Vineri, 10 mai, începând cu ora 19:30, cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa, dublu selecţionat în Competiţia Festivalului de la Cannes, îşi va prezenta, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21), lungmetrajul de debut, Bucuria mea / Schastye Moye / My Joy (Ucraina-Germania-Olanda, 2010), şi va răspunde la întrebările publicului.

Bucuria mea, regia Sergei LoznitsaFoto: Cinemateca Romana

Invitat special al Festivalului Filmului European (9-11 mai, Cinema Studio şi Cinemateca Eforie), Sergei Loznitsa a acceptat invitaţia de a discuta cu spectatorii Cinematecii Române. Vineri, 17 mai, tot de la ora 19:30, la Sala Union va avea premiera celui de-al doilea – şi cel mai recent – lungmetraj de ficţiune al lui Sergei Loznitsa, În ceata / V Tumane / In The Fog (Germania-Olanda-Belarus-Rusia-Letonia), distins cu prestigiosul premiu FIPRESCI (al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film) la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes. Ambele filme au imaginea semnată de Oleg Mutu (singurul director de imagine care a participat în Competiţia canneză din 2012 cu două filme, Dupa dealuri de Cristian Mungiu şi În ceata) şi îi oferă un rol important actorului Vlad Ivanov.

Filmul Bucuria mea, care a avut premiera mondială la Cannes şi a obţinut apoi numeroase selecţii şi premii în toată lumea, cuprinde poveşti despre Rusia reală, pe care cineastul Sergei Loznitsa le-a trăit sau le-a auzit în călătoriile sale ca documentarist (înainte de a semna cele două lungmnetraje de ficţiune amintite, regizorul a semnat 12 documentare remarcabile despre Rusia sa). Bucuria mea este o cronică despre intoleranţă şi despre instinctul de supravieţuire, care suprimă orice formă de umanitate. Un şofer tânăr se rătăceşte undeva în câmpia rusă. În drumul lui, el întâlneşte un veteran cu o poveste dramatică, o prostituată minoră şi poliţişti corupţi. Destinul îi rezervă un şir de întâmplări care pot sfârşi tragic.

Sergei Loznitsa s-a născut în Belarus, dar a crescut la Kiev. El a studiat iniţial matematici aplicate, dar a trecut la cinema în 1991, când a fost admis la Facultatea de Regie a celebrului Institut de Stat pentru Cinematografie (VGIK) din Moscova. Din 1996 şi până la debutul în lungmetrajul de ficţiune, a călătorit prin Rusia şi a realizat 12 documentare premiate la festivalurile de la Karlovy Vary, Leipzig, Oberhausen, Paris, Madrid, Toronto, Ierusalim şi Sankt Petersburg. Considerat astăzi una dintre cele mai puternice voci din cinematograful rus, Sergei Loznitsa trăieşte în Germania şi continuă să regizeze, pe lângă lungmetraje de ficţiune, scurtmetraje şi documentare.