Partidul nationalist bulgar Ataka a inceput sa distribuie brosuri intitulate "Infractiunea roma - o amenintare pentru stat", insotite de documente de promovare a liderului formatiunii Volen Siderov in cursa pentru alegerile prezidentiale, relateaza site-ul Novinite citat de Mediafax.

Brosura de 28 de pagini imprimata alb-negru contine articole si discursuri ale lui Siderov din 2006 pana in prezent, in care acesta insista asupra ""romizarii" Bulgariei si a infractiunilor comise de membrii acestei etnii, potrivit saptamanalului Capital.

Aceasta include si extracte selective din informatiile aparute in presa in legatura cu infractiunile grave comise de populatia roma puse laolalta cu scopul de a incita la ura etnica.

Un grup de jurnalisti de la saptamanalul economic a anuntat procurorul-sef si conducerea administrativa a biroului procurorului din Sofia in legatura cu distribuirea acestor brosuri in statiile de metrou din Sofia.

Marti dimineata, procurorul Boris Velcev le-a ordonat tuturor birourilor procurorilor din tara, precum si politistilor care supravegheaza manifestatiile, sa aresteze pe loc persoanele care incita la ura rasiala si ura etnica, sa deschida imediat proceduri judiciare si sa ofere prioritate acestor cazuri.

Solicitat sa comenteze, biroul de presa al partidului Ataka a declarat ca brosura a fost inspirata de evenimentele de la Katunita si ca fragmentele folosite provind din ziarul Ataka si din discursurile politice ale liderului lor.

Dupa ce un tanar bulgar in varsta de 19 ani ar fi fost ucis vineri de un membru al clanului liderului local al romilor Kiril Raskov in satul Katunita din apropiere de Plovdiv, au izbucnit proteste care s-au extinse treptat in toata tara.