Scurt-metrajul '237 de ani', prezentat in premiera mondiala, Palm Springs International ShortFest, California

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 12:28


Filmul 237 de ani
Foto: Poster
Scurt-metrajul regizat de Ioana Mischie, “237 de ani” (România, martie 2016), a fost selectat la Palm Springs International ShortFest, un festival de prestigiu din Statele Unite ale Americii, afiliat Premiilor Oscar și recunoscut de Centrul Național al Cinematografiei din România. Filmul va fi prezentat în premieră mondială, la cea de-a 22-a ediție a Palm Springs International Short Film Festival & Film Market, în California, care va avea loc în perioada 21-27 iunie 2016.

Este singurul film românesc din festival selecționat oficial și care va fi prezentat pe 23 iunie 2016, de la ora 17.00. Scurt-metrajul este în limba română, cu subtitrare în engleză. Din distribuția filmului fac parte actorii Mircea Andreescu, Alexandru Georgescu, Iulia Lumânare, Cristian Bota.

Cristian Bota, actorul care deține un rol principal în "237 de ani", este cel care va reprezenta filmul în cadrul Palm Springs International ShortFest.

Scurt-metrajul "237 de ani" este o satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi la sânge de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, conduşi de un primar charismatic, reuşește să învingă un sistem socio-politic absurd, cu propriile-i arme.

Co-producătorul majoritar al filmului este Legende Films (http://www.legende.fr/), co-producătorul român fiind Icon Films (http://iconfilms.ro/). Serviciile de post-producție au fost asigurate de Studioset (http://studioset.tv/).Ioana Mischie
(n. 1989) este scenaristă și regizoare română, al cărei portofoliu cuprinde filme și experimente narativ-interactive. Este absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, în cadrul căreia își continuă studiile doctorale în transmedia storytelling.

Și-a continuat training-ul în cadrul unor programe internaționale prestigioase, care i-au selectat proiectele, precum Berlinale Script Station (2012), Locarno Academy Meetings (2012), Midpoint Central European Script Center (2012), Les Arcs Film School Co-production village (2013), Cross Video Days (2014), International Screenwriters Pavilion Cannes (2014), Sundance Workshop in Italy (2015), The Steamer Salon (2016).

A regizat două seriale de film documentar pentru platforma 4OD din Londra, finanțate de Channel 4, obținând un record de vizualizări în primele luni de la lansare în Marea Britanie. În ultimii doi ani, Ioana Mischie a colaborat pentru proiectul de scurt-metraj "237 de ani" și pentru lung-metrajul omonim aflat în dezvoltare cu Legende Films, o casă de producție franceză (premiată cu distincții Oscar, Cesar, Bafta și Golden Globe pentru producții anterioare). Colaborează, în paralel, cu studiouri de producție autohtone.
Portofoliul său regizoral reunește scurt-metraje-experiment, inspirate de povești personale (Tulousophy - premiat cu Golden Lenses, A la recherche d'espace perdu, Between already and not yet etc.), care au fost proiectate la numeroase festivaluri internaționale, precum GoEast IFF, Ficmec IFF, Timishort IFF și proiecte audio-vizuale comerciale (The Museum of Milk, Tattoo Twists). A colaborat, în calitate de scenarist și co-scenarist, la 15 proiecte studențești de film. Scenariile sale au primit distincții internaționale: Premiul pentru cel mai bun scenario, din cadrul The Manaki Script Lab, și  Premiul pentru cel mai bun scenariu, din cadrul FEST New Directors New Films, precum și Premiul pentru cel mai bun proiect interactive, acordat de The Steamer Salon.

Ioana Mischie colaborează cu articole referitoare la cinema pentru publicații precum Nisimazine, Inhale, Breaking Ground, Tojdac, Film Menu, SUB25. A inițiat programe educaționale, precum: National Screenwriting Alumni Pitch, Cine-ritm, miniMIDPOINT. Din anul 2013, este co-fondator al asociației STORYSCAP.ES, un grup artistic care studiază transmedia storytelling, și, din anul 2015, este colaborator CINETic - centrul de cercetare care explorează intersecția dintre neuroștiință, cinema extins și tehnologii creative (VR, AR).

Cristian Bota este un tânăr actor, care a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” (București). În 2013, a absolvit la clasa profesorului Adrian Titieni și, în 2016, a terminat masteratul la clasa profesorului Gelu Colceag. A fost nominalizat, în 2014, la Premiile GOPO, categoria Tânără speranță, pentru rolul principal din filmul Poarta Albă (regizor: Nicolae Margineanu, scenariu Oana Maria Cajal).

Cristian Bota a mai jucat în filme premiate, precum Closer to the Moon (regia: Nae Caranfil), O noapte în Tokoriki (regia: Roxana Stroe), Roxanne (regia: Valentin Hotea), Perfect sănătos (regia: Anca Damian, scenariu Lia Bugnar), In the house (regia: Ana Maria Comănescu).
În prezent, joacă teatru, ca colaborator, la Teatrul Național și la Teatrul Metropolis, ambele din București. De asemenea, lucrează la două noi proiecte de film, intitulate Un pas în urma serafimilor (regia: Daniel Sandu) și Octave (regia: Serge Ioan Celebidachi).

Aflat la a 22-a ediție, Palm Springs International ShortFest este unul dintre cele mai ample evenimente și piețe de film din America de Nord, proiectând anual peste 320 de scurt-metraje. În acest an, selecția oficială s-a făcut în urma a 3.000 de înscrieri, provenite din 82 de țări. Peste 400 de cineaști participă anual pentru a-și promova filmele din cadrul competiției și din cadrul pieței de film. ShortFest este recunoscut ca fiind un mediu extrem de competitiv, care descoperă tinere talente din domeniul cinematografiei internaționale.

Fiind recunoscut de către Academy Awards, câștigătorii categoriilor de Ficțiune, Animație la Best of Fest se califică, în mod automat, pentru a intra în preselecția proiectelor nominalizate pentru Premiile Oscar. Până în prezent, festivalul a selecționat mai mult de 100 de filme, care au fost nominalizate la Oscar-uri. Anual, selectează cele mai bune scurt-metraje din întreaga lume, atrăgând un public de cinefili, profesioniști din industrie, tinere talente care își doresc o carieră în domeniul cinematografiei.

Festivalul găzduiește, de asemenea, masterclass-uri, panel-uri, roundtables și alte evenimente dedicate industriei de film, devenind astfel un pilon important al educației cinematografice în mediul internațional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

733 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by