A treia zi de Astra Film Festival (miercuri, 17 octombrie) este dedicata imaginii romilor in filmul documentar. Antropologi si jurnalisti se vor alatura realizatorilor de film intr-un masterclass ce va analiza perpectivele diverse si abordarile dominante pe acest subiect. Selectii reprezentative din cateva filme documentare vor pune, astfel, fata in fata viziuni diferite in documentarul de televiziune si in filmul social/antropologic, comentand apoi, cu sprijinul realizatorilor, sensurile, mizele si modalitatile tehnice corespunzatoare. O masa rotunda va incerca sa sintetizeze si sa dezbata semnificatiile si impactul social ale diferitelor imagini concurente despre romi, problemele sociale si cultura lor.

Zmei treiFoto: Astra Film

Masterclass-ul „Roma stories” va avea loc miercuri si joi si va fi deschis de antropologul Vintila Mihailescu. In prima zi, incepand cu ora 10.00 se va discuta despre filmul britanicului John Sweeney de la BBC, „Britain’s child beggars” si cel al corespondentului roman pentru „Le Monde” Mirel Bran, „One way trip”. Dupa-amiaza este dedicata „Preafericitilor de la groapa de gunoi” din Cluj si filmului regizorului romano-german Andrei Schwartz, „Auf der Kipe”. Printre invitatii celor doua sesiuni de dezbatere se numara Michael Stewart, Mirel Bran, Mihaela Michailov si Ciprian Necula.

Problematica romilor este tratata si in trei filme eveniment prezentate miercuri in premiera la Sibiu. De la ora 16.30 se va proiecta in sala John Marshall „Balul Tiganilor”. Filmul lui Alfred Bulai inseamna mai mult decat un studiu etnic si sociologic; este o calatorie in timp si un omagiu celui care a conceput unul dintre primele documentare romanesti, Dimitrie Gusti. O ora mai tarziu, Florin Cioaba isi va face debutul ca regizor de film. In cel de-al Doilea Razboi Mondial nu doar evreii Europei au fost tinta politicii de purificare etnica, ci si romii arata Cioaba in productia sa „Adevarul despre Holocaust”.

De la ora 19.00, e vremea pentru intalnirea intre doua lumi paralele, in care cuvintul “ajutor” are intelesuri total diferite pentru fiecare parte. Realizat de Hanna Maylett filmul „Ajutor pentru Mihaela” pleaca de la povestea unei cersetoare romance de etnie roma care a nascut intr-o gara finlandeza. Adica intr-o tara care n-a mai vazut cersetori de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Tot maine, de la 19:00, va avea loc in Foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor, concertul celor de la Zmei Trei. Formație infiintata acum treizeci de ani, de catre Nelu Constantin, muzica lor cultiva acordurile de muzicuta și se dezvolta in fuziuni de muzica tradiționala țiganeasca cu influențe balcanice. Grupul este compus din Ioan Constantin (muzicuța solo), Adam Datcu (muzicuța armonie) și Mihai Victor Iliescu (bas). Nea Nelu (Constantin), nascut in București, a fost solist și membru fondator al celebrei formații de muzicuțe Ritmic, cu numeroase concerte in țara și cu doua discuri inregistrate la Electrocord. In decembrie anul trecut, Zmei Trei au cantat la București impreuna cu Shukar Collective, iar in 2012 au concerte programate in Belgia și in Germania.