O glumă de mare amploare sau o reinventare a stilului SF? Regizorul francez Bruno Dumont şi-a lăsat gură-cască spectatorii cu noul său film, „L'Empire”, o reinterpretare nebunească a „Războiului Stelelor” care a avut premiera duminică în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, relatează AFP și Agerpres.

Bruno Dumont (dreapta), alaturi de o parte a actorilor din „L'Empire”, cel mai recent film al sauFoto: Tim Brand / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Acest „OZN cinematografic” se află în cursa pentru câştigarea Ursului de Aur, trofeul suprem de la Berlinală, ce va fi atribuit sâmbătă. „Nu este o parodie a 'Războiului Stelelor'”, saga creată de George Lucas, şi „nu este vorba despre a-şi bate joc”, a insistat, la Berlin Dumont, chiar dacă potenţialul comic al peliculei se bazează în mare parte pe discrepanţa dintre săbiile laser şi viaţa de zi cu zi dintr-un sat modest din nordul Franţei.

„Sunt câteva citate, dar nu am vrut să reiau povestea. Există referinţe la marile filme science-fiction, printre care 'Războiul Stelelor' şi 'Planeta maimuţelor'”, a adăugat el. „Am vrut să fac un film science-fiction, pentru că îmi plac foarte mult operele spaţiale, care sunt o modalitate de a aborda probleme complexe, cum ar fi originea lumii, rămânând în acelaşi timp în universul meu terestru", a continuat cineastul francez, fost profesor de filosofie.

Amestec de actori amatori şi profesionişti, semi-improvizaţie şi o căutare permanentă a ineditului, L'Empire nu va fi o surpriză pentru spectatorii deja familiarizaţi cu universul unic al regizorului Bruno Dumont.

La toate acestea se adaugă o intrigă destul de întâmplătoare, care se învârte în jurul unui bebeluş, obiect al unei lupte între forţele binelui şi cele ale răului, reprezentate prin adepţii taberei „Unu” şi cei ai taberei „Zero”, având ca teren de joacă Pământul şi oamenii săi.

Oficial, filmul L'Empire este despre "originile lumii, de ce sunt în noi atât de amestecate binele şi răul”, a rezumat Bruno Dumont.

Filmările pentru „L'Empire” au fost la fel de nebunești precum rezultatul final

„Există în acelaşi timp supereroi din spaţiul cosmic, pentru care era potrivit să distribuim actori profesionişti, care sunt eroi de film, iar pentru a-i reprezenta (pe oameni) ca antieroi, să distribuim actori neprofesionişti”, a explicat cineastul francez.

Filmul îl are în distribuţie pe Fabrice Luchini, care joacă o întruchipare a răului pur, alături de actriţele Anamaria Vartolomei (cunoscută din L'Evénement, recompensat cu Leul de Aur la Veneţia în 2021), Lyna Khoudri (cunoscută din Les Trois Mousquetaires) şi Camille Cottin (care a jucat în Dix pour cent, Stillwater).

Revista franceză Téléram a dezvăluit anul trecut că inițial din distribuția filmului a făcut parte și actrița Adele Haenel, protagonista filmului Portrait de la jeune fille en feu al regizoarei Celine Sciamma, dar că aceasta s-a retras din cauza conţinutului "sexist şi rasist" al peliculei lui Dumont.

Pe platoul de filmare, „nu exista un scenariu în sensul clasic al cuvântului, era foarte literar, ca un roman”, a declarat Lyna Khoudri la Berlin, mărturisind că s-a simţit dezorientată de faptul că, uneori, nu ştia cine dintre ea şi partenerul ei de joc trebuia să spună o replică.

În ceea ce îi priveşte pe amatorii folosiţi în film, „nu citim scenarii, pentru a păstra acea parte de inocenţă şi naturaleţe pe care o avem în noi”, a declarat Brandon Vlieghe, care s-a alăturat trupei de actori din distribuţia peliculei.