Peste 5.000 de candidati sustin, duminica, examenul de rezidentiat pentru care Ministerul Sanatatii a scos la concurs, in acest an, 3.305 locuri.

Din totalul celor 5.130 de tineri medici, cei mai multi - 4.319 - s-au inscris pe locurile si posturile scoase la concurs pentru Medicina, un numar de 701 au optat pentru locuri si posturi la Medicina dentara, iar restul de 111 vor sustine concurs pe specialitatea Farmacie.

Pentru cele 469 de posturi scoase la concurs in domeniul medical s-au inscris 384 de candidati, iar pentru cele 52 de posturi din domeniul farmaciei s-au inscris doar doi.

In sesiunea din 2010, dintre cele 3.505 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de 2.740 sunt la medicina, 175 la medicina dentara si 69 la farmacie.

La acestea se adauga cele 469 de posturi scoase la concurs pentru medicina si 52 pentru farmacie.

Punctajul minim de promovare trebuie sa fie de 60% din punctajul maxim la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidentiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii pune accent pe pregatirea medicilor specialisti. Este nevoie de mai multi specialisti in spitalele din tara si din aceasta cauza au fost luate doua masuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidentiat pentru 36 de specialitati si eliminarea Rezidentiatului cu durata de 7 ani.

Ministrul Cseke Attila a declarat ca absolventii de Medicina, care nu reusesc sa intre la concurs, vor fi inclusi in sistem cu atributii limitate, pentru a acoperi deficitul de personal, ei putand ajuta medicii pe sectii si face garzi.

"E pacat ca sistemul sa nu-i foloseasca daca nu intra in rezidentiat. Vrem sa acoperim o parte din personal cu absolventi, iar pentru ei vom propune atributii cu caracter limitat", a declarat ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Csekle Attila a precizat ca tinerii medici vor putea sa ajute medicii de pe diferite sectii, de la urgente si vor putea face si garzi, legislatia actuala nepermitandu-le acest lucru.

Ministrul a adaugat ca masura ar fi si in avantajul absolventilor care vor putea astfel sa castige experienta preofesionala.