webPR: Tintoretto. Un rebel în Veneția

de     Smile Media
Miercuri, 12 iunie 2019, 14:09


Tintoretto. Un rebel in Venetia
Foto: Happy Cinema
​Happy Cinema București prezintă documentarul Tintoretto. Un rebel în Veneția, pe 28, 29 iunie de la ora 19:00 și 30 iunie ora 18:00. Pentru a marca 500 de ani de la nașterea sa, Tintoretto. Un rebel în Veneția va rula în cinematografe în peste 60 de țări. În România, vizionările vor avea loc la Happy Cinema București.


Tintoretto (1519-1594) a fost singurul mare pictor renascentist care nu a părăsit niciodată Veneția, nici măcar în anii ciumei. Spectatorii vor fi complet imersați în Veneția epocii renascentiste, vor vizita locurile ce evocă și păstrează memoria artistului, de la Arhivele de Stat până la Palatul Dogilor, de la Piața San Marco la Biserica San Rocco și vor fi martorii evenimentelor din viața lui Jacopo Robusti, cunoscut sub numele de Tintoretto, de la primii ani ai formării sale artistice până la moartea sa. Documentarul va analiza și perioada fascinantă în care acesta și-a înființat atelierul, unde o parte dintre copiii lui lucrau, în special Domenico, care a și moștenit afacerea tatălui său, și iubita sa fiică Marietta, care a fost un pictor foarte talentat.

Filmul, creat și scris de Melania G. Mazzucco, avându-l ca invitat special pe regizorul Peter Greenaway, este narat de Helena Bonham Carter, nominalizată de două ori la Premiul Oscar.

În acel moment, Veneția își confirma supremația maritimă și devenea unul dintre cele mai puternice porturi comerciale din Europa. Între 1575 și 1577, s-a confruntat cu ciuma tragică, care a omorât majoritatea populației și a lăsat o urmă de neșters în Republica Venețiană. În timpul epidemiei, Tintoretto a creat cele mai importante lucrări ale sale. Veneția era pustie și întunecată, iar cadavrele victimelor ciumei pluteau pe canale. Cu toate acestea, Tintoretto a rămas în oraș pentru a-și continua cea mai mare lucrare: ciclul de picturi din Scuola Grande di San Rocco, o serie de pânze care acoperă majoritatea zidurilor din clădirea numită după faimoasa confrerie. Nimeni în acea vreme, nici măcar Michelangelo în Capela Sixtină, nu a pictat o clădire întreagă.Filmul prezintă contextul socio-politic al Veneției din secolul al XVI-lea prin povestea de viață a pictorului Tintoretto, un artist neconvențional, neliniștit, mereu în căutarea libertății. A fost un secol înfloritor din punct de vedere cultural, timp în care și alți giganți din lumea artei au jucat un rol important, cum ar fi Tițian și Veronese, rivalii lui Tintoretto.

Mulți experți vor fi prezenți în cadrul documentarului, cum ar fi istoricii de artă Kate Bryan, Matteo Casini, Astrid Zenkert, Agnese Chiari Moretto Wiel, Michel Hochmann, Tom Nichols și Frederick Ilchman, curator al Expoziției "Tintoretto 1519-1594" la Palatul Dogilor, scriitorii Melania G. Mazzucco și Igiaba Scego, restauratorii Sabina Vedovello și Irene Zuliani, care au lucrat la restaurarea lucrărilor lui Tintoretto “Maria în meditație" și "Maria citind".

Tarif unic: 26 lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

854 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by