Barbatul de 41 de ani mort cu o zi in urma in fata spitalului din Balcesti, judetul Valcea, inchis de la 1 aprilie, a decedat din cauza unui accident vascular cerebral, au stabilit medicii legisti care au facut, vineri, autopsia in cazul acestuia, relateaza Mediafax.

Potrivit managerului Spitalului Orasenesc din Balcesti, judetul Valcea, Gabriel Popescu, necropsia trupului neinsufletit al lui Ion Sanda (41 de ani), din comuna valceana Lalosu, a fost facuta in incaperea destinata morgii, inchisa initial, odata cu spitalul, la 1 aprilie.

"Medicii legisti au stabilit ca este vorba despre un accident vascular cerebral, nu stiu mai multe amanunte, iar parerea mea este ca barbatul ar fi avut o sansa daca i se acorda in prima faza in spital asistenta medicala de prim ajutor. In conditiile in care spitalul nostru a fost inchis de 1 aprilie prin decizia Ministerului Sanatatii acest lucru a fost imposibil", a declarat Gabriel Popescu.

Gabriel Popescu a mai precizat ca spitalul din Balcesti a fost redeschis vineri, iar personalul medical care nu a fost redistribuit s-a prezentat la serviciu, respectiv sapte medici si cinci asistente, care acorda consultatii ambulatorii de specialitate.

"Din cei 11 medici pe care i-am avut, cei patru rezidenti au fost redistribuiti, mai sunt sapte medici. Avem un internist, un pediatru, un pneumolog, un medic de laborator si doi ginecologi. Avem, de asemenea, cinci asistente, toata lumea acorda consultatii ambulatorii de specialitate, prima consultatie am acordat-o astazi (n.r. - vineri) unui copil de un an si jumatate aflat in stare febrila, iar personalul medical va veni in continuare la serviciu pe baza de voluntariat. Asta deocamdata pana la gasiurea unei solutii, iar internari nu se fac, bineinteles", a mai precizat Gabriel Popescu.

Primarul orasului valcean Balcesti, Ion Curelaru, a declarat ca a fost luata decizia redeschiderii spitalului din localitate fara o alta hotarare a Consiliului Local, asa cum precizase initial, motivand ca in conditiile in care in 24 martie consilierii locali au votat o data pentru mentinerea spitalului in stare de functionare, nu mai era necesara o a doua decizie.

"Hotararea initiala a Consiliului Local e litera de lege. Noi am votat in 24 martie mentinerea spitalului, Ministerul Sanatatii pe 1 aprilie ni l-a desfiintat, dar pentru noi, Consiliul Local, spitalul este deschis in continuare, conform hotararii consilierilor, astfel ca astazi (n.r. - vineri) personalul medical s-a prezentat la serviciu, pe baza de voluntariat, deocamdata fara bani. Asteptam sa vina comisia MS care sa analizeze cazul care a avut loc ieri (n.r. - joi) si poate acelasi Minister al Sanatatii va reveni asupra deciziei in ceasul al 12-lea si va lua decizia redeschiderii spitalului printr-o decizie oficiala", a mai declara Ion Culerau.

Joi seara, aproximativ o suta de persoane s-au adunat in fata spitalului din Balcesti, protestand fata de inchiderea unitatii medicale si cerand demisia ministrului Sanatatii.

Primarul localitatii, Ion Curelaru, a anuntat ca va propune Consiliului Local redeschiderea spitalului orasenesc, cu fonduri ale comunitatii si activitate de voluntariat, in prima faza.

Un barbat de 41 de ani, din comuna valceana Lalosu, a murit, joi, in fata cladirii Spitalului Orasenesc Balcesti, dupa ce i s-a facut rau acasa, el fiind dus cu masina de catre un vecin la unitatea medicala, unde a constatat ca spitalul nu mai functiona.

Rudele barbatului mort au spus ca dupa ce au aflat ca unitatea medicala este inchisa au sunat la Serviciul de Ambulanta din Balcesti, insa salvarea de pe tura era plecata intr-un caz de urgenta.

Ulterior, dupa aproximativ 40 de minute de asteptare in fata cladirii spitalului, barbatul a murit. Rudele acestuia au precizat ca nu stiau ca spitalul fusese inchis.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat ca barbatul din comuna Lalosu era decedat cand a ajuns in fata cladirii Spitalului Orasenesc Balcesti, fapt confirmat de trei medici de familie, iar in acest caz familia trebuia sa cheme ambulanta, nu sa plimbe pacientul 50 de kilometri cu masina.

Primarul din Balcesti, Ion Curelaru, a declarat, dupa incident, ca nu a fost de acord niciodata cu inchiderea Spitalului Orasenesc, iar Consiliul Local a emis o hotarare prin care mentinea unitatea si se opunea reprofilarii acesteia in azil de batrani.

Spitalul din Balcesti deservea aproximativ 44.000 de persoane din 13 localitati din Valcea.