La cea de-a treia editie a Festivalului de Film de la Roma, care se incheie pe 31 octombrie, Tudor Giurgiu a fost recompensat cu Mentiune Speciala pentru proiectul "Trixy". Acesta va deveni un film biografic despre dansatorul Trixy Checais, nascut la Pitesti in 1914 si persecutat de regimul comunist.

Juriul compus din Cedomir Kolar, Rosanna Seregni si Simon de Santiago a apreciat "reflectarea unui portret impresionant al unui personaj fascinant, dar necunoscut din istoria recenta a Europei".

Premiul pentru Cel mai bun proiect european al sectiunii a fost obtinut de catre italianul Andrea Segre pentru “Shu Li si poetul”.

Proiectul lui Tudor Giurgiu a participat alaturi de alte 11 proiecte europene in sectiunea "Fabrica dei Progetti - New Cinema Network", care le permite cineastilor sa lege contacte cu producatori, distribuitori si posturi TV, necesare pentru productia si distributia filmului la care lucreaza.

"Trixy" va fi un lungmetraj la a carui dezvoltare colaboreaza Razvan Mazilu si Gina Serbanescu. Cei doi l-au readus pe Trixy Checais in atentie, printr-o prezentare desfasurata anul trecut in cadrul proiectului "Sertar", initiat la Centrul National al Dansului Bucuresti.

Tudor Giurgiu a declarat pentru Hotnews ca nu Razvan Mazilu il va interpreta pe Trixy Checais si ca filmarile vor avea loc in anul 2010, anul 2009 fiind destinat unui alt proiect de lungmetraj de-al sau, "Cristian", care a iesit pe locul al doilea la ultima editie a concursului de finantare organizat de CNC, sectiunea Dezvoltare.

Trixy Checais, pe numele sau adevarat Dumitru Checais, s-a nascut la Pitesti, pe 22 decembrie 1914. Format la scoala Floriei Capsali si influentat de dansul expresionist german, Trixy Checais s-a evidentiat in peisajul coregrafic autohton in anii '30-'40, ca prim solist al Operei Romane din Bucuresti, dar mai ales ca dansator si coregraf modern, impunandu-se ca precursor al dansului contemporan romanesc.

In anii '50, Trixy Checais a fost condamnat la munca silnica, la Canalul Dunare-Marea Neagra. Dupa anii de detentie, s-a retras la Galati si pana la finalul vietii a ramas coregraf al Teatrului Muzical din localitate.