​În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, peste 1.000 de spectatori au umplut sălile dedicate proiecțiilor speciale ale documentarului semnat de regizorul Dumitru Budrala și produs de Astra Film pentru a omagia Centenarul Marii Uniri, în Sibiu, Săliștea Sibiului și Novacii Gorjului.

Transalpina - Drumul RegilorFoto: Astra Film

Proiecția specială de 1 Decembrie de la Centrul Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu a depășit orice așteptări: deoarece sala mare a devenit neîncăpătoare dată fiind cererea substanțială, organizatorii au suplimentat programul cu o a doua proiecție, de asemenea ținută cu casa închisă, în cea de-a doua sală a centrului.

În afară de Sibiu, au mai fost organizate proiecții și în punctele-cheie ale celebrei șosele care dă titlul filmului. Astfel, audiența totală a fost completată de publicul de la Săliște și de la Novaci, cele două localități care marchează punctele extreme ale Transalpinei.

Transalpina este șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, "Drumul Regilor" și al unirii. Antic drum al dacilor şi al romanilor, al transhumanţei, al miturilor şi legendelor, șoseaua leagă azi judeţele Alba şi Sibiu de Gorj şi Vâlcea.

Filmul are o reală valoare documentară, folosind atât inestimabile imagini de arhivă, cât și savuroase interviuri cu localnicii. Din acestea spectatorii află de unde provine denumirea de "Drumul Regelui" sau cum în anii ’30 drumul a fost pietruit şi inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme o realizare tehnică extraordinară, cu un deosebit rol economic.

Firul șerpuit al drumului, cunoscut încă din Antichitatea timpurie, trece prin locuri cvasimitice, precum vechea cetate dacică de la Arcina, peștera Polovragi și cetățile de la Căpâlna și Tilișca, pe unde legendele spun că se preumbla însuși Zalmoxis, zeul suprem al dacilor.

"În sfârșit, un film documentar despre noi..."

Iată ce afirmă Radu Stănese, cadru universitar la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, despre filmul Transalpina: "În sfârșit, un film documentar despre noi. Așteptarea a fost lungă, dar a meritat. Dumitru Budrala ne oferă drumul identității noastre, cu vorbe-văi și imagini-munți, cu legende și realități - repere palpabile vizual pentru a contura identitatea neamului nostru. Documentarul nu este cordial în sensul formal al cuvântului, ci tocmai invers, adică în sensul propriu-zis - de la inima autorului la cea a privitorului, din inima țării către toții cei ce simt românește, sau către cei ce vor să înțeleagă din interior acest simțământ."

Puțini sunt cei ce știu că Transalpina, șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munții Parâng chiar pe firul drumului care, timp de mii de ani, a legat Transilvania de Ţara Românească. Ca și Milcovul, Transalpina este un simbol al unității. Mai puțin cunoscută decât râul care a fost, timp de secole, granița dintre Moldova și Țara Românească, Transalpina ascunde însă mult mai multe povești și poartă o istorie cel puțin la fel de bogată.

Acesta este cadoul regizorului Dumitru Budrala de Centenar, pentru toți românii: un film rezultat din fascinația sa de o viață pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, povești care trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului. Filmul propune o călătorie pe un drum de o frumusețe rară, de care și-au legat numele mai mulți regi, pierdut și redescoperit de multe ori de-a lungul vremii.

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al CNM Astra și al Centrului Cultural "Ion Besoiu".

Dumitru Budrala este regizor, director de imagine și fotograf, fondator și director (din 1993) al Astra Film Festival, cea mai amplă manifestare dedicată filmului documentar organizată în România. A semnat filme documentare prezentate și premiate la festivaluri din Europa și din lume, precum "Blestemul ariciului", "La drum" sau "Sibiu 825".