Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat sambata, la Bistrita, ca Romania este in situatia de a relua, in curand, exportul de carne de porc si pasare atat pe piata vestica, cat si pe piata estica.

"Cu sectorul porcin, suntem in situatia de a putea reintra in perioada imediat urmatoare pe piata externa, deci este vorba de a incepe exportul de carne de porc, ceea ce este de asemenea extrem de important si un eveniment bun pentru economia rurala romaneasca, mai ales pentru toti care investesc in sector. La pasari, la fel", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Valeriu Tabara a declarat ca va sustine cu prioritate sectoarele agricole performante, cum este cel de ovine, care reprezinta 40% dintre produsele agricole ajunse la export, sectorul bovinelor, suinelor, pasarilor si apicultura.

Ministrul a calificat drept 'inadmisibila' situatia in care a ajuns Romania, care importa lapte, in conditiile in care exista multi crescatori de vaci de lapte in tara, care primesc subventii de circa 100 euro pe cap de animal.

Valeriu Tabara s-a declarat un sustinator al exporturilor, si nu al importurilor, considerand ca Romania nu trebuie sa fie deficitara la balanta externa de produse agro-alimentare.

"Romania are pana la aceasta data contractate peste 4 milioane tone de cereale la export. Foarte multi au venit exact ca in urma cu 20-30 ani: 'Domnule, de ce nu blochezi exportul, pentru ca noi nu o sa avem paine?' Oameni buni, m-ati auzit si in 1994 si in 1996, sunt adeptul exportului, nu importului. Daca as putea astazi, as repeta HG 353/1995, as semna-o maine sau astazi sau ieri, ca sa protejez ceea ce investesc in agricultura Romaniei. Altfel nu pot sa protejez investitiile acestea prin PNDR. Imi pare rau ca in 1997 s-a renuntat la o politica castigata, aceea de a aseza Romania nu pe fagasul de autoconsum, ci pe ceea ce insemna exportul, productia la maxim", a declarat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabara a participat, sambata, la o intalnire cu reprezentantii institutiilor subordonate din judetul Bistrita-Nasaud si fermieri veniti din toate colturile Transilvaniei.

Valeriu Tabara: TVA de 5% pentru produsul final in agricultura nu inseamna rezolvarea situatiei

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a mai declarat la Bistrita, ca aplicarea legii privind reducerea TVA-ului la 5% pentru produsele alimentare de baza nu ar rezolva problemele cu care se confrunta producatorii agricoli.

"Cinci la suta pentru produsul final in agricultura nu inseamna rezolvarea situatiei. Daca vrem sa avem un rezultat pozitiv, atunci acest 5% ar trebui sa fie pe tot lantul alimentar, de atunci cand duci plugul in brazda si pana ai finisat painea. Altfel, diferenta aceea de 19% se duce in profitul celor impotriva carora ne luptam noi. Asa cum e facuta legea, poate fi pentru o luna, doua, dupa care pretul ramane in sistem speculativ", a spus Tabara.

Ministrul Agriculturii a sustinut ca nu sunt premise pentru cresterea preturilor la alimente in perioada imediat urmatoare, in baza analizelor facute de catre minister si Institutul de Economie Agrara.

"Exista suficiente surse. Anul agricol 2010 nu a fost un an foarte rau, se inscrie in ceea ce inseamna productia agricola mondiala si evolutia de pe aceste piete. Insa niciodata nu exista o relatie, atunci cand creste materia prima, sa se oglindeasca si in celelalte. Productia de grau a fost una relativ buna, cu conditiile climatice pe care le-am avut. Din datele pe care le avem, este de 5,7 milioane de tone. Este undeva la media anilor specifici Romaniei, dar in acelasi timp problema este cea a calitatii: 40% din productia de grau a fost de foarte buna calitate, circa 20% de buna calitate, asa ca 60% este productia care poate asigura fara probleme resursele graului de calitate pentru paine si pentru produsele de panificatie", a argumentat Valeriu Tabara.

Potrivit ministrului, practicarea unui comert cu preturi mari la produsele alimentare ar fi unul 'anormal' si 'speculativ'.

"Niciodata produsele alimentare nu cresc, pentru ca ele au o specificitate. Nu poti sa tii pretul la produse cu perisabilitate, ele sunt destinate consumului imediat. Cu cat volumul este mai mare, cu atat castigul este mai bun. Nu prin preturi mari la produsele alimentare se castiga, acesta este un comert absolut anormal, speculativ, nu cel care trebuie sa duca spre sisteme de echilibru. Dar nu exista probleme legate de aceste preturi, o spun cu toata raspunderea", a mentionat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii considera ca problema principala este ca productia agricola a Romaniei sa nu fie folosita doar pentru consumul intern, ci sa intre pe pietele internationale.

"Eu am nevoie de produse alimentare. Produsul Intern Brut oscileaza de la un an la altul. PIB, in general, se reduce si s-a redus. Pe mine ma intereseaza sa fie o productie care sa asigure necesarul de securitate pentru piata interna, dar si necesarul de securitate pentru piata internationala. Romania trebuie sa devina un partener pe piata internationala in ceea ce priveste produsele agricole, nu neaparat materiile prime, inclusiv transformate, pentru ca este vorba de valoarea adaugata si venituri mai mari pentru producatori", a declarat Tabara.