​Grecia ar trebui sa duca la indeplinire o mare parte din planurile sale de privatizare pentru anul 2011, in valoare de 4 miliarde de euro, a afirmat ministrul grec al dezvoltarii, Michalis Chryssohoidis, citat de AFP.

"Vanzarea cat mai rapida a activelor de stat nu este un scop in sine, chiar daca credem ca putem atinge obiectvul de colectare a celor 4 miliarde de euro in 2011", a declarat ministrul, in cadrul unui interviu acordat ziarului francez Les Echos.

Ministrul grec a spus, de altfel, ca tara sa ar trebui sa revina "in doi, trei ani" la nivelul PIB-ului din 2009, insa cu conditia ca exporturile sa creasca de la 10 la 14% din PIB, iar turismul sa cunoasca o crestere anuala de 16%.

Michalis Chryssohoidis a subliniat, totusi, ca "adoptarea unui plan european de crestere" este "indispensabil" daca Grecia, in conditiile in care 80% din exporturile sale sunt destinate zonei euro, vrea sa isi recastige competitivitatea.

In ceea ce priveste criza datoriilor, ministrul grec al dezvoltarii a explicat ca problemele Greciei sunt legate de "modelul sau economic", caracterizat prin predominanta firmelor mici si un numar redus de locuri de munca. In consecinta, guvernul actual incearca sa reduca numarul bugetarilor din sectorul public pentru a-l face mai eficient.

Guvernul grec s-a angajat in aceasta primavara sa recurga la privatizari masive pentru a reduce din datoria tarii, aflata sub presiunea creditorilor. Grecia este dispusa sa cedeze din activele sale, cu scopul de a obtine 50 de miliarde de euro pana in 2015 si 5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2011.