Seful Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat, vineri seara, ca regimul armelor neletale pentru cetateni ar putea sa devina mai strict, pentru a evita situatii in care "cefele groase" trag focuri de arma in spatiul public, iar pe de alta parte politistii vor putea sa foloseasca armele lor mai des.

Liviu Popa a spus, vineri seara, la Realitatea TV, in legatura cu scandalul impuscaturilor de la Mamaia, de joi noapte, ca "sunt situatii ce tin de un anumit comportament" al romanilor, vizibil mai ales in ultima vreme si determinat de o serie de factori sociali si economici.

El a precizat ca regimul armelor neletale, de tipul pistoalelor cu bile din cauciuc, este reglementat de o lege din 2002, al carei scop a fost crearea unui sistem de "autoaparare".

"Intr-adevar, aceste arme sunt folosite de acele "cefe groase" - care de altfel sunt si in atentia Politiei - care le folosesc impotriva altora", a spus Liviu Popa, subliniind ca totusi acest tip de comportament nu este specific spatiului public romanesc, relateaza Mediafax.

Seful Politiei Romane a mai spus ca actiunea politistilor in astfel de situatii este limitata de lege, care nu le permite acestora sa foloseasca arma in spatiul public si prevede ca pot sa traga doar daca suspectul are o arma echivalenta cu cea a politistului, nu una neletala.

"Din punctul meu de vedere, legea permite ameliorari", a spus Liviu Popa, care a afirmat ca spera ca in toamna regimul armelor si munitiilor sa devina mai restrictiv privind uzul de arma de catre cetateni. De asemenea, Popa a spus ca vrea controale mai temeinice atunci cand o persoana vrea sa-si cumpere o arma neletala.

El a aratat ca exista o problema legata de vecinatatea cu Bulgaria, unde regimul armelor neletale este mult mai permisiv, iar "posibilitatea introducerii armelor in Romania e reala".

Seful Politiei a spus ca este ferm convins ca Romania este o tara sigura. Popa a precizat ca acest lucru este demonstrat si de un Eurobarometru recent, care situeaza Romania in topul celor mai sigure state din Europa, respectiv cel mai sigur din regiune.

Politistii constanteni cerceteaza trei turisti si doi angajati ai unui parc de distractii aflat la intrarea in statiunea Mamaia, dupa ce joi noapte s-au luat la bataie, o persoana fiind internata in spital cu traumatisme, iar o alta fiind impuscata in fata cu gloante de cauciuc.