VIDEO Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a detasat pe Csibi Barna de la Abrud la Bucuresti

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 18 aprilie 2011, 13:43 Actualitate | Esenţial

Csibi Barna
Foto: Hotnews
Csibi Barna, functionarul public din Miercurea Ciuc care, pe data de 14 martie, a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu, a fost detasat cu incepere de miercuri, 20 aprilie, pentru cinci luni, la Administratia Finantelor Publice (AFP) Sector 2 Bucuresti, transmite Agerpres. Ordinul semnat de presedintele ANAF, Sorin Blejnar, vine la o luna dupa ce Blejnar a semnat un alt ordin, prin care il detasa pe Csibi Barna la Abrud. Pe 4 aprilie, Barna a depus o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva detasarii la Abrud, sustinand ca decizia detasarii a fost luata pe criteriu etnic si din cauza convingerilor politice.

Detasarea de la Abrud la Bucuresti a fost facuta prin ordinul 1979/2011 al presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, anunta Directia Generala a Finantelor Publice Alba. Potrivit ordinului, in data de 20 aprilie inceteaza detasarea lui Csibi Barna, angajat al DGFP Harghita, la DGFP Alba - AFP Abrud.

In perioada 20 aprilie - 20 septembrie, functionarul public este detasat la DGFP Bucuresti - AFP Sector 2, serviciul evidenta platitori persoane fizice, in functia publica de executie teritoriala vacanta, precizeaza DGFP Alba intr-un comunicat de presa.

Blejnar l-a detasat pe Csibi Barna in Bucuresti pentru a fi mai aproape de Parchet. "S-a inceput deja procesul de urmarire penala impotriva lui Csibi Barna si, avand in vedere ca el este citat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, am considerat oportun ca el sa-si continue activitatea in Bucuresti pentru a putea raspunde prezent solicitarilor procurorilor ori de cate ori este nevoie", a precizat Blejnar pentru Mediafax.

Csibi Barna s-a aflat in ultima luna in concediu legal de odihna. El a fost detasat incepand cu 21 martie la Abrud, unde nu a mai ajuns insa, dupa ce, in urma unei intalniri avute la Alba Iulia cu directorul executiv al DGFP Alba, Marius Zinca, a depus o cerere pentru acordarea concediului legal de odihna pe o perioada de 21 de zile.Csibi Barna a depus o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva detasarii la Abrud

Pe 4 aprilie, Csibi Barna a depus o petitie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Csibi Barna acuza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Directia Generala a Finantelor Publice Harghita (DGFP Harghita) ca au luat decizia detasarii pe criteriu etnic si din cauza convingerilor politice. Barna sustine ca masura detasarii a fost luata ca o sanctiune, in conditiile in care detasarea nu poate fi, legal, utilizata ca masura punitiva, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Contactat de HotNews.ro, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat atunci ca a primit o petitie din partea lui Csibi Barna impotriva deciziei de detasare la Abrud. In ce priveste convingerile politice invocate de Csibi Barna in petitia inaintata CNCD, Csaba Asztalos a explicat ca "Barna considera ca Avram Iancu este perceput de maghiari ca fiind un criminal de razboi care a savarsit crime impotriva maghiarilor in acea perioada, dar populatia romana il vede ca un erou".

"Vom efectua citarea partilor, ANAF si DGFP Harghita, le vom prezenta petitia si speram ca intr-o luna aceasta sa fie solutionata. Eu am sa ma abtin in acest dosar si nu o sa particip la solutionarea petitiei, pentru ca m-am antepronuntat", a continuat Csaba Asztalos.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 24 martie, presedintele CNCD declara ca decizia ANAF de a-l detasa pe extremistul maghiar Csibi Barna in Tara Motilor "poate fi calificata ca un abuz si poate fi interpretata si ca o discriminare pe criteriu etnic".

Csibi Barna este singurul functionar detasat din Harghita in trei ani

In ultimii trei ani, nicio persoana nu a fost detasata de la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv al DGFP Harghita, Kedves Emeric.

"Decizia detasarii unui functionar public intre judete este luata de presedintele ANAF", a explicat directorul executiv al DGFP Harghita. Kedves Emeric a precizat ca cea mai recenta detasare la institutia pe care o conduce, in ultimii 4 ani, este a sa. "Doar eu am fost detasat, in 2007, pentru imbunatatirea activitatii profesionale", a declarat acesta. Si in cazul sau, hotararea a fost luata de presedintele ANAF de la acea vreme, Daniel Chitoiu. Kedves Emeric a fost detasat in Covasna, tot ca director executiv.

In cazul lui Csibi Barna, motivul detasarii este "ca a lezat imaginea institutiei", a continuat Kedves Emeric.

Csibi Barna: S-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre libera mea exprimare din timpul meu liber si detasare

"Voi depune si o contestatie impotriva deciziei directorului ANAF de a ma detasa la Abrud. Mi s-a pus in fata un dosar de presa si, din cate am citit acolo, imi dau seama ca s-a facut o legatura nu tocmai profesionala intre actul privind libera mea exprimare facut in timpul meu liber si aceasta detasare. Ceea ce vreau sa va spun este ca detasarea nu este o masura disciplinara conform legii functionarului public", a declarat Csibi Barna pe 21 martie la Realitatea TV, citat de Evz.ro.

De unde a pornit scandalul

Csibi Barna a spanzurat papusa cu chipul lui Avram Iancu pe data de 14 martie. Pe data de 18 martie, ANAF anunta, intr-un comunicat de presa, ca "functionarul public Csibi Barna (...) a incalcat prevederi ale Legii nr. 7 din 18 februarie 2004, republicata, privind Codul de conduita a functionarilor publici". Potrivit articolului 7 din lege, invocat de Agentie, "functionarii publici au obligatia de a apara in mod loial prestigiul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia".
 
In acelasi comunicat, ANAF anunta ca presedintele Agentiei, Sorin Blejnar, "a dispus detasarea pentru 6 luni a functionarului public Csibi Barna la Administratia Finantelor Publice a orasului Abrud, judetul Alba".

Detasarea nu este o sanctiune disciplinara, se arata in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. In lege este prevazut ca:
 • Detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris. (Art. 77 - alin.1)
 • Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detasarii in alta localitate autoritatea sau institutia publica beneficiara este obligata sa-i suporte costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al cazarii si al indemnizatiei de detasare (Art. 77 - alin.4).
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale fata de Csibi Barna

Pe 21 martie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Csibi Barna. "Cauza, avand ca obiect incidentul produs la data de 14.03.2011, in centrul Municipiului Miercurea Ciuc, de catre invinuitul Csibi Barna, a fost preluata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita", se arata intr-un comunicat al Parchetului, citat de Mediafax.

Dosarul a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, dupa ce, initial, cercetarile fusesera declansate de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat in acest caz.

Barna a fost audiat de Comisia de Disciplina a DGFP Harghita. Decizia Comisiei nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da sentinta definitiva

Pe 24 martie, Csibi Barna a fost audiat de Comisia de Disciplina a DGFP Harghita, al carei angajat era in data de 14 martie. Comisia de Disciplina va stabili daca fapta sa aduce atingere prestigiului institutiei si daca acest comportament este incompatibil cu calitatea de functionar public, potrivit Agerpres.

Csibi Barna risca sa primeasca o sanctiune ce poate merge de la mustrare si diminuarea salariului sau suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare, pana la destituirea din functia publica.

Indiferent insa de decizia luata, ea nu poate fi aplicata pana cand instanta nu da o sentinta definitiva in acest caz, transmite Agerpres. Potrivit statutului functionarului public, "in cazul in care fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara si ca infractiune, procedura angajarii raspunderii disciplinare se suspenda pana la data in care instanta judecatoreasca dispune achitarea sau incetarea procesului penal".


Citeste mai multe despre   3874 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Istorie (Luni, 18 aprilie 2011, 13:57)

  Avram Iancu [anonim]

  O sa invete istorie reala cu ocazia asta!
  • -2 (2 voturi)    
   haha (Luni, 18 aprilie 2011, 17:36)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Avram Iancu

   si sa-i dea si un apartament de serviciu in Ferentari, sa-l invete conlocuitorii istorie.
   • -2 (4 voturi)    
    Asta e avansare !Bravo UDMR ! (Luni, 18 aprilie 2011, 18:09)

    niculita30 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

    Rusine guvernantilor care platesc din banii romanilor extremistii !
 • +9 (9 voturi)    
  care e de fapt problema? (Luni, 18 aprilie 2011, 14:30)

  un om [anonim]

  Intentia celor de la ANAF este clara ca si cauzele ei insa daca domnului Barna nu ii convine, poate oricind sa isi dea demisia si sa revina la vatra. Nu vad nicio problema.
  • -3 (5 voturi)    
   hm (Luni, 18 aprilie 2011, 16:48)

   maniacul [anonim] i-a raspuns lui un om

   Tulburarea linistii publice si incalcarea statutului functionarului public - astea sunt bazele legale de la care se poate porni si atat. Instigare la discriminare, pe baza careia este cercetat Csibi, e o prostie. Presa, politicienii, microbistii, toti instiga in fiecare zi la discriminare importiva ungurilor si nu numai.

   Penal, nu prea se poate face mare lucru impotriva lui Csibi, si este foarte bine asa. Daca incepi vanatoarea de vrajitoare, esti deja cu un picior in fascism. Azi un Cibi, maine un liberal, poimaine un ONG-ist.

   Sa privim realitatea: Romania este o tara national-totalitaro-exclusivista by default, tinuta in frau doar de niste legi si reguli europene din care cetateanul de rand nu prea intelege nimic.
  • 0 (6 voturi)    
   problema n-o vezi (Luni, 18 aprilie 2011, 16:55)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui un om

   fiindca nu intelegi ce inseamna dreptul la libera exprimare si probabil nu intelegi nici bazele democratiei.
   • +1 (1 vot)    
    totusi... (Marţi, 19 aprilie 2011, 10:46)

    ccc [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Trebuie sa existe libertate de exprimare, dar in mod pasnic, si fara promovarea ideilor violente. Nu poti sa lasi toti nebunii sa promoveze in mijlocul strazii orice: crima, spanzuratoare, ura interetnica, comiterea de violente.

    Ce crezi ca s-ar fi intamplat daca se ducea un roman si facea o manifestare in care spanzura niste papusi reprezentand niste maghiari ? Si da, au existat si maghiari care au omorat romani nevinovati dea lungul timpului, ar fi existat destule nume de maghiari. Daca ar fi facut asta la Budapesta la ora cand e multa lume pe strada, inclusiv copii, ce crezi ca s-ar fi intamplat ?

    Dreptul la detasare fortata fara acordul salariatului este impotriva drepturilor omului, si o poate folosita oricand orice patron...nu poate fi legal asa ceva in Romania in 2011. Orice persoana roman sau ungur poate sa fie pedepsita de un patron prin aceasta metoda.

    Barna trebuia dat afara pe loc, ce detasare. Nu poti sa ai o persoana care promoveaza ura interetnica intr-o institutie publica romaneasca. Sa lucreze la privat ca e tanar, si probabil toti ungurii o sa-i ofere de munca.
    • 0 (0 voturi)    
     Inteleg ce spui (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:33)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui ccc

     Dar nu pot fi de acord cu cele spuse. Este exact acelasi tip de cenzura pe care il doresc unii de frica islamistilor extremisti ce au ucis oameni din cauza unei caricaturi.

     Nu vreau sa elaborez foarte mult dar daca un copil vede o papusa spanzurata in piata si repeta, cu siguranta parintii acelui copil sunt vinovati. Nu cred ca este mai violent ce-a facut Csibi decat ce apare la tv (Csibi care are la fel de mult creier ca si cei care au vandalizat panourile cu bebelusul care era etichetat homosexual).

     Din pacate libertatea de exprimare conteaza doar in aceste momente controversate si trebuie sa ne bazam ca functioneaza oricand si oriunde, nu doar cum ne convine noua.

     Multumesc de raspuns.
 • +8 (8 voturi)    
  Dilema (Luni, 18 aprilie 2011, 14:44)

  Unu din multime [utilizator]

  Nu inteleg ce este asa de discriminator in a detasa un cetatean roman intr-o alta zona a Romaniei.

  Nici la Bucuresti nu va avea o primire prea calduroasa pentru ceea ce a facut.
 • -10 (12 voturi)    
  propunere autorizata (Luni, 18 aprilie 2011, 14:45)

  precup florin [anonim]

  cea mai buna solutie pentru finalizarea acestei situatii,care are la baza....multe altele ar fi ,transferarea acestui domn Blejnar pentru vre-o vcativa ani buni intr-o puscarie ...chiar nu inteleg de ce mai este liber si ..culmea isi mai da si cu parerea....sigur la baza hotariri se afla basescu si evident sluga sa credincioasa boc.....
  • +1 (1 vot)    
   care lege? (Luni, 18 aprilie 2011, 16:38)

   max [anonim] i-a raspuns lui precup florin

   Pe baza carei legi sa il bagi in puscarie?
   • +1 (3 voturi)    
    Lege (Luni, 18 aprilie 2011, 18:03)

    Corneliu [anonim] i-a raspuns lui max

    Poti incepe cu Constitutia Romaniei, art. 30; a incalcat mai multe chestii scrise acolo, de-a lungul timpului.
    • 0 (2 voturi)    
     puscarie? (Luni, 18 aprilie 2011, 20:37)

     max [anonim] i-a raspuns lui Corneliu

     Inca o data: Pe baza carei legi sa il bagi IN PUSCARIE?
    • -1 (1 vot)    
     concret (Marţi, 19 aprilie 2011, 4:28)

     mvr [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu

     Poti sa enumeri ce a incalcat ?
     Se pare ca nu... ma gandeam eu :)
     • 0 (0 voturi)    
      Tu ai invatat sa citesti? (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:18)

      Corneliu [anonim] i-a raspuns lui mvr

      Uite ce scrie acolo: Sunt interzise [...] indemnul la ura nationala, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile [...] contrare bunelor moravuri.
  • +1 (1 vot)    
   vre-o ... ?? (Luni, 18 aprilie 2011, 19:28)

   Nika [anonim] i-a raspuns lui precup florin

   Un curs de gramatica n-o sa-ti faca rau deloc.
 • +1 (3 voturi)    
  Detasare (Luni, 18 aprilie 2011, 16:56)

  laur [anonim]

  Deci daca as fi bugetar si as vrea sa fiu detasat la Bucuresti ar trebui sa spanzur papusa cu chipul Avram Iancu!
  Halal tara!
 • +1 (3 voturi)    
  nu este corect (Luni, 18 aprilie 2011, 17:26)

  Cornel [anonim]

  Sunt roman si nu sunt de acord cu extremismul manifestat de Csibi Barna. Pe de alta parte nu pot fi de acord nici cu metodele pur comuniste ale presedintelui ANAF. Spre deosebire de primul care se reprezinta doar pe sine si cel mult o adunatura de zanatici, al doilea reprezinat o institutie de prim rang; ANAF. Domnul Blejnar reprezinta ANAF.... si in conditiile acestea isi permite masuri coercitive asemeni unui veritabil membru PCR de la Propaganda si Agitatie.
  Cum a ajuns omul asta presedinte ANAF?
  Stie cineva mai multe sa ne povesteasca si noua?
  Dragii nostri functionari, probabil ca stiti multe. Povestiti-ne pe forum despre dl Blejnar.
  • 0 (2 voturi)    
   Sah (Luni, 18 aprilie 2011, 19:08)

   ciNicu [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   Cam asta e diferenta dintre un "pion" si "regina"(vamilor?) : daca pionul face pe nebunul si spinzura o papusa e pus la zid de toti "patriotii", dar daca regina face pe nebunul si plimba pionul prin tara dupa bunul sau plac, ignorind toate regulile si legile posibile, nu-i nici o problema, ba mai e si laudat(a) de aceiasi "patrioti".
 • 0 (4 voturi)    
  Blejnar (Luni, 18 aprilie 2011, 18:16)

  gica [anonim]

  Cu toate ca nu sunt de acord cu manifestari publice iredentiste, nu pot ignora realitatea: Presedintele ANAF a comis o fapta prevazuta de legea penala (art. 247 Cod penal: abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi) prin detasarea unui functionar public ca masura cu caracter punitiv, pe criteriu de convingere politica si etnica.
  Blejnar si-a asumat public faptul ca detasarea dispusa este determinata de comportamentul functionarului public, motiv pentru care inteleg sa afirm ca nu il prea duce capul si incearca sa fie slugarnic si popular intr-un mod periculos pentru el.
 • -2 (4 voturi)    
  Trompetele puterii tradatoare ne sparg timpanele! (Luni, 18 aprilie 2011, 19:47)

  Ion Cohalm [anonim]

  Mizerabile sunt majoritatea comentariilor de aici. E clar ca apartin tastatorilor cu simbrie ai puteri, inclusiv ai ungurimii care a ajuns in faza in care are nevoie de asemenea injectii cu jigniri antiromanesti ca sa se simta bine. Iata un comentariu mai corect, mai de bun-simt, copiat de pe un forum mai normal decat acesta, scris de userul "Diplomatul":

  Sper ca intelegeti ca, de fapt, domnul Barna a fost avansat. Este absolut evident ca e rasplatit de catre administratia statului pentru provocarea antiromaneasca comisa cu o luna in urma. Acest functionar public, care nu recunoaste granitele si unitatea statului roman, in urma gestului sau incalificabi a fost avansat la centru, in Capitala. Deci nu este vorba de o pedeapsa, de o detasare. Mai mult, va asigur ca se va simti foarte bine in Bucuresti, unde ministerele sunt pline de unguri, detasati si ei in interes de serviciu, adica exact ca dl Barna. Sfidarea domnului Blejnar este cu atat mai condamnabila cu cat, in mod evident, se continua seria de sfidari ale statului roman si ale romanilor care-si iubesc si cinstesc patria. Ii multumesc Presedintelui Traian Basescu pentru aceasta noua jignire adusa romanilor si mie personal in chiar Saptamana Patimilor Mantuitorului, ii multumesc Primului Ministru, roman neaos de la Cluj, pentru nepasarea de care da dovada atunci cand este vorba de etnia romana, multumesc intregului arc politic guvernamental pentru jignirea adusa si biciuirea demnitatii noastre, la noi acasa si pe banii nostri. Dupa aceasta manevra odioasa, sunt de acord cu cei mai hotarati de pe acest forum, care s-au dovedit a fi mai perspicace si mai transanti afirmand, in privinta politicii duse de puterea actuala, ca este vorba de inalta tradare. Simt ca o cizma straina, incaltata de un piciot de tradator, imi calca pe suflet cu dorinta cruda a provocarii durerii si a bataii de joc. Dumnezeu sa-i ierte. Neam romanesc, esti pe drumul calvarului. Vei fi crucificat!
 • 0 (2 voturi)    
  Cateva idei (Luni, 18 aprilie 2011, 22:50)

  cgi [utilizator]

  In primul rand, nu cred ca degenaratul Csibi Barna merita mediatizat atat de mult. Il facem un mic erou in fata celor de teapa lui.

  Regret ca nu ma pricep la arte plastice. Fiindca as fi umplut tara cu statuete reprezentandu-l pe csibi barna spanzurat de statuia lui Avram Iancu.
 • 0 (0 voturi)    
  detasari (Marţi, 19 aprilie 2011, 3:20)

  Ardelean roman [anonim]

  A fost o perioada cand lucram intr-o multinationala si m-au "detasat" 6 luni, care s-au facut 12 luni, in Bucuresti.

  Inainte vazusem Bucurestiul de mai multe ori ca un turist, plus interes de servici.
  Fara intentia de a ofensa vreun bucurestean de pe aici, a fost cel mai greu an din viata mea. Si ma refer la viata in afara biroului, in special drumul cu tramvaiul si cu autobuzul, duminica cand mergeam in Herastrau sau Cismigiu, era asa mult popor, ca zici ca navalisera chinezii acolo.

  Pentru mine o reintoarcere in Bucuresti ar fi o noua pedeapsa. (Nota: Intre timp am lucrat si in Londra si Edinburgh, dar tot de Bucuresti mi-e frica).
 • 0 (0 voturi)    
  alta dilema (Marţi, 19 aprilie 2011, 12:26)

  anonim [anonim]

  azi suntem in 19 aprilie. cum "a fost" detasat pe 20?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version