Lungmetrajul "De ce eu?", in regia lui Tudor Giurgiu, a obtinut, sambata seara, premiul Asociatiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai buna pelicula din sectiunea competitiva dedicata productiilor balcanice, la cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de la Sofia, anunta Mediafax.

Afis De ce eu?Foto: berlinale.de

Festivalul International de Film de la Sofia a debutat pe 5 martie. Evenimentul cinematografic si-a desemnat castigatorii, sambata seara, trofeul pentru cel mai bun film fiindu-i acordat lungmetrajului "The Lesson", o corpoductie Bulgaria/ Grecia, regizata de Kristina Grozeva si Petar Valchanov, potrivit site-ului oficial.

Astfel, premiul Asociatiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai buna pelicula din sectiunea competitiva dedicata filmelor balcanice, a revenit peliculei "De ce eu?", o coproductie Romania-Bulgaria-Ungaria.

"De ce eu?" a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atentia presei internationale la Berlinala, unde a rulat cu casa inchisa. "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre esecul unei generatii din care fac parte. Care a crezut ca schimbarile politice ale anului 1989, ca despartirea de comunism va insemna o rupere definitiva cu sistemul vechi mafiot si corupt. In 2002 (anul mortii lui Panait), dar si in prezent, realitatea romaneasca e una dura: vechii ofiteri si activisti din Securitate monopolizeaza nu doar afaceri importante, ci si pozitii importante in politica", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals si sustragere de documente.

Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.