Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia şi Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din Bucureşti, între 9 şi 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film.

Potrivit Agerpres, două dintre pelicule au fost nominalizate la Globul de Aur şi se regăsesc pe lista scurtă a Academiei Americane de Film, la categoria "Cel mai bun film străin": "Leviathan" de Andrei Zviaghinţev, din partea Rusiei, şi "Ida", de Pawel Pawlikowski, propunerea Poloniei.

Altele două filme vor rula în avanpremieră în România: "Mommy", de Xavier Dolan, filmul distins cu Premiul Juriului la Cannes 2014 şi înscris de Canada la Oscar, şi "Human Capital", de Paolo Virzi, propunerea Italiei.

Seria de proiecţii începe vineri seară, cu propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină - "Câinele japonez" de Tudor Cristian Jurgiu. Pelicula, care este de altfel debutul în lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, spune povestea unui bătrân care trăieşte într-o localitate izolată şi primeşte vizita fiului său şi a familiei acestuia. Rolul principal în film este jucat de Victor Rebengiuc. Propunerea României la Oscar nu a fost inclusă în lista scurtă a producţiilor dintre care vor fi selectate nominalizările pentru categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină".

Sâmbătă, la ora 15,00 va fi proiectată propunerea la Oscar a Republicii Moldova, "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski. Filmul a rulat şi în cinematografele româneşti. "La limita de jos a cerului" spune povestea unui tânăr, mărunt traficant de droguri, care locuieşte într-o localitate din Republica Moldova.

Printre filmele din această selecţie se numără şi pelicula distinsă cu Palme d'Or la Cannes în 2014, "Winter Sleep", de Nuri Bilge Ceylan - propunerea Turciei la Oscar.

Biletele pentru proiecţii pot fi achiziţionate de la casieria Studio, la preţul obişnuit practicat de acest cinematograf.

Evenimentul, iniţiat de Voodoo Films, este realizat cu sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Parada Film, Asociaţia Macondo, Clorofilm, Saga Film şi al Uniunii Cineaştilor din România.