Dupa ce initial fusese anuntat ca "Nymphomaniac" va fi prezentat la Berlin in varianta completa de peste cinci ore, von Trier si producatorul au decis sa arate doar volumul 1 in varianta uncut. Cineastul a venit la Berlin numai pentru a da o palma Cannes-ului. A aparut fara ca nimeni sa se astepte la sedinta foto de dinaintea conferintei de presa cu un tricou cu logo-ul Cannes-ului sub care scria "Persona non grata", dar n-a intrat sa discute cu jurnalistii.

Lars von Trier la BerlinalaFoto: Captura YouTube

De fapt, conferinta de presa a fost o experienta neplacuta pentru jurnalisti. Am avut senzatia evidenta ca Dieter Kosslick, directorul festivalului (care s-a si aratat din culise), a regizat scurta conferinta de presa astfel incat sa nu se puna intrebari neplacute despre film si despre Lars von Trier.

Printre jurnalistii care au apucat sa puna intrebari jumatate au fost germani, printre care - surprinzator, Anke Engelke, care e actrita nu jurnalist si care prezinta ceremoniile de deschidere si inchidere ale Berlinalei. Ce vrei mai pe fata de atat? Fireste, intrebarile nemtilor s-au referit la lucruri caldute cum ar fi paralela film - teatru, "cum se simt actorii la Berlin?" samd.

Varful ridicolului l-a atins Shia LaBeouf care de sub cozorocul sepcii a dat un singur raspuns - vorba vine raspuns: "When seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea."/”Pescarusii urmaresc vaporul deoarece cred ca vor fi aruncate sardine peste bord.”

Shia LaBeouf la conferinta de presa:

Cu alte cuvinte, LaBeouf l-a citat pe Eric Cantona care a rostit aceste vorbe pline de intelepciune la conferinta de presa din 1995 dupa ce castigase recursul impotriva condamnarii sale la doua saptamani de inchisoare pentru lovirea unui suporter.

Dupa ce a lasat pe toata lumea cu gura-cascata, inclusiv pe colegii Uma Thurman, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Christian Slater si pe producatorul Louise Vesth (Charlotte Gainsbourg avea treaba la Paris), micul Shia, cu atat mai penibil cu cat se credea micul Lars, s-a ridicat de pe scaun si a aruncat un „La revedere” din mers.

Actorii au incercat sa dreaga penibilul. Uma Thurman s-a simtit obligata sa para si mai vesela, Christian Slater sa spuna din nou cat de "gratios"e sa lucrezi cu von Trier, iar debutanta Tracy Martin, mai intimidata decat pe ecran, sa spuna ca ea oricum n-avea nimic de pierdut, fiind la primul film.

Un jurnalist a marturisit ca a vazut fiecare din cele doua parti de cate doua ori („sunteti constienti ca filmul asta da dependenta”?) si a vrut sa stie daca si volumul 2 va iesi in varianta uncut.

Destul de batoasa, producatoarea a raspuns ferm ca nu s-au hotarat in privinta lansarii variantei uncut a volumului 2, iar cand jurnalistul a plusat intreband daca ar putea -o lansa la Cannes, moderatorul conferintei de presa a intervenit rapid: "Nu vorbim despre Cannes aici, suntem la Berlin" (si-asa maestrul facuse destula publicitate negativa cu cateva minute inainte, tragand de geaca in laturi ca o dansatoare ieftina).

Cele 25 de minute in plus din volumul 1

Nu va faceti sange rau: varianta uncut nu are scene importante in plus. Varianta care a intrat si in Romania e trimata, fiind rarite elemente de legatura sau care se repetau. Am luat constiincios notite:

- intro-ul cu ecranul intunecat complet si vag zgomot de fond e in varianta uncut aproape de doua ori mai lung

- in varianta uncut Joe porneste cu amintirile nu de la varsta de 6 ani, ci ii marturiseste lui Seligman ca si-a descoperit "the c----" la varsta de 2 ani; in consecinta, pe ecran se vede figura unei fetite care priveste in jos

- dupa momentul "pescuitului" din tren, comentariul lui Seligman se refera la Sikorski si la decolarea elicopterului (cu imagini aferente), dupa care trece la explicarea felului cum planorul profita de termica pentru a zbura. "Planorul vrea sa zboare", spune Seligman. "Si tu ai vrut sa zbori in tren, iar asta te-a surprins."

- cand Joe, B. si alte prietene alcatuiesc acel cerc al fetelor care seduc barbati fara a se indragosti, exista o scena in plus in care B. povesteste cum a cunoscut un student care i-a vorbit despre Kirkegaard. Oricum, experienta a dezamagit-o.

- mai multe scene de legatura din capitolul "Jerome" au fost scoase in varianta care a intrat in sali: scena in care Liz, secretara lui Jerome, ii spune lui Joe care se uita cu jind la lucrurile acestuia te pe biroul "e clar, te-ai indragostit!", alta in care Jerome manaca rugelach cu furculita si se poarta rece cu Joe, o alta in care Joe, deja indragostita, se "umileste" in fata lui Jerome parcand masina prost, si in fine cea in care Liz ii spune lui Joe sa mai astepte cu scrisoarea pana vineri (pentru ca vineri, cand Joe apare, Liz si Jerome sunt deja plecati.).

- din varianta finala au iesit si alte scene redundante, cum ar fi intrebarile mult prea "de terapeut" ale lui Seligman dupa episodul cu doamna H: "Si cum te-ai simtit - bine sau rau?"

- capitolul "Delirul" e mai lung in varianta uncut si contine o criza in plus a tatalui, inca o scurta scena de sex in spalatorie plus una in care medicul ii explica lui Joe ca nu-i poate da tatalui mai multa morfina pentru ca creierul lui a fost deja atins

- mai e un penis (al lui Jerome) mangaiat de gura lui Joe - in capitolul final, plus o scena cu oameni care isi dau mana si cam atat.

"Une sur l'autre" (sic!), cum s-ar spunea la Cannes, varianta mai scurta e mai buna decat cea uncut pentru ca nu are elemente redundante sau mult prea explicative. Sosirea neasteptata a lui Lars von Trier la Berlin numai pentru a da o palma Cannes-ului pozand cu tricoul lui smecher si sfidand, de fapt, si presa, ii pune numai pe el intr-o lumina proasta.

Oricum, sa te duci la Berlin dupa ce ai declarat ca un copil prost ca simpatizezi cu nazistii - si Berlinul sa te primeasca cu bratele deschise (daca n-ar fi fost scandalul, tot la Cannes ar fi ramas) e un gest pe care numai Lars von Trier il putea face.

Daca von Trier are talent si inteligenta astfel ca nebuniile astea i se trec cu vederea pana la urma, pe Shia LaBeouf il fac sa pice prost. Dupa iesirea de la conferinta de presa, s-a infiintat pe covorul rosu cu o punga de hartie in cap pe care scria „I’m not famous anymore”.

Dupa ce a anuntat recent ca se retrage din viata publica, Shia LaBeouf dovedeste ori ca are tulburari de comportament, ori ca incearca un mod sinucigas de a-si face auto-promovare.