Sever Voinescu: Aceasta Constitutie este profund defecta; ar fi trebuit sa producem acum o Constitutie noua

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 4 iulie 2011, 22:27 Actualitate | Esenţial


Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, luni, la Ploieşti, că, din punctul său de vedere, actuala Constituţie este 'profund defectă' şi că sunt puţine lucruri care mai sunt de păstrat din aceasta.

'Această Constituţie este profund defectă. Opţiunea mea pe care am afirmat-o public este că ar fi trebuit să producem acum o Constituţie nouă de la cap la coadă. Eu cred că puţine lucruri mai sunt de păstrat din această Constituţie', a afirmat Voinescu citat de Agerpres.

Deputatul de Ploieşti a explicat că ar păstra din actuala lege fundamentală titlul referitor la drepturi şi libertăţi, textul referitor la limitele revizuirii Constituţiei, pe care l-a catalogat ca fiind 'înţelept şi bine aşezat', dar şi principiul separării puterilor în stat.

'Aş fi sperat să putem construi o Constituţie care să redefinească radical puterile în stat. Mai exact, mi-ar fi plăcut să construim o Constituţie în care puterea executivă este conducă de un om ales direct, în care puterea legislativă e compusă dintr-un grup de oameni, numit Parlament, aleşi direct şi în care puterea judecătorească este în datele ei cele mai importante exercitată de oameni, de asemenea, aleşi. Ce vă spun eu este în esenţă ceva ce s-ar putea numi modelul american', a declarat viceliderul democrat-liberal.

Precizând că 'proiectul de revizuire a Constituţiei acum nu schimbă regimul politic al României, ci doar vine să umble la reglajul fin pe baza unei experienţe', Sever Voinescu a pledat pentru întoarcerea la învăţătura clasicilor, arătând că, de fiecare dată, inovaţiile au ieşit 'prost'.

'Vreau să facem o Constituţie cu care să ne întoarcem la ceea ce ne învaţă clasicii. De câte ori am încercat să inovăm, a ieşit prost. Clasicii ne învaţă că în acest stat există trei puteri separate. Eu nu mai vreau să facă parlamentarul ceea ce trebuie să facă magistratul. Eu nu mai vreau să mai facă magistratul ce trebuie să facă guvernul apropo de deciziile din instanţă în legătură cu execuţii bugetare, cu politica bugetară a guvernului, cum trebuie fixate salariile în grilă şamd. Eu nu mai vreau să văd guvernul care abuzează de prerogativele lui legislative. Guvernul legiferează prin excepţie. Eu nu mai vreau să avem un guvern care să năvălească cu ordonanţe de urgenţă şi cu asumări de răspundere. Cele mai multe din aceste lucruri sunt cuprinse în acest proiect. Este un proiect care ne întoarce la fundamentele democraţiei', a mai declarat Voinescu.

De asemenea, deputatul prahovean a arătat că nu este de acord ca parlamentarii să se exprime prin vot în ceea ce priveşte percheziţiile şi arestarea colegilor lor care sunt protejaţi de imunitate şi că, în acest caz, se încalcă principiul separării puterilor în stat.

'Votăm (n.r. parlamentarii) o chestiune pe care nu are dreptul să se pronunţe nimeni decât procurorul. De ce trebuie parlamentarul să face ceva ce în mod normal trebuie să facă magistratul? (...) Se încalcă principiul fundamental al separaţiunii puterilor în stat', a conchis vicepreşedintele PDL.

Sever Voinescu a participat, luni, la Ploieşti, alături de Roberta Anastase şi Valeriu Stoica, la o dezbatere privind revizuirea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială a României.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1285 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  echilibrat punctul de vedere (Luni, 4 iulie 2011, 22:55)

  mary [anonim]

  Sever Voinescu a exprimat o opinie echilibrata legata de cateva punctele sensibile din Constitutie.

  Problema este cine le rezolva, se apuca acum taurul de coarne? Sa vedem actiune in Parlament ca ei au mingia in teren.
 • +7 (11 voturi)    
  Abia acum? (Luni, 4 iulie 2011, 23:11)

  Cucuveaua [anonim]

  Dle Sever Voinescu,

  Cu asta trebuia început!
  Nu înţeleg pierderea de timp prin varianta subţirică a guvernului. Nici ameliorările prezidenţiale care remediază unele lucruri, altele nu, rămân până la urmă doar o cosmetizare. E nevoie de ceva radical.
  Ne trebuie o constituţie adevărată şi cea a SUA ar fi modelul cel mai bun (înţelepciunea părinţilor democraţiei).
  Sunt câteva lucruri foarte importante:
  - să nu existe nici-o putere/instituţie necontrolabilă de către altă putere (Parlament, CCR, CSM)
  - să existe un control reciproc al puterilor şi să se limiteze drepturile de decizie ale fiecărei puteri/instituţii privind intersele proprii (buget, remunerare)
  - să existe dreptul alegătorilor de a îşi revoca aleşii (infringment)
  - să se limiteze inamovibilitatea: cei care numesc în funcţii publice să îi poată revoca, în anumite condiţii pe cei numiţi

  Un fapt amar: până acum nimeni nu a exprimat public interesul de revizuire fundamentală Constituţiei. Sunteţi primul.
  Între cetăţenii (activi pe unele forumuri), nimeni nu este interesat de acest subiect. Am expus unele idei personale (posibil naive) în topicul "Constitutia, incotro" pe forumul hotnews: niciun comentariu de substanta. Acelasi lucru pe forumul realitateatv.

  Eu unul vă doresc succes în promovarea, impunerea şi realizarea celor susţinute de dvs.

  Cu drag,
  Cucuveaua
  • -1 (3 voturi)    
   Corect, si in plus (Marţi, 5 iulie 2011, 8:34)

   orly [anonim] i-a raspuns lui Cucuveaua

   Constitutia sa limiteze statul la un maxim de 25-30% ca nivel de impozitare, sa oblige statul sa justifice in fiecare an cheltuirea bugetului, si sa se creeze o singura taxa care sa includa toate tampeniile de taxuci si taxulici.
   • 0 (0 voturi)    
    :)) (Marţi, 5 iulie 2011, 15:28)

    I [utilizator] i-a raspuns lui orly

    cei care ti-au dat minus cred ca nu au stat putin sa gandeasca: acum avem TVA care este aprox 20% din tot ce se vinde in Romania. Dar asta este doar o taxa. Mai sunt si impozitele pe venit, taxele la combustibil etc. Statul ia foarte multi bani. Stiu ca pe vremea lui Ceausescu in agricultura statul lua jumatate. Acum daca s-ar aduna toate la un loc cred ca trece de jumatate pentru ca incepe de la 20% cu TVA-ul...
 • 0 (4 voturi)    
  Total de acord (Luni, 4 iulie 2011, 23:20)

  Vizitiul [utilizator]

  Doar ca nu se va intampla, prea multa lene, nepasare si dezinteres total pentru asa ceva.
 • -1 (7 voturi)    
  cine vorbeste ... (Marţi, 5 iulie 2011, 1:45)

  mihai [anonim]

  asta a spus Sever Voinescu Cotoi ... ??
  hahaha ...
 • 0 (6 voturi)    
  Mda... (Marţi, 5 iulie 2011, 8:28)

  incomod [anonim]

  "Această Constituţie este profund defectă." - Nu, defecta este puterea care-si bate joc de ea si-o interpreteaza in fel si chip in functie de interese..
  "Ce vă spun eu este în esenţă ceva ce s-ar putea numi modelul american" - Modelul american e valabil pentru americani. Pentru restul lumii cu greu s-ar putea numi model. Pentru fanii absoluti, exista Loteria Vizelor.
  "Eu nu mai vreau să..." repetat de 4 ori... cred ca un psihiatru ar avea o opinie interesanta...
  "Sever Voinescu a participat, luni, la Ploieşti, alături de Roberta Anastase şi Valeriu Stoica..." adica alaturi de 2 infractori necondamnati inca, unul care fraudeaza voturi la cel mai inalt nivel si altul traficant de adoptii internationale...
  • +1 (1 vot)    
   Tipic romanesc (Marţi, 5 iulie 2011, 9:45)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui incomod

   Vad ca au inceput sa apara discutii de "calitate", cu "argumente", pe marginea subiectului. Ne asteapta un viitor luminos.
   • -1 (3 voturi)    
    Chiar tipic... (Marţi, 5 iulie 2011, 13:08)

    Incomod [anonim] i-a raspuns lui Victor

    "Ne asteapta un viitor luminos." - Daca scapam de PDL si Basescu, mai avem o sansa :)
    Cat despre argumente, nu le-am vazut/auzit/citit pe ale dumneavoastra. Daca ceea ce ati scris e un argument, va felicit ca n-ati dat bacul acum... :)
    • +1 (1 vot)    
     in numele cui vorbesti? (Marţi, 5 iulie 2011, 14:34)

     popas [anonim] i-a raspuns lui Incomod

     Se pare ca vorbesti in numele celor care fura constant din averea tarii si care nu pot justifica averile dobandite...
     Pentru voi, desigur ca ar fi mana cereasca sa scapati de Basescu si PDL... Basescu o sa puna biciul pe voi... si abia astept sa vad cum dati cu subsemnatul pe la instantele de judecata...
    • 0 (0 voturi)    
     ... daca nu e si fudul ... (Miercuri, 6 iulie 2011, 9:52)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui Incomod

     O discutie in contradictoriu adevarata (si civilizata) se poarta cu ARGUMENTE pro si contra, adica cu capul nu cu viscerele. Afirmatii de tipul "puterea care-si bate joc de ea (constitutie)", "pentru fanii absoluti, exista Loteria Vizelor", "cred ca un psihiatru ar avea o opinie interesanta", "alaturi de 2 infractori necondamnati inca", sunt viscerale.
     Cei care folosesc atfel de "argumente" sunt mai "slab pregatiti" asa ca trebuie ajutati sa inteleaga ca nu asa se poarta o discutie civilizata. Asta era scopul comentariului meu. Sunt necesare astfel de pozitii cu atat mai mult cu cat televiziuni ca Realitatea si Antenele practica acelasi tip de "argumente" pentru a-i manipula pe cei sensibili la ele si mai "slab pregatiti".
 • +1 (1 vot)    
  Perfect (Marţi, 5 iulie 2011, 9:25)

  gs [anonim]

  de acord, numai ca ar trebui sa pornim de la forma statala stabilita printr un referendum, in rest, avem toate posibilitatzile de a face o constitutzie moderna.
 • 0 (0 voturi)    
  "Defectiunile"... (Marţi, 5 iulie 2011, 10:13)

  Dan [anonim]

  de orice fel, se "repara" de catre oameni care se pricep la domeniul respectiv. In sitatia de fata, nu e cazul sa se apuce de asta o gasca de neispraviti. Trebuie facuta de oameni competenti, care nu apartin unor "grupuri de interese". Avem.
 • 0 (0 voturi)    
  De acord, numarati pana la 80 si ne apucam! (Marţi, 5 iulie 2011, 10:41)

  mil [anonim]

  Prietenii stiu de ce!
 • 0 (0 voturi)    
  Cam tildiu, dar decit deloc... (Marţi, 5 iulie 2011, 15:59)

  Sile [anonim]

  Sunt ceva ani de la afirmatiile d-lui Iosif Boda: avem o constitutie gaunoasa, avem o constitutie schweizer, mai mult gaura decit brinza. Dar daca pui un diagnostic si nu faci nici un pas in directia tratarii bolii ramii in situatia agronomului fara ploaie. Undeva, in Biblie la Isaia cap 10pct 1,2 si 3 scrie ceva despre cei ce fac legi strimbe. Problema e ca , la noi nu numai temelia ci si intregul cotet legislativ a fost intocmit de oameni cu mintea de lemn in limba de lemn.D-l Voinescu a pus un diagnostic corect. Cine vine cu propunerea de tratament si personalul calificat sa-l aplice? Sau ne vom cicii in continuare? O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by