Aproximativ 150 de cadre didactice din Botosani si Suceava, afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, au pichetat luni sediul Ministerului Educatiei, pentru ca nu si-au primit salariile pe luna februarie. Protestul vine dupa ce aproximativ 4.500 de profesori din cele doua judete au intrat in greva generala, de mai bine de o saptamana. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca ministrul Daniel Funeriu i-a invitat la discutii, la ora 11.00, pe reprezentantii protestatarilor, transmite Mediafax. Liderul sindical a precizat ca, in functie de rezultatul acestei intalniri, cadrele didactice vor continua sau nu protestul din Capitala pana la ora anuntata, respectiv 16.00.

  • Vezi in articol de ce au protestat cadrele didactice din Botosani si Suceava
  • "Problema Sucevei si a Botosaniului va fi nationala, in maximum 6 luni" - Liviu Pop, secretar general FSLI

Profesorii care au protestat la Ministerul Educatiei au strigat "demisia", "hotii" si au avut pancarte cu mesaje precum: "O societate prospera se cladeste pe o educatie sanatoasa", "Nu ingraditi dreptul la educatie al copiilor", noteaza Mediafax. Cele doua autocare cu cadre didactice din municipiul Suceava, Botosani, Gura Humorului si Falticeni au plecat duminica seara spre Bucuresti, unde luni, la ora 9.00, a inceput pichetul. Cadrele didactice din cele doua judete spun ca vor continua protestele daca autoritatile nu gasesc o solutie pentru rezolvarea problemelor lor salariale.

Prefectul de Suceava: Guvernul a suplimentat vineri fondul de salarii pentru primul trimestru, profesorii isi vor primi banii

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat vineri ca Guvernul a suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an, astfel incat cadrele didactice sucevene isi vor putea primi salariile. "Banii vor intra in Trezorerie, iar de luni profesorii ar trebui sa revina la catedra intrucat li se vor achita salariile", declara la finalul saptamanii Popescu. Vicepresedintele Sindicatului Independent Invatamant "Spiru Haret" Suceava, Dumitru Irimia, a precizat ca documentul de la Ministerul Finantelor a ajuns si ca fondurile alocate acopera salariile pentru primul trimestru. El a explicat ca bugetele fiecarei localitati vor trebui modificate si apoi vor trebui intocmite statele de plata astfel incat salariile sa fie platite.

Irimia a mai spus ca va informa scolile din judet ca a fost solutionata problema salarizarii pe primul trimestru. El a precizat ca recomanda grupelor sindicale reluarea activitatii si ca, cel mai probabil, profesorii vor reveni la catedra. In ce priveste pichetul de luni de la Ministerul Educatiei, liderul sindical sucevean a declarat ca profesorii vor solicita o intrevedere cu ministrul Daniel Funeriu, care sa le explice cum a fundamentat bugetul astfel incat s-a ajuns in situatia in care cadrele didactice sa nu fie platite.

  • De ce nu si-au primit banii pe februarie cadrele didactice din Suceava si Botosani

Salarizarea profesorilor ar putea genera greve in tot sistemul, in maximum 6 luni, avertizeaza liderii sindicali. Aproximativ 4.500 de profesori din Suceava si Botosani au intrat in greva generala in urma cu mai bine de o saptamana, pentru ca nu si-au primit salariile pe luna februarie. "Pana in septembrie, aproape 80% dintre cadrele didactice vor fi in aceeasi situatie", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Motivul:Cele doua judete au fost primele care au castigat procesul cu Ministerul Educatiei pentru salarii majorate cu 33% conform Legii 221/2008, asa ca incepand de anul trecut au fost platiti conform noului contract individual de munca. Bugetele judetelor Suceava si Botosani nu au fost insa armonizate cu situatia salariilor din acele judete, astfel ca bugetul aferent primul trimestru este aproape epuizat.

"S-a gresit din start, de la Legea Bugetului de stat, care nu a prevazut sume mai mari pentru Suceava si Botosani; cele doua judete aveau o alta situatie fata de restul tarii, deoarece procesele s-au finalizat mult mai repede si intr-un numar mult mai mare decat in restul tarii", a precizat Liviu Pop.

Pe scurt, problema salariilor castigate in instanta:

  • Presedintele a promulgat, in 24 octombrie 2008, Legea 221 privind majorarea cu 50% a salariilor din Educatie de la 1 octombrie 2008
  • Ulterior, prin acte normative succesive, Guvernul a incercat si a reusit sa blocheze aplicarea acestei legi (Vezi aici parcursul legii 112 si ordonantele de urgenta ulterioare emise de Guvern)
  • Profesorii au inceput sa dea in judecata Ministerul Educatiei pentru blocarea legii, procesele pe legea 221 s-au castigat pana in decembrie 2009, cand a intrat in vigoare Legea 330/2009 privind salarizarea unitara care prevede ca la 1 ianuarie 2010 nu ai voie sa ai salariul mai mic decat in 31 decembrie 2009
  • Cadrele didactice au mers in instanta pentru a face reincadrarea de la 1 ianuarie 2010 cu salariul castigat in instanta la 31 decembrie 2009
  • Primii care au castigat au fost Botosaniul in iunie si Suceava in septembrie.
  • Primele judete unde profesorii au castigat procesele sunt si primele unde acestia si-au primit salariile majorate.
  • Bugetele primite de judete nu au fost, insa, corelate cu aceste majorari salariale.
  • In maximum 2 luni, peste 150.000 de dascali vor avea procesele de reincadrare finalizate - spun liderii sindicali.

Liviu Pop avertizeaza ca deficitul de fonduri va creste in perioada urmatoare, pe fondul unor noi decizii ale instantelor de judecata privind majorarea cu 33% a salariilor din invatamant, conform Legii 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

"Nu sunt drepturi salariale restante, acelea vor fi platite in 2012-2014, sunt drepturi salariale conform contractului individual de munca pentru luna februarie", a precizat acesta.

In acest moment, pentru drepturile salariale aferente lunii februarie sunt in greva generala 60 de scoli din Botosani si 24 din Suceava. Proteste au fost si in Giurgiu, unde profesorii au decis sa nu intre in greva generala pentru ca sunt mai putine scoli si, in consecinta, este posibil sa se asigure fondurile de salarii. "Acolo se va realiza o repartitie a fondurilor dintr-o unitate in alta, astfel incat sa se acopere necesarul de salarii", a declarat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Botosani si Suceava - in greva generala de mai bine de o saptamana

Profesorii care au intrat in greva generala au castigat in instanta in iunie si septembrie anul trecut, asa ca au fost reincadrati pe post conform prevederilor Legii 221/2008, cu un salariu majorat cu 33%. Pentru a nu se confrunta de-a lungul anului cu situatii similare, Guvernul a dat in februarie o ordonanta prin care se amana reincadrarea timp de 6 luni, daca se castiga aceste procese acum. Motivul pentru care cadrele didactice au primit deja salariile majorate il reprezinta faptul ca termenele date in instanta au fost foarte scurte, fata de restul tarii, potrivit lui Liviu Pop.

Acesta sustine ca, la nivelul Ministerului Educatiei se stia de aceasta lipsa de fonduri inca de acum o luna. "Vinovatul principal este ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a comunicat fals. A spus ca nu este vorba despre salarii de baza, ci despre drepturi salariale restante pe care o sa le platim in 2012-2014", sustine secretarul general al FSLI.

Conditiile pe care cadrele didactice le-au ridicat pentru a renunta la greva sunt salariile pentru luna februarie si identificarea unui cadrul legal care sa ofere garantia ca problema salarizarii este rezolvata pana la finalul lui 2012.

Daniel Funeriu: Se profileaza o solutie pentru intrarea in legalitate a cazurilor din Suceava si Botosani

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri ca in urma discutiilor avute in ultimele zile cu prim-ministrul si cu ministrul Finantelor, se profileaza o solutie pentru intrarea in legalitate a cazurilor izolate din judetele Suceava si Botosani, transmite Agerpres. "Responsabilitatea MECTS este de a aplica aceeasi unitate de masura pentru toti dascalii din Romania, de aceea consider necesara aplicarea identica pentru toti profesorii a legii salarizarii unitare", a precizat Funeriu.

Botosani: Grevistii nu au voie sa recupereze orele in timpul liber al elevilor

Orele de curs pierdute de cadrele didactice din judetul Botosani care au participat la greva nu vor putea fi recuperate din timpul liber al elevilor. Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Botosani, Daniel Botezatu, a declarat pentru Agerpres ca recuperarea orelor dupa programul elevilor, in zilele de sambata sau duminica, dar si in zilele de sarbatori legale a fost interzisa in baza unei hotarari a Consiliului de Administratie al ISJ.

"Inca mai este timp pentru ca materia pierduta sa fie recuperata. Si ma refer aici in special la elevii de clasele a XII-a si a VIII-a pe care ii asteapta examenele nationale. Deja doua saptamani de greva inseamna, la un copil de clasa a VIII-a, cam zece ore de matematica pierdute si cam tot atatea ore de romana. Si cei de clasa a XII-a pierd ore importante la specialitatile la care urmeaza sa sustina bacalaureatul. Va fi tot mai greu ca aceasta materie sa fie recuperata in timpul programului scolar", a adaugat Botezatu.