Pentru a gândi bugetele anilor următori trebuie să pornești de la o analiză corectă, realistă, susține președintele ANAF Lucian Heiuș.

Lucian HeiusFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„Mediului politic trebuie să i se prezinte cifrele corect. Realitatea este asta: decizia politică se ia în funcție de niște cifre și informații pe care trebuie să le furnizezi în mod onest și cinstit. Toate instituțiile statului trebuie să facă acest lucru pentru ca decizia politică să fie în cunoștință de cauză”, a spus șeful Fiscului, în cadrul unei dezbateri organizată de Fundația Konrad Adenauer.

  • „Noi, ANAF, trebuie să fim sprijiniți pentru a duce la capăt acest proces de modernizare. De un an de zile încerc să dau o linie angajaților ANAF care trebuie să înțeleagă mediul de business.
  • Nu poți așa să fii un fiscalist zapciu care să aducă banii cu forța, să dai cu biciul în stânga, în dreapta fără să ții cont de realitățile care sunt”.

„Da, avem o problemă cu moralul fiscal al contribuabilului român. Un sondaj făcut cu câțiva ani în urmă, pe care l-am descoperi într-un sertar, arată că peste 60% spuneau că li se pare normal că dacă pot să nu plătească niciun impozit, să nu o facă. Asta e realitatea”, a afirmat Heiuș.

  • Am încercat, încercăm să facem inclusiv educație financiară. Am protocoale semnate cu peste 10 universități în care oameni de la ANAF merg și discută cu studenții. Vin studenții să facă practică la ANAF, vin profesori să predea oamenilor din ANAF.

e-Transport va avea modificări

„Când factura electronică va fi funcțională B2B, atunci putem să spunem că se face un pas decisiv. Funcționează e-Transport dar pe anumite produse cu risc fiscal. Ne ajută. Poate nu s-au stabilit cele mai bune produse cu risc, dar le corectăm”, a spus Lucian Heiuș.

  • „Am schimbat inspecția fiscală: acea nortificare de conformare.
  • Am avut lupte incredibile ca să pot să trec acea ordonanță. Adică să-i dau o notificare contribuabilului în care să-i spun ce riscuri am identificat și să vină și să le rezolve. Dacă nu vine, abia apoi să înceapă inspecția.

„Așa îmi eliberez și eu din capacitatea mea de control. Oricum e limitată. Am 187 de inspectori pe București-Ilfov și gestionăm peste 400.000 de persoane juridice”, a afirmat Lucian Heiuș.

Citește și:

Verdict: Bugetul a fost scris prost. Profesorii și economiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor