Prefectul Mihai Archip a avizat, luni, favorabil solicitarea Inspectoratului General al Politiei Romane de eliberare din functie a inspectorului sef al Politiei Neamt, comisarul sef Aurelian Vasea Soric.

Solicitarea vine in urma verificarii pe care Corpul de control al MAI a facut-o la IJP Neamt, a declarat pentru Agerpres, prefectul Mihai Archip.

Actiunea de control a fost demarata in urma zvonurilor potrivit carora intre comisarul sef Aurelian Vasea Soric si clanurile de interlopi din judetul Neamt ar exista afaceri dubioase.

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta la TVR 1 ca toate structurile guvernamentale au fost atentionate de unul dintre serviciile de informatii despre situatia de la Neamt: "acolo unde auziti de disputele clanurilor acolo exista o problema in relatia politiei cu aceste clanuri". Seful statului le-a adresat un mesaj si sefilor din Politie care ameninta ca demisioneaza daca inspectorului sef de la Neamt este destituit: "Sa-si dea demisia".

"La Neamt, ce m-a impresionat extrem de neplacut, a fost acea manifestare comandata a sefilor de post care, nici mai mult nici mai putin, isi dadeau demisia daca era schimbat inspectorul sef. Eu le transmit public sa-si dea demisia, sa-si dea demisia daca asa inteleg ei ca functioneaza o structura piramidala ca politia".

Seful statului a mai declarat ca i-a cerut ministrului de Interne, Traian Igas, ca inspectorul sef al Politiei Neamt sa nu fie destituit pana nu are loc o ancheta a Corpului de control a ministrului, adaugand ca sunt si alte judete unde sunt asemenea probleme.

"Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina care este in politie; lipsa de respect pentru sefii ierarhici; atentionez de la Rus incoace pe toti ministrii de Interne; cand ajung acolo ies cu declaratii de genul: am vorbit cu colegii; ministrul nu e coleg, el este omul politic responsabil. Sistemul politiei trebuie restructurat; vreau restructurare intr-un an", a continuat presedintele.