"Francesca", filmul regizat de Bobby Paunescu, participa la Festivalul International Jameson de la Dublin, care se desfasoara anul acesta in perioada 18-28 februarie. Festivalul de la Dublin este cel mai important din Irlanda, dedicat artei cinematografice. Anul acesta vor participa peste 100 de filme din 30 de tari.

Cea de-a opta editie a festivalului s-a deschis joi seara, cu premiera europeana a filmului "Ondine", in prezenta regizorului Neil Jordan si a actorilor din distributie - Colin Farrell, Alicja Bachleda si Alison Barry. Lungmetrajul „Francesca” va fi prezentat la Dublin pe 20 februarie, in prezenta regizorului Bobby Paunescu si a actritei Monica Birladeanu.

"Francesca", regizat de Bobby Paunescu, a avut premiera mondiala in septembrie anul trecut, la Festivalul de Film de la Venetia, unde a starnit un scandal mediatic dupa ce a fost contestat de mai multi politicieni. Imediat dupa premiera, parlamentarul Alessandra Mussolini si primarul Venetiei, Flavio Tosi, au reactionat dur, simtindu-se ofensati din cauza unor replici din film. Demersul lor a avut succes, urmatoarele doua proiectii fiind interzise in cinematografele din Venetia, decizia apartinand Circuitului de Cinematografe al orasului Venetia, care invoca o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Filmul spune povestea unei romance care vrea sa-si deschida in Italia o scoala pentru copiii imigrantilor si, mai ales, vrea sa schimbe perceptia italienilor despre romani. Francesca (Monica Birladeanu) este o tanara educatoare al carei vis este sa plece in Italia. Aflata in cautarea unei vieti mai bune, Francesca este pregatita sa infrunte orice, chiar si retinerile apropiatilor sai. Planul este ca Mita (Doru Boguta), iubitul ei, sa ajunga si el in Italia, de indata ce-si va incheia micile afaceri de care se ocupa in Romania. Numai ca evenimentele se precipita, adevaruri dureroase ies la iveala si prioritatile se schimba.

Din distributie, alaturi de Monica Birladeanu fac parte Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru etc.

Filmarile au avut loc in iulie-august 2008, iar post-productia s-a finalizat in aprilie 2009. Filmul, al carui buget total a fost de 700.000 euro, este produs de Mandragora Movies si ii are ca producatori pe Cristi Puiu si Bobby Paunescu.