Marele regizor italian Bernardo Bertolucci, celebru pentru filme precum "Ultimul tango la Paris" sau "Ultimul împărat", a murit la Roma, la vârsta de 77 de ani, scrie presa italiană, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bernardo Bertolucci, considerat unul dintre giganții cinematografiei, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun regizor în 1988, pentru "Ultimul împărat".

Ziarul italian La Republicca titra, în deschidere: „Addio a Bernardo Bertolucci, ultimo maestro del cinema italiano”.

Creator prolific, a cărui frescă "Novecento" (1900) a atins statutul de operă clasică majoră în Italia, regizorul a fost și actorul scandalului și polemicii declanșate de "Ultimul tango la Paris", din 1972.

O adevărată legendă în viață atunci, Marlon Brando interpreta unul dintre ultimele sale personaje. O scenă sodomizare a stârnit scandal și a provocat interzicerea filmului în Italia. Tânăra actriță Maria Schneider, în vârstă de 19 ani în momentul filmărilor, a fost puternic marcată iar regizorul a povestit ulterior că actrița nu a fost complet avertizată înainte de filmarea acestei scene.

Bernardo Bertolucci a fost și unul dintre rarii regizori italieni care a filmat mult în străinătate.

La Paris, decor al ultimului său film, "The dreamers" (2003), dar și în China cu "Ultimul împărat", Africa cu "Un ceai în Sahara" sau Bhoutan cu "Micul Buda".

Născut în 16 martie 1941 la Parma, oraș rafinat din nourdul Italiei, unde va filma "Prima della Revoluzione" (1964, premiul criticii la Cannes) Bernardo Bertolucci a crescut într-un mediu înstărit și intelectual.

A avut revelația cinematografului după ce a văzut "La Dolce Vita" al marelui Federico Fellini. Tatăl său, poet, profesor de istorie și critic de cinema, îi oferă prima sa cameră de 16 mm la 15 ani.

După scandalul, dar și succesul filmului "Ultimul tango la Paris", Bertolucci dispune de suficiente mijloace pentru a turna marea sa frescă istorică, "Novecento", una dintre operele sale majore care urmărește timp de aproape un secol lupta de clasă în bogata câmpie Pô prin intermediul destinului a doi prieteni din copilărie. Filmul se bucură de un prestigios casting internațional (Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster, Dominique Sanda).