"Contributia Romaniei la Uniunea Europeana depaseste fondurile europene pe care le acceseaza" in acest moment, a declarat, joi, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, la lansarea cartii "Managementul fondurilor structurale - de la idee la proiect", potrivit Agerpres: "Imi amintesc pe vremea guvernarii Nastase, in perioada 2000- 2004, cand eram tara asociata, atunci tot ce primeam de la UE intra la bilant pozitiv, era intrare chiar daca foloseam numai 20% din fondurile accesibile. Nu plateam cotizatie pe vremea aceea. In momentul in care am devenit tara cu drepturi depline am devenit tara cotizanta, astazi platim mai mult decat incasam. Contributia noastra la UE depaseste fondurile pe care le accesam".

La randul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a apreciat ca "ce se intampla astazi cu absorbtia de fonduri europene este un lucru dramatic" iar faptul ca platim Europei mai mult decat primim "este o aberatie": "Pe Masura 3.2.2 s-au putut accesa fonduri europene acolo unde comunitati mici, primarii necajite din Romania au scris proiecte eligibile care depasesc cu 300% fondurile europene alocate. Masura 3.2.2 inseamna dezvoltare rurala, camin cultural, apa-canal, dispensar, after-school. Vorbeste primarul de la Dabuleni de after-school, deci se poate. La nivel central insa, avem rate de absorbtie atat de penibile, pentru ca acolo este vorba de fapt de acest mod de parcelare politica a banului public si a banului european. Blocajul este politic".

Cartea "Managementul fondurilor europene - de la idee la proiect" este scrisa de prof. Dragos Mecu si Alina-Costina Barbulescu, consilier in cadrul Comitetului European Economic si Social, si este un indrumar pentru intreprinzatori, pentru manageri si pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene.