A 13-a editie a Festivalului International de Film de la Pusan (Coreea de Sud) dedica, in premiera, o sectiune speciala "Noului Val romanesc". Festivalul are loc intre 2 si 10 octombrie.

Vor fi, astfel, prezentate filmele: "O zi buna de plaja" de Bogdan Mustata, "Intalniri incrucisate" de Anca Damian, "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru, "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu, "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu, "Megatron" de Marian Crisan, "Occident" de Cristian Mungiu, "Marfa si banii" de Cristi Puiu, "Podul de flori" de Thomas Ciulei, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean, "Lampa cu caciula" de Radu Jude si "Trafic" de Catalin Mitulescu.

"In ultimii ani", precizeaza site-ul festivalului, "industria de film din intreaga lume s-a aplecat cu atentie asupra tinerilor cineasti romani. Odata cu succesele de la Cannes din 2007, acestia au fost intampinati cu cel mai viu interes. Refuzand traditia generatiei anterioare si promovand un stil nou si o noua structura epica, ei se numara azi printre favoritii criticilor care le asteapta rezultate si mai impresionante".

Adrian Sitaru si actrita Maria Dinulescu, interpreta sa din "Pescuit sportiv", vor fi prezenti la Pusan prin intermediul European Film Foundation.

Nu este primul an cand filmele romanesti ajung la Pusan (la editia trecuta, Cristian Mungiu a mers cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si a facut parte din juriu), dar este primul an cand festivalul ii consacra cinematografului romanesc o sectiune aparte.

PIFF ii omagiaza in acest an, printr-o retrospectiva, pe fratii Taviani, si consacra, ca de obicei, paranteze ample cinematografului asiatic si celui mondial.