Trei persoane, inclusiv doi politisti, au fost ranite si 100 de protestatari arestati luni seara in mai multe orase din Bulgaria in contextul protestelor anti-romi, dupa incidentele care au cauzat moartea a doua persoane saptamana trecuta, a declarat politia citata de presa internationala.

Manifestatii ale tinerilor scandand lozinci impotriva minoritatii rome si a celei turce au avut loc luni noaptea in numeroase orase, inclusiv Sofia, Plovdiv, Varna si Burgas.

Un politist a fost ranit in Varna (estul tarii), unde 23 de demonstranti au fost arestati. Un politist si o tanara au fost raniti si 27 de persoane arestate la Sofia, unde manifestantii s-au adunat in fata Parlamentului.

In Plovdiv, al doilea mare oras al tarii, 47 persoane au fost arestate pentru acte de vandalism. In Plovdiv, romii, inarmati cu topoare si bastoane, erau pregatiti sa se apere in fata eventualilor atacatori, transmite televiziunea de stat.

Evenimentele, organizate prin intermediul retelelor sociale de pe Internet, urmeaza unui grav incident produs vineri noaptea la Katunita, un sat din sud locuit in majoritate de romi. Doi tineri au murit si cinci persoane au fost ranite in urma unui accident de masina provocat de o ruda a liderului local al romilor, Kiril Raskov, supranumit "tarul Kiro".

Tensiunea continua sa creasca de atunci in intreaga tara. Cresterea tensiunilor interetnice, fara precedent in ultimii douazeci de ani, a coincis cu campania pentru alegerile prezidentiale si municipale din 23 octombrie.

Intr-o incercare de a calma lucrurile, guvernul a anuntat deschiderea unei anchete privind averea familiei Raskov.