Moartea lui Muammar Gaddafi este o victorie, un triumf, care serveste drept avertisment pentru alti dictatori din Orientul Mijlociu, in timp cresc ingrijorarile cu privire la viitorul tarii, scrie vineri presa britanica.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

"Trupul insangerat al lui Gaddafi ar trebui sa ii determine pe toti despotii care continua sa se agate de putere in regiune, inclusiv Bashar al-Assad din Siria, sa se angajeze in reforme politice", scrie publicatia Daily Telegraph.

Autorul articolului adauga ca moartea lui Gaddafi a ajutat la redesenarea hartii politice a acestei regiuni agitate.

PentruDaily Telegraph, "inlaturarea lui Gaddafi, precum si a lui Hosni Mubarak in Egipt si Zine El Abidine Ben Ali din Tunisia, au" transformat, fara indoiala, peisajul politic din lumea araba si, in consecinta, vom trebui sa ne adaptam la aceasta situatie".

Cotidianul de stanga, The Guardian considera ca "nu ar putea fi un semn mai profetic pentru tiranii aflati inca la conducere decat trupul lui Gaddafi urcat in partea din spate a unui camion".

"Aceasta este soarta pe care ar putea-o avea Al-Assad si presedintele Yemenului Ali Abdullah Saleh, si trebuie sa o stie", mai scrie ziarul.

Articolul incurajeaza liderii libieni "sa construiasca un viitor sigur in Libia asigurand drepturile omului si independenta de orice amestec strain", mai scrie The Guardian.

In cele din urma, Times a constatat ca moartea lui Gaddafi a fost preferata unui proces care ar fi dezvaluit, probabil, foarte putine lucruri pe care lumea sa nu le stie deja.