Violentele etnice au continua in noaptea de sambata spre duminica in Bulgaria, unde trei locuinte ale unui sef de clan tiganesc din localitatea Katunitsa (sud), supranumit "Tarul Kiro", au fost incendiate de localnici, atat bulgari cat si tigani, dupa un accident rutier in urma caruia doi tineri au fost ucisi, relateaza AFP.

"101 persoane au fost ridicate de politie si 28 arestate" sub acuzatia ca au incendiat noaptea trecuta trei case ale lui Kiril Rashkov, supranumit "Tarul Kiro", potrivit unui comunicat al ministerului de Interne din tara vecina.

Doi tineri au murit si cinci persoane au fost ranite la Katunitsa dupa un accident rutier care a degenerat in revolta in noaptea de vineri spre sambata.

Locuitorii din Katunitsa, atat bulgari cat si tigani, acuza familia Raskov ca este vinovata de acest accident si au protestat fata de ceea ce ei numesc "imunitatea" Tarului Kiro, care, acuza acestia, a devenit stapanul acestei localitati.

Ei au cerut autoritatilor sa verifice sursa averii lui Kiril Rashkov, cunoscut pentru productia ilegala de alcool si care "detine milioane, fara a plati impozite.

In total, aproximativ 2.000 de persoane au participat la revoltele de sambata seara.

Tensiunea nu disparuse duminica la Katunitsa unde urmeaza sa aiba loc, in cursul dupa-amiezii, funeraliile unui bulgar de 19 ani, victima accidentului rutier provocat de un nepot al lui Kiril Rashkov. Acesta a reusit sa fuga dupa accident.

Mame insotite de copii lor vor protesta dupa-amiaza in acest oras pentru a cere protectie din partea autoritatilor.

O petitie semnata de locuitorii din Katunita care cere expulzarea familiei Rashkov a fost inmanata ministerului de Interne.

ONG-ul "Cetateni impotriva rasismului" spune ca revoltele nu au fost provocate de problemele etnice dintre bulgari si tigani, ci de "tratamentul inegal al cetatenilor in fata justitiei, in functie de conditia lor sociala".

Tarul Kiro a declarat, pentru televiziunea bTV, ca este "increzator in tratamentul echitabil al justitiei" si a subliniat ca va ramane in Katunitsa.

Lipsa de eficienta a justitiei bulgare in fata liderilor interlopi este criticata regulat de Comisia Europeana.