerini au venit in acest an din strainatate, o cifra in crestere cu 1,5% in raport cu anul 2010. La acestia se adauga 150.000 d sauditi si 63.000 de rezidenti straini ai regatului, potrivit estimarilor preliminare ale generalului.

In timpul zilei de sambata, pelerinii se roaga si cer iertare de la Dumnezeu, pe Muntele Arafat, simbol al asteptarii zilei judecatii de apoi.

La asfintit, ei se vor indrepta spre valea Muzdalifah, la cativa kilometri distanta, pentru a-si petrece noaptea.

Duminica, vor reveni la Mina, unde vor sacrifica un animal, de obicei un berbec sau o camila, in amintirea sacrificiului pe care Abraham era pregatit sa-l faca, pentru a-si arata credinta fata de Dumnezeu. Acest ritual marcheaza inceputul marii sarbatori Aid Al-Adha.

Acesta este cel mai mare pelerinaj anual din lume si este unul dintre cei cinci stalpi ai islamului, fiecare musulman fiind obligat sa-l realizeze cel putin o data in viata, daca dispune de mijloacele necesare.