Dupa cateva zile in care si-a tinut telefonul pe "silent" si a refuzat toate invitatiile televiziunilor, Calin Peter Netzer a venit in studioul HotNews.ro pentru a povesti cum a fost la Berlin. Urmariti interviul video in care s-a referit si la emotia urcarii pe scena, cand a lasat deoparte discursul pregatit, dar si la decizia asteptata a unui mare distribuitor american care ar putea promova filmul spre Oscaruri. Si da, lui Calin Peter Netzer ii surade ideea unui film facut in America, dar unul independent.

Calin NetzerFoto: Hotnews

VIDEO Partea 1 a interviului cu Calin Peter Netzer

VIDEO Partea a 2-a a interviului cu Calin Peter Netzer

Cele mai importante declaratii ale lui Calin Peter Netzer in interviul video acordat HotNews.ro:

Despre Ursul de Aur:

"Inca nu mi-am revenit, e ceva digerabil pe termen lung. Cred ca o sa dureze saptamani, luni de zile. E o euforie acuma care va trece..."

"Cei de la Berlin, cand ne-au chemat cu o zi inainte inapoi, au fost foarte secretosi si au jucat aceasta comedie foarte bine. Chiar au exagerat, as putea spune. Ada Solomon, care e producatorul filmului impreuna cu mine, a primit un telefon si i s-a spus ca ar bine sa ne intoarcem, si ea a intrebat: "Ar fi bine sau trebuie sa ne intoarcem?". "Da, trebuie sa te intorci". Ada a intrebat: "Si Calin?" "Si Calin." Si de aici au inceput speculatiile pentru ca (...) doar la Ursul de Aur se mentioneaza clar ca premiul e ridicat de producatorul filmului."

"Cand am auzit cuvintele rostite de Wong Kar-wai (regizor chinez, presedintele juriului Berlin 2013 - n.red.) a fost coplesitor, dintr-o data s-a facut 'blank'. Imi pregatisem un mini-speech in caz de.., dar care s-a dus complet."

"Eu sunt mai introvertit, nu-mi place sa ies in lumina rampei. De-abia astept sa se termine tot balamucul asta ca sa il diger si eu mai bine."

Ce i-a spus Wong Kar-wai:

"Wong Kar-wai m-a tras intr-un colt si, poate nu chiar doua minute (mie mi s-a parut foarte lung timpul) mi-a tinut mana strans si dadea asa din cap si nu zicea nimic. Iar eu dadeam din cap si ne uitam unul la altul. Finalmente mi-a spus ca din punctul lui de vedere filmul e o capodopera. M-a lasat din nou fara cuvinte. Ce era sa-i spun? (...) Pe urma mi-a zis sa am mare grija ce fac de acum inainte."

Despre Dieter Kosslick, directorul Festivalului de la Berlin:

"Pe Dieter Kosslick, cand a venit anul trecut la Cluj, la TIFF, as fi putut sa il cunosc pentru ca niste oameni au vrut sa ma prezinte. Eram insa in alta parte si chiar nu m-am dus. Mi s-a parut, asa..., de ce sa ma duc sa vorbesc cu el? Sa vada ca am si cetatenie germana si sa vorbesc germana ca sa ii atrag atentia? (...) La cata lume cunoaste Kosslick in toate prospectiile astea in care cauta filme nu cred ca asta era important. Cred ca era important ca el sa vada filmul, nu sa ma cunoasca pe mine."

Al cui este Ursul de Aur?

"Cred ca in primul rand Ursul de Aur este al realizatorilor, dar si al romanilor, evident, pentru ca e un film suta la suta romanesc."

Va avea spectatori in Romania (unde se lanseaza in 8 martie)?

"Inclin sa cred ca filmul va face multi spectatori, in ciuda afirmatiilor celor apropiati mie care sunt putini sceptici. Tema filmului e una universala si e o poveste care cred ca o sa atinga foarta multa lume intr-un fel sau altul, direct sau indirect, pentru ca e vorba despre relatia aproape bolnavicioasa dintre mama si fiu, dusa la extrem in film, dar in aceasta relatie parinti-copii cu siguranta ca se vor regasi foarte multi".

Geneza proiectului:

"Initial aveam (n.red. - cu coscenaristul Razvan Radulescu) un proiect despre o familie disfunctionala, despre niste englezi in varsta care se retrag in Spania (voiam sa facem un film vorbit in engleza) dar, in toata documentarea pe care am facut-o, nu prea am reusit sa intelegem foarte bine mentalitatea englezeasca. Si ne-am simtit, asa, ca facem intr-un fel un proiect la comanda (existau niste sugestii si incurajari) si pe urma (...) am inceput sa discutam despre familiile noastre, despre mamele noastre si de aici a pornit totul. Ne-am dat seama ca mai bine facem un film in Romania, a carui actiune se intampla in Romania."

Celelalte filme ale sale:

Primul meu film, "Maria", a fost un film facut la comanda, o sansa de a debuta in 2002/2003. A fost o coproductie cu Germania, cu celebrul Karl Baumgarten de la Pandora Film care vazuse scurtmetrajul meu "Maria" din facultate (...) si care a spus ca ar vrea sa dezvoltam subiectul si sa il facem lungmetraj.

"Medalia de onoare' a venit dupa multi ani in care nu am mai facut film. .(...) A aparut, asa, din senin scenariul lui Tudor Voican, la o saptamana inainte de concursul CNC si am fost intrebat daca vreau sa il fac sau nu. La inceput am ezitat, imi era putin teama, dar am spus: "Hai sa il fac". Si acolo e vorba despre o familie disfunctionala."

Un nou proiect:

"Ceva concret nu am acum. Am asa, o idee vaga, care nu stiu daca merita discutata pentru ca e foarte la inceput. Tema in mare ar fi lumea filmului (...) de la noi si in general. Ar fi o comedie dramatica - daca va fi sa fie. Ca sa fiu onest, mi se pare o lume destul de ipocrita (nu stiu daca murdar e cuvantul potrivit). M-am socat de foarte multe ori la anumite intalniri sau de reactia anumitor colegi din breasla, chiar si a unor critici sau festivaluri. Simt ca lumea asta e, pana la urma, mai ipocrita decat povestile pe care le aratam pe ecran, si asta e ideea de baza a acestui proiect - daca il voi face."

Lumea filmului din Germania/SUA:

"In Germania e la fel ca in Romania, dar la alt nivel. Gastile sunt aceleasi, sapaturile sunt aceleasi, ca sa nu mai vorbesc de America unde banuiesc ca e si mai rau. Nu stiu, in Germania nu ma atrage deloc sa lucrez. Au existat deja intrebari si propuneri de la producatori nemti. Asta puteam face si inainte, dar nu m-a atras niciodata pentru ca ar insemna sa ma intorc inapoi in Germania, sa o iau de la capat, si chiar nu ma intereseaza."

"Daca ar fi sa o fac, as face un film vorbit in engleza, adica in America. Visul meu ar fi sa pot face un film independent american care sa imi ofere libertatea de a crea si linistea pe care o am aici intr-un fel."

Despre posibilitatea ca "Pozitia copilului" sa ajunga la Oscar:

E posibil, dar nu vreau sa ma gandesc atat de departe. Asta, daca se intampla, se intampla la anul. In primul rand, suntem in negocieri cu un distribuitor american foarte bun si foarte mare care pana acum nu a avut filme romanesti si care zice ca ar fi foarte posibil sa aiba si Romania un film cel putin nominalizat la Oscarul pentru film strain. Mi-as dori foarte mult sa se intample asta si astept acel raspuns afirmativ sa vina odata."

--------------------------

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multipremiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butica, montajul si sound design-ul ii apartin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Malina Ionescu, sunetul - de Cristian Tarnovetchi, costumele, de Irina Marinescu, iar machiajul, de Dana Roseanu si Domnica Sava. Producatorii filmului sunt Calin Peter Netzer si Ada Solomon.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film, in coproductie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, Roma 62, cu participarea HBO Romania.