Sectiunea EcocinematogrAFF extinde viziunea noastra despre poluare, despre mutilarea naturii de catre colosii industriali, alimentele modificate genetic si deseurile nebiodegradabile printr-o serie consistenta de documentare care vor rula anul acesta la Astra Film Sibiu, intre 15 si 21 octombrie 2012. Noua dintre problemele mediului inconjurator vor fi dezbatute prin intermediul unor filme semnate, deopotriva, de regizori romani si internationali: de la controversatul proiect al exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana la soarta cailor salbatici din Delta Dunarii (Gone Wild, de Dan Curean), si de la efectul pesticidelor asupra intinderilor arctice, la problemele afacerilor globale cu apa imbuteliata (Bottled Life, semnat de Urs Schnell, coproductie Elvetia-Germania), la riscurile prezentate de hrana pe care o consumam in Romania in fiecare zi, pana la efectele negative ale deciziilor politice in cazul reamenajarilor urbane ce distrug comunitati locale (Klara Trencsenyi, Corvin Variations, Ungaria).

Silent snowFoto: Astra Film

Corvin variation

Corvin variation

Foto: Astra Film

Un ucigas tacut distruge comunitatea inuita din Groenlanda. Prin curentii oceanici sau zapada, reziduurile toxice de pe toata planeta se acumuleaza, otravindu-i pe localnici. Jan van den Berg urmareste, in Silent Snow (Olanda), calatoria pe trei continente a unei femei groenlandeze care cauta cauzele acestei contaminari. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat tot in premiera la Astra Film Sibiu 2012, trece in revista alimentele pe care le consumam in Romania, aratandu-ne care sunt efectele acestora asupra sanatatii noastre, pe termen lung. Back to Earth, in regia lui Pierre Lacourt (Elvetia), abordeaza dependenta problematica a societatii noastre de petrol, in timp ce Chernobyl forever, semnat de Alain de Halleux (coproductie Franta-Belgia), ne readuce in atentie dezastrul de la centrala atomica din Ucraina, din urma cu cateva decenii, si pericolele pe care aceasta centrala inca le prezinta. Snow, semnat de August Pflugfelder (Germania), aduce in prim-plan resursele naturale ale muntilor, pe care a pus stapanire industria sporturilor de iarna in plina expansiune.

Rosia Montana

Rosia Montana

Foto: Astra Film

In premiera, documentarul Rosia Montana, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproductie Germania-Romania) ne introduce in mijlocul bataliei pentru aurul concesionat unei corporatii romanesti cu actionari canadieni, urmarind efectele acestui proiect pana in momentul de fata asupra populatiei stramutate in Alba Iulia, cat si asupra oamenilor ramasi in sat.

Expozitia ReciclART va asigura extinderea acestor subiecte in ambientul festivalului pe toata perioada evenimentului, prin implicarea a 14 artisti, care vor expune obiecte facute din materiale refolosibile. Lucrarile vor intampina publicul Astra Film Sibiu in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor. Dezbaterea pe teme ecologice va fi completata de atelierele adresate copiilor, de confectionare a obiectelor decorative din materiale reciclabile, sustinute pe parcursul festivalului.

Cea de-a XII-a editie a Festivalului international de film documentar ASTRA FILM FESTIVAL se desfasoara la Sibiu intre 15 si 21 octombrie. Programul complet se aici.

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film - departament al CNM Astra - si Fundatia Astra Film.