VIDEO S-a scumpit caldura, iar romanii cauta sisteme de incalzire alternative. Marian Patru, primul om din Caracal care se incalzeste la infrarosu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 30 septembrie 2010, 17:55 Actualitate | Esenţial

Panouri radiante cu infrarosu
Foto: Hotnews
Scumpirea gigacaloriei si reducerea subventiilor la incalzire ii determina pe multi sa caute alternativa pentru scaderea facturilor pe timpul iernii. Una dintre solutii, putin raspandita, o reprezinta panourile radiante in infrarosu. In Caracal, Marian Patru este primul care s-a pregatit de iarna cu panouri radiante infrarosu. Le-a platit si le-a primit acasa in primavara, prin curierat, iar acum asteapta iarna ca sa vada cum functioneaza. In mare, stie cam cum merge sistemul, dar stie si ca exista niste secrete ale producatorului. "Da' pana la urma pe mine putin ma intereseaza secretele astea, interesul meu e sa faca cald in casa".
 • HotNews.ro va prezenta vineri modificarile legislative care genereaza haos in asociatiile de locatari
Traseul panourilor radiante infrarosu din Bucuresti pana la Caracal este o adevarata poveste. Marian Patru si-a construit casa si a lasat arvuna 3 milioane de lei vechi muncitorilor "ca sa bage sistemul vechi de incalzire pe centrala". Oamenii s-au apucat de treaba, au dat gauri, "inclusiv in marmura asta de aici" si se pregateau sa instaleze caloriferele. Atunci i-a facut o vizita prietenul Sorin, cunoscut in Caracal ca primul distribuitor de panouri radiante. "M-a invitat la Bucuresti la Romexpo, la targul cu sisteme de incalzire. Am ajuns acolo la ora 9 si am iesit pe la 4. Am fost incantat".

Marian Patru, prima persoana din Caracal care si-a montat panouri radiante infrarosu

A fost interesat de consumul estimat pe noul sistem. A cumparat panourile si acum asteapta iarna sa vada daca a fost o investitie rentabila.

Cand vine vorba de pret, Marian este atent pana la virgula. "Cu curierat cu tot, m-au dus astea cinci panouri la 102 milioane, dar ele se recomanda in functie de suprafata camerei ori inaltimea". Consumul scade, evident, daca ai casa izolata si termopane.

Cum functioneaza sistemul? Explicatiile vin de la primul distribuitor de panouri radiante infrarosu din Caracal, Sorin Sarbu. Costurile raportate la consumul de electricitate se ridica la 2-3 milioane de lei vechi pe luna, intr-un apartament de trei camere. Costurile variaza insa in functie de izolatia casei. Primul test a fost in casa unui prieten din Targu-Mures, unde 12 ore din iarna trecuta a stat cu ochii pe contor, ca sa se lamureasca. "Am ajuns in Targu-Mures la 7 fara 10, ne-am uitat la contor, am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat. Erau 0,7 kilowati consumati in 12 ore. Asta inseamna la 24 ore - 1,4 kilowati".

Sorin Sarbu, distribuitor de astfel de sisteme de incalzire

Cand vine vorba de modul in care functioneaza sistemul, explicatia este scurta si precisa: "Practic, panourile au efectul soarelui. Montarea este pe tavan si distribuie uniform caldura in toate colturile incaperii".

Ce sunt panourile radiante cu unde infrarosii

Sistemul de panouri functioneaza numai pe baza de energie electrica. Dupa ce se conecteaza la priza, cu ajutorul termostatului se regleaza temperatura dorita in fiecare camera. Undele infrarosii incalzesc toate corpurile solide cu care intra in contact. Sistemul de incalzire foloseste radiatia infrarosu, la lungime de unda de 4-14 microni. Ceea nu reprezinta un pericol pentru corpul uman. Explicatia fizicienilor este urmatoarea: radiatia infrarosu incalzeste panourile, care la randul lor emit radiatie in functie de temperatura atinsa (ex. elementele ceramice incalzite intre 300 – 700 grade Celsius emit in infrarosu in domeniul 2-10 microni).
 • Mentionam ca nu exista date clare cu privire la riscurile pe care aceste sisteme le implica sau cu privire la dezavantajele lor. Cititorii HotNews.ro care utilizeaza astfel de sisteme sunt invitati sa scrie despre modul in care ele functioneaza.
Alte solutii, cu avantaje si dezavantaje:
 • Centrala termica pe lemne: In functie de suprafata casei care trebuie incalzita, precum si de alte aspecte tehnice, o centrala termica pe lemne costa peste 7.000 de lei (cu tot cu accesoriile necesare si montajul asigurat de catre firmele specializate). Pentru o casa (specialistii nu recomanda instalarea acestei centrale la bloc, individual), cu o suprafata de 80 m2, pretul unei astfel de centrale este intre 8.000 si 10.000 de lei, iar lemnele necesare arderii au preturi care difera de la o zona la alta a tarii.
 • Avantaje: combustibil ieftin
 • Dezavantaje: incarcari dese cu combustibil, investitie initiala semnificativa.
 • Iata si o comparatie a consumului in ceea ce priveste combustibilii ce pot fi folositi. Sursa: Centrale-termice.ro
 • Gaz metan - 8.88 kWh/mc
 • Gaz metan - 10.42 kWh/mc
 • GPL - 25.80 kWh/mc
 • Combustibil lichid - 11.86 (10.08) kWh/kg (kWh/l)
 • Lemn - 4.3 kWh/kg
 • Peleti - 5.3 kWh/kg

 • Centrala termica electrica: O centrala electrica are un pret de peste 2.000 de lei, cu tot cu instalare. Utilizata in conditii similare cu cele de mai sus, ea va inregistra un consum lunar aproximativ de 576 kWh, ceea ce luand ca baza de calcul tariful normal pentru consumatori casnici de aprox. 0,5 lei/ kWh (tarif reglementat de ANRE) inseamna circa 288 de lei/luna.
 • Avantaje: varietate de oferte, usor de exploatat
 • Dezavantaje: combustibil scump, amenajarea retelei electrice pentru supratensiune, putere redusa la suprafete mai mari

 • Centrala termica pe gaz: O centrala pe gaz metan costa intre 2.500 si 3.000 de lei cu tot cu montaj. Pentru o casa cu o suprafata de 80 m2, ea inregistreaza consumuri lunare de aproximativ 300 m3/ luna, insemnand la pretul actual al gazului metan rezulta 300 de lei/luna.
 • Avantaje: combustibil ieftin
 • Dezavantaje: reteaua de gaze nu este raspandita in toata tara, la eventuale intreruperi sau scaderi de presiune, pot aparea probleme

 • Pompele termice: Reduc consumul de gaze la centrala folosita, insa dezavantajul este ca investitia initiala este foarte mare. Sistemul foloseste caldura stocata in pamant, care este preluata printr-un mediu lichid si folosita apoi pentru incalzirea locuintei. Pretul unui astfel de sistem porneste de la 2.000 de euro, iar investitia este greu de amortizat atunci cand este vorba despre o singura locuinta. Mai multe detalii aici
Cat platim anul acesta la incalzire

In perioada noiembrie - martie, pentru incalzirea unui apartament de doua camere, consumul mediu este de 1,6 gigacalorii pe luna (apa calda si incalzire), iar pentru restul anului, consumul mediu este de 0,57 gigacalorii pe luna. Tariful de facturare a energiei termice pentru consumatorii casnici este 124 lei/Gcal, inclusiv TVA. (Sursa: RADET)
 • Braila - oamenii vor plati 192 lei/gcal in aceasta iarna, fata de vechiul pret de 172 lei/Gcal inclusiv TVA.
 • Craiova - 194,08 de lei pe gigacalorie, fata de 168,26 lei/gcal, vechiul pret
 • Timisoara - pretul la gigacalorie a urcat de la 186 de lei gigacaloria la 252,16 lei pentru o gigacalorie.
 • Oradea, municipalitatea anunta ca nivelul facturii la energia termica va ramane neschimbat in perioada de iarna 2010-2011. Autoritatile locale s-au angajat sa acopere, chiar si printr-un credit, si partea din subventia totala pe gigacalorie care, in mod normal, ar reveni Guvernului Romaniei. (Agerpres)
 • Bucuresti - pretul gigacaloriei va creste, in aceasta iarna, de la 119 la 124 de lei, in urma majorarii TVA. Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a declarat insa ca, "in aceasta iarna, pretul gigacaloriei va ramane neschimbat, dar se va modifica de la 119 la 124 de lei gigacaloria/mp. Vom acorda in continuare subventii si pretul va fi mic la populatie, in toata aceasta iarna pana in luna martie".
 • Bacau - pretul va creste de la 272 lei, la 285 lei.
 • Iasi - gigacaloria se scumpeste de la 175 lei, la 185 lei.
 • Galati - gigacaloria se scumpeste de la 140 lei, la 167 lei.
 • Motru - gigacaloria se scumpeste de la 108,84 de lei la 113,41 de lei


Citeste mai multe despre   

Comentarii alese de moderator

 • Panouri Ecosun cu termocuartz (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:54)
  Petrean Dumitru [anonim]

  Nu sunt expert in fizica doar electrician, insa m-am documentat pe internet si am instalat aceste sisteme, unele lucruri sunt exagerate, altele reale, ce pot eu va spun din experienta proprie:
  - randamentul este la fel ca al orice radiator electric, apropiat de 100% deoarece energia electrica nu se transforma decat in caldura.
  - conteaza MULT gradul de izolare a casei, ce spunea nenea Marin in interviu ca daca e izolata plateste 200lei si daca nu cu 10 lei in plus sunt povesti...Pretul poate creste la DUBLU daca este slab izolata.
  - Sistemul compenseaza de fapt pierderile calorice ale locuintei. Daca se face un calcul termic se poate determina exact consumul. Cat se pierde, atat consumi, nu face miracole.
  - Radiatiile infrarosii sunt emise si de teracota, si de calorifer, de orice obiect "cald". Toata jmecheria panourilor radiante sta in pozitie (pe tavan) si directivitate. Faceti o analogie intre un bec aprins si unul cu un reflector-oglinda in spate.
  - Exista panouri radiante si "resouri" de tavan (improvizatii). Ce instalez eu sunt niste panouri Ecosun din cehia de la un distribuitor din Alba Iulia, care cu suprafata granulara acoperita cu un strat de termocristal cu emisivitate ridicata in infrarosu.
  - Energia radiata este proportionala cu suprafata activa, stratul granular dubleaza practic suprafata activa, de aici si raportul intre energia radiata si cea care se transfera prin convectie in aer, creste la dublu.
  - Energia radiata mai creste cu qvarduplul temperaturii, insa din motive practice si de siguranta temp panourilor in locuinte nu depaseste 100grade.
  - Exista ghiduri de proiectare mai complexe, cine cauta, gaseste...
  - Va puteti face si singuri un panou radiant in infrarosu, vedeti aici: http://www.youtube.com/watch?v=0nrdBgl_cXM , este un sistem identic care formeaza un panou radiant direct sub rigips, avantajul e ca e invizibil.
  -
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

29318 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Foarte scump! (Joi, 30 septembrie 2010, 18:08)

  Coco [anonim]

  Saracul, cind ii va veni factura de curent pe prima luna cred ca le va arunca direct pe fereastra. Este stiut de ani de zile ca incalzirea cu energie electrica, indiferent de sistem este cea mai ineficienta. Cel mult poate fi folosita ca si sursa complementara.
  • 0 (0 voturi)    
   intre cine sa aleg? (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:10)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Coco

   intre tine sau canadieni si statele nordice ale USA care folosesc EXCLUSIV incalzire pe electric? ca sa fiu politicos, esti NEINFORMAT!
   • +1 (1 vot)    
    Asa este cum spui , , , (Vineri, 1 octombrie 2010, 12:22)

    gheorghe [anonim] i-a raspuns lui bula

    . . . .dar tu ai veniturile lor? La ce venit au ei si la cat costa acolo energia nici nu merita sa foloseasca alt sistem. Pentru romani insa, unde energia electrica se obtine preponderent din combustibili fosili si mai sunt si baietii destepti care o vand este prea scumpa incalzirea electrica si mai ales daca iei in consideratie venitul excesiv de mic al unui roman mediu.
  • 0 (0 voturi)    
   rock (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:51)

   proton [anonim] i-a raspuns lui Coco

   totul e gresit ,asta e un aparat care produce energie termica avind ca sursa singularitatea - ca e bagat in priza e doar de forma- posibil ca omu nostru o sa primeasca nu o sa plateasca cecuri -in rest nimic nu se pierde totul se tranforma
  • +1 (1 vot)    
   randamente si retele (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:27)

   nelu [anonim] i-a raspuns lui Coco

   "incalzirea cu energie electrica, indiferent de sistem este cea mai ineficienta" - oare asa sa fie?! se stie ca randamentul de conversie al energiei electrice in energie termica este de 100%, iar in cazul panourilor cu infrarosii cam 95% din energia electrica se transforma in radiatie infrarosie, care incalzeste obiectele intalnite, nu aerul (ca in cazul unui radiator electric clasic cu ulei). Cu alte cuvinte, daca in cazul unui calorifer electric dureaza ore pana se incalzeste aerul din camera, in cazul unui panou cu infrarosii senzatia de caldura se simte in zona sa de actiune dupa doar cateva minute - insa va dura tot cateva ore pana cand aerul din incapere se va incalzi de la obiectele din camera care absorb radiatia infrarosie si o cedeaza apoi aerului din incapere, incalzindu-l. Depinde cat e costul aceleiasi cantitati de energie, fie ea sub forma de kw energie electrica, sau gigacalorie. Eu cred ca sunt cam la fel. Singura problema este ca retelele electrice nu vor face fata (deja sunt fluctuatii care atenteaza la buna functionare a aparaturii casnice).
   • 0 (0 voturi)    
    habar naveti (Joi, 18 noiembrie 2010, 11:50)

    geniu [anonim] i-a raspuns lui nelu

    -centrala gaz metan de apartament randament 97% caldura
    - curent facut in centrala cu gaz metan; de doua ori mai scump; randamentu e muci cam 60%
    - ranamentu e cam la fel si in canada; pretul kw e asemantor; da salariu e de 10 ori mai mare....deci nu prea conteaza 10% din el pe incalzire; fata de 100% in bantustan.
    Doar pompa de caldura electrica rivalizeaza cu centata termica de apartament. Pompa de caldura extrage caldura din frig si tio baga tie si voua peste tot.
    Numai tampenii spuneti...
    tot globu se incalzea cu corent daca era de bine. Ce legatura are spania , egiptu cu romania; clima e diferita; in egipt se prefera racirea nu incalzurea
    Nemtii foloseste la greu centrale de apartament nu corent electric.
  • 0 (0 voturi)    
   Zau ? (Vineri, 1 octombrie 2010, 11:41)

   BX [utilizator] i-a raspuns lui Coco

   1.4KW x30 zile = 42KW. Nesemnificativ. Consumul mediu lunar pe tara e undeva la peste 200.
   • 0 (0 voturi)    
    Conasum? 1,4kW/??? (Vineri, 1 octombrie 2010, 23:30)

    val [anonim] i-a raspuns lui BX

    Pt. BX - ati uitat numarul de ore/zi in calculul de mai sus.
    Nu am facut un calcul cat m-ar costa la 50mp locuibili cu o inaltime a camerelor de 2,4m, dar eu cochetez cu ideea de a-mi mota astfel de panouri.
  • 0 (0 voturi)    
   te contrazic... (Marţi, 5 octombrie 2010, 19:35)

   Geo [anonim] i-a raspuns lui Coco

   Pot sa te informez ca cineva din cunostintele mele are asemeanea panouri de un an si jumatate asta inseamna ca iarna trecuta s-a incalzit numai cu astfel de panouri si este extrem de multumit.
  • 0 (0 voturi)    
   cocolino mucilino (Miercuri, 6 iulie 2011, 14:00)

   Bluemann [anonim] i-a raspuns lui Coco

   sa inteleg ca te-ai documentat tu! le sti tu pe toate... clar sunt 90% fabulatii in acest articol, ce m-a amuzat cel mai tare e primul lor client care afirma printre alte aberatii ca firma e foarte serioasa, avea si produse mai ieftine de care nici ei nu erau prea siguri ca sunt bune dar el care are lamborghini la poarta si tine la etichete si-a luat d-aleaa mai scumpe ca doar deh, imi plac si hainele de pe mine :)))))))))))) Sunt variante mult mai ieftine de incalzire pe curent electric, diferenta intre un produs si altul consta din pacate in pret, cu cat cumperi mai ieftin cu atat vei fi tu mai ieftin dupa factura lunara :D
 • +4 (8 voturi)    
  Va spun eu cum functioneaza (Joi, 30 septembrie 2010, 18:17)

  Mumulea [utilizator]

  , la fel ca orice resou electric de gatit, dar la alta temperatura. Consuma exact la fel ca un resou, aeroterma sau calorifer electric, pentru aceeasi caldura produsa. E suficient liceul pentru asta, nu e nevoie sa dai 100 mil, ca sa afli asta.
  • -3 (11 voturi)    
   Cred ca gresesti (Joi, 30 septembrie 2010, 18:27)

   Romi [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   Daca faceai liceul aflai si de ceva numit eficienta.

   Nu stiu cifre, dar de exemplu un calorifer electric poate avea eficienta 40% dar panourile pot avea 80%. Practic aceasi cantitate de caldura la jumatate de pret!
   • +11 (15 voturi)    
    Eficienta si randamentul (Joi, 30 septembrie 2010, 18:59)

    Andu [anonim] i-a raspuns lui Romi

    Daca erai atent in liceu, aflai ca eficienta caracterizeaza un transfer termic, care va sa zica o pompa de caldura, cum este un frigider sau un aer conditionat.

    O pompa de caldura "ia" caldura dintr-un loc si o transfera "cu forta" in altul. Eficienta este definita drept cantitatea de caldura transferata supra cantitatea de caldura utilizata de pompa termica pentru a "forta" transferul. Ea poate fi supraunitara, si de cele mai multe ori este.

    Un radiator nu e o pompa de caldura. El nu "ia" caldura dintr-un loc si o transfera in altul, ci o produce prin diverse moduri (o reactie chimica, cum e arderea, efect Joule, in cazul sistemelor electrice etc.).
    Deci pentru un radiator, fie si el cu infrarosu, nu are rost notiunea de eficienta, ci doar cea de randament. Randament care, dupa cum iti mai amintesti tu vag, este fatalmente limitat la 100%, e.g. din 1 Joul de energie electrica fac maximum 1 Joul de energie termica.
    Deci o gigacalorie produsa electric va costa minimum 370 de lei, la actualul pret al energiei electrice (http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=1+kilowatt*hour+in+gicacalories#sclient=psy&hl=en&q=1+gigacalorie+*+0.32+ron%2F(kilowatt*hour)+in+ron&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=7c8f32f65b860aba)
    • +2 (2 voturi)    
     randament si COP (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:33)

     nelu [anonim] i-a raspuns lui Andu

     Este vorba de coeficientul de performanta si randament. Sunt doua lucruri diferite. Randamentul reprezinta lucrul mecanic util per lucru mecanic consumat si intotdeauna e subunitar. Randamentul unei pompe termice este si el subunitar - insa, atentie ! - COP este supraunitar intre anumite limite. O pompa de caldura consuma mai putina energie (electrica) decit produce (caldura). Raportul dintre energia obtinuta si energia consumata se numeste coeficient de performanta (COP) si este caracteristica de baza a unei pompe de caldura. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3. Randamentul pompei de caldura poate sa depaseasca 100 % si uzual este de 300 – 600 %. Surplusul de energie provine in acest caz din mediu, a carui temperatura este mai mica decat temperatura camerei! Interesant, nu?
   • +2 (8 voturi)    
    Of of (Joi, 30 septembrie 2010, 19:06)

    Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Romi

    Toate aparatele electrice, atat timp cat nu includ o pompa de caldura si nu castiga vreo energie potentiala, au aceeasi eficienta in producerea caldurii: exact 100% (inclusiv tembelizoru' si ventilatoru')
   • +11 (13 voturi)    
    Cred ca gresesti tu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:10)

    owlman [anonim] i-a raspuns lui Romi

    Eficienta aia despre care vorbesti tu se referea la motoare (cata energie mecanica obtii dintr-o unitate de energie termica sau electrica), la pompe de caldura (cata energie consumi ca sa muti o unitate de energie termica dintr-o parte in alta) si la surse de iluminat (cata energie luminoasa obtii dintr-o unitate de energie electrica, restul transformandu-se in caldura).

    In cazul panourilor radiante si al oricarui alt fel de resou, singura formula aplicabila este Legea intai a lui Joule ( http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_effect ). Care, in absenta altor scurgeri de energie (lumina, vibratii) are deja eficienta de 100%.

    Intrebare: daca eficienta unui calorifer electric este de doar 40% (caldura generata), ce forma au cele 60% de pierderi? :) Banuiesc ca n-o fi lucru mecanic! :P
  • +1 (1 vot)    
   omul insa spera (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:46)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

   Omul insa spera ca producatorul are un secret care ii permite sa obtina un randament supra-unitar. Ce vrei, e din Caracal!
  • 0 (0 voturi)    
   NU FUCTIONEAZA CA UN RESOU (Vineri, 1 octombrie 2010, 23:37)

   val [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   1.Cristalele au rol de "amplificator".
   2.Ati neglijat inertia termica a obiectelor si peretilor.
   3. Mai sunt si alte aspecte dar puteti sa le studiati si singur.
   Succes la o opinie mai documentata
 • +1 (3 voturi)    
  Radiator electric (Joi, 30 septembrie 2010, 18:41)

  Sipos [anonim]

  Eu nu o sa folosesc centrala termica de apartament . In occident in multe locuri este sau va fi interzis , in favoarea unei centrale comune .Deocamdata o sa folosesc radiator electric si boiler . Da stiu ca o sa ma coste mai mult electricitatea dar nu asa de mult cum spun unii , iar cel putin astea ma vor costa in jur 1000 de ron (radiatoare+boiler) , deci am de unde sa pierd diferenta pana la o centrala care e pe la 6000-7000 cu tot .
  • +3 (5 voturi)    
   .... (Joi, 30 septembrie 2010, 18:49)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Sipos

   Asta ce e? Strategia de PR de la RADET? Eu am centrala de apartament de un car de ani si fata de orice alta solutie oferita de diversi prestatori de servicii e de departe cea mai eficienta. Centralele de bloc ar putea avea ceva avantaje insa sunt putine locurile cu asa ceva si observ ca nimeni nu prea vrea sa isi bata capul cu asa ceva. Chiar si dezvoltatorii imobiliari (aia care mai sunt) prefera sa instaleze centrale individuale decat sa bage banii in solutii comune.
  • 0 (0 voturi)    
   daca stii unde sunt interzise, te rog sa spui (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:58)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui Sipos

   in ce tari; daca ai mai multe detalii ar fi perfect!
 • +8 (10 voturi)    
  FIZICA vs. PUBLICITATE (Joi, 30 septembrie 2010, 18:57)

  un fizician [anonim]

  Ceea ce relateaza respectiva persoana in articol suna puternic a reclama mascata. Am citit tot felul de posturi aiuritoare cum ca "eficienta" energetica a acestor panouri e dubla fata de caloriferele clasice. Prostii! Atat intr-un caz cat si in celalalt se aplica clasica Lege a lui Joule invatata la scoala generala si care pune semnul egal intre energia electrica consumata si energia termica obtinuta de la un consumator de tip rezistiv. Cu alte cuvinte, indiferent daca transferul caloric se face prin convectie (caloriferul) sau radiatie (infrarosii), transferul de caldura va fi egal cu energia electrica consumata. Pentru acelasi consum termometrul va arata aceeasi valoare. Avantajul probabil al panourilor cu infrarosii va consta intr-un confort sporit eventual. Iar din punctul asta de vedere fiecare este liber sa isi justifice cheltuiala, repet cheltuiala, nu investitia

  Cine doreste intr-adevar alternative competitive energetic, atunci solutia consta in pompe de caldura, unde ciclul termodinamic permite un randament supraunitar. Si/sau adaugarea unor panouri termice solare.
  • +3 (9 voturi)    
   mai gandeste-te (Joi, 30 septembrie 2010, 20:49)

   Fizica [anonim] i-a raspuns lui un fizician

   panourile alea radiante incalzesc corpurile solide , deci nu si aerul . Nu mai sunt foarte sigur , mi se pare ca am auzit ca panourile radiante functioneaza mai bine in incaperi zugravite cu o vopsea-oglinda pentru infrarosu . Deci , infrarosul respectiv te incalzeste pe tine , nu peretii , cam ca la microunde . Asta insamna ca pierderile sunt minime . Eu cam atit imi amintesc . Dar eu nu sunt Google :) .
   • +1 (1 vot)    
    principiu' zero al termodinamicii (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:47)

    calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui Fizica

    spune ca exista echilibru termodinamic. in cazul concret prezentat, dupa un anumit timp, toate corpurile din incapere vor avea aceeasi temperatura. ce e drept, insa, la romani nu se aplica nici o lege. asa ca de ce s-ar aplica legile termodinamicii? cine e termodinamica aia bah? la romani, deci (si numai in interiorul granitelor acelui tarim binecuvintat de totz zeii) in camera omu' are patruj' de grade si scaunu' are -12. iar daca omu' vrea sa se simta ca-n irak, el se aseaza pe scaun. iar scaunu' (care e frate cu romanu') ii va ceda energie. in urma acestui proces, omu' va avea 42 de grade iar scaunu fro -18. ura!! traiasca!
    • 0 (0 voturi)    
     Care va sa zica , tinde asimptotic ? (Vineri, 1 octombrie 2010, 20:51)

     Fizica [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

     Infrarosul te incalzeste pe matale , nu pereti , aer etc . S-or incalzi si alea , nu zic nu , dar important e sa-ti fie tie cald , nu peretilor . Sa te ajut putin : am la ateliier o teracota maaaaaare .Ajung la atelier pe la 8 , pornesc gazul , pe la 11 se incinge teracota si se dezmorteste camera ( 30 mp si inaltime 3,7 m ) , apoi inchid gazu' . Mai ard o ora gaz , pe la 14 si la 17 plec acasa . Daca as avea o soba de tabla , as arde gazu' 8 ore , insa la un debit mult mai mic ( am vazut la niste amici care au ateliere in hale cu pereti subtiri si cu un singur rind de geamuri ) . Soba de tabla radiaza puternic si iti tine cald cat esti acolo . E un soi de analogie ca sa intelegi ca pe mine ma intereseaza sa-mi fie cald mie ,nu camerei , atita timp cat sunt in camera . Din pacate atelierul e inchiriat ca altfel mi-as fi luat panouri radiante de alea .
     • 0 (0 voturi)    
      vezi ? (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 13:28)

      calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui Fizica

      de aia e platit un prof univ de 100 de ori mai bine decit un maistru din atelier. pentru ca stie ca infraroasha nu te incalzeste "pe tine", ci orice corp care absoarbe in infrarosu. amu', tz-as putea povesti despre benzi energetice in solide, absorbtie directa sau indirecta, fononi plasmoni, da' ma indoiesc ca ai intelege. nunu, tu esti in romania (la caracal) si stii ca intr-o camera exista 2 corpuri la 38 de grade si 100 de corpuri la zero grade. ca asa vrea nenea care vinde panouri.

      intrebare de 100 de puncte: caruta aia care s-a rasturnat absoarbe in infrarosu sau nu?
      • 0 (0 voturi)    
       Tot insisti pe ideea ca temperaturile se egalizeaz (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 21:00)

       Fizica [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

       dar pe mine nu ma intereseaza chestia asta , pricepi ? Eu stau 8 ore in camera aia si pe urma oricum camera se raceste . Eu imi iau caldura si ma duc cu ea , inainte sa apuce sa se egalizeze , la o bere . In plus , ma mai intereseaza sa-mi fie cald repede ,nu sa astept 2 ore pina cand incep sa simt efectul sobei de teracota . Da' nu inteleg de ce mi-ai zis ca esti din Caracal ca eu unul nu te-am intrebat .///
       [Editat de HotNews.ro]
  • +11 (11 voturi)    
   care a invatat cate ceva in scoala (Joi, 30 septembrie 2010, 21:05)

   un profan [anonim] i-a raspuns lui un fizician

   Conform legii repartiției spectrale a corpului negru, valabilă pentru lungimi de undă mici sau (a lui Wiene parca) omul care are mai mult apa decat carbon si alte elemente absoarbe in principal lungimile de unda de cca 3000 nm. Acum daca aplicam legea lui Joule in cazul rezistorului de Tungsten are eficienta de 100%, dar cand ne lovim de placa ceramica care emite de fapt spre noi la 2-5 microni mai pierderm ceva (cum ziceau unii in gluma prin vibratii oscilatii etc). Eficienta oricum nu ajunge la 90% nici sa o faci din pix (marketing).
   Ok totusi de unde pana unde agitatia asta cu incalzitoare IR? De la senzatia de caldura pe care o dau: ele incalzesc direct corpul pe care radiaza, functie de lungimea de unda fiind absorbite in varii moduri: adica daca pui unul din-asta pe tine poti sta si la -20 de grade afara in tricou.
   Dar eu nu as pune asa ceva pe mine, fie si o imitatie de soare, pt ca asa ceva gasesti in saormerii, si eu nu sunt piept de pui....
 • +1 (3 voturi)    
  Subiect (Joi, 30 septembrie 2010, 19:21)

  bogdan [anonim]

  Eu zic sa nu va mai da-ti cu pararea daca nu aveti un sistem asemanator in casa (eu unul nu am asa ceva dar poate voi avea),, eu cred ca greseste''
  Pt cei care considera ca gazul este mai eficient doar vreau sa va aduc aminte ca exista o diferenta in ultimi ani la crestere preturilor gaz/energie(in favoarea curentului) + daca se supara rusii mucles gas
  • 0 (0 voturi)    
   Preturi si consumuri (Duminică, 3 octombrie 2010, 13:27)

   C [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   In primul rand consumurile prezentate sunt aberante.
   Consumi cca 300mc de gaz pe luna (cifra rezonabila, si eu ma incalzesc cu gaze de aproape 30 de ani si cam pe-acolo e; in ultimii ani am consumat mai putin, dupa ce-am facut cam tot ce-am putut sa izolez casa cat mai bine, dar tot ajung la 150-200 mc/luna), adica cca 3000 kWh de energie, sau 100 kWh pe zi.
   Prietenul din Tg. Mures pretinde ca ar consuma, cu panourile lui, 1,4kWh pe zi, de 50-75 de ori mai putin decat cu incalzire pe gaz.
   Omul nostru din Caracal si-a pus cinci panouri (care au probabil puteri pornind de pe la 300W si ajungand pe la 1,2-1,5kW bucata, asa am vazut eu cel putin intr-o oferta) si se-asteapta sa-si incalzeaca toata casa iarna tinandu-le deschise juma' de ora pe zi.
   Nu-i nevoie niic de fizica, nici de liceu, nici macar de scoala generala mai lunga de patru clase ca sa realizezi ca asa ceva e imposibil. IMPOSIBIL.
   Socotiti doar cata energie consuma omul insusi (da, caloriile alea de prin diete) si-o sa intelegeti mai usor.
   Doi, preturile -- asta e pentru tine, Bogdane. Kilowattul-ora "electric" este deocamdata de CINCI ori mai scump decat ala termic generat prin arderea gazului.
   Exista, cu siguranta, multe consideratii legate de randament, de mecanismele de incalzire (radiatie vs. convectie), plus 1001 alte lucruri, toate avantajand eventual panourile radiante, dar, cand tragi linie, este foarte putin probabil sa iesi mai ieftin decat cu gaz -- referindu-ne STRICT la "combustibil".
   Sigur, daca ti-ai facut casa noua in varf de deal, la 5 kilometri de reteaua de gaz (asta ca raspuns pt. comentatorul care dadea exemplul canadiano-american -- tari foarte mari, distante mari, urban sprawling etc.) si te costa sa-ti aduci gazu-n casa 10000 de euro (aici nu stiu, pretul e "din burta"), atunci fireste ca intervin si alte calcule...
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns (Luni, 4 octombrie 2010, 19:40)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui C

    Da poate in acest moment incalzirea pe gaz este mai ieftina dar (in cazul meu) pt a-mi pune un alt sistem de incalzire decat CET ma costa foarte mult, la sistemul gaz(separare gaz +centrala+...-85 milioane(aproximativ) iar electric de numai aproximativ 30 milione

    Iar dpmv gaz se va scumpi mai mult decat energia electrica
    • 0 (0 voturi)    
     Dpmv? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:55)

     C [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Din punctul tau de vedere? :-)
     Sigur, cum zice si Ivan mai jos -- fiecare le stie pe-ale lui.
     Dar:
     1) Electric, consumurile vor fi de ordinul de marime a ce-au spus multi pe-aici - 1-2MWh lunar. Depinde de multe, multe lucruri, dar pt. un apartament obisnuit e putin probabil sa scapi cu mai putin de 1000RON/luna.
     2) "La bloc" e foarte probabil sa ai necazuri si cu reteaua. Chiar si la o locuinta individuala probabil va trebui sa modifici cate ceva, poate sa instalezi niste circuite separate, poate chiar alt bransament... costurile astea le-ai luat in calcul?
     3) Nu prea stiu preturile acestor panouri, insa caracaleanul nostru zice ca l-au costat cinci bucati 100 de milioane. Sigur, vazui deunazi la un retailer de-asta mare o aeroterma la 40 RON...
     4) Dptv-ul tau ;-)... nu-sh ce sa zic. Poate ca da, poate ca ba. Atata vreme cat o mare parte din electrictatea nationale se obtine tot din resurse fosile (inclusiv gaz), cresterea pretului la hidrocarburi va atrage automat cresterea pretului electricitatii. Sursele astea noi, regenerabile, cum sunt cele eoliene, produc energie (mult) mai scumpa.

     Oricum, primul si cel mai intelept pas tot o cat mai buna izolare termica ramane.
     • 0 (0 voturi)    
      Rs (Vineri, 8 octombrie 2010, 20:26)

      bogdan [anonim] i-a raspuns lui C

      Bineinteles ca voi lua in considerare acest lucru 150 rom schimbare panou+100 ron(fire+prize--nu am impamantare la prize) blocul nu are separare de gaz -asa am cumparat apartamenul +daca punem toti bani trebuie sa platim 1500 apartament(exact cam 1 panou)

      Astazi am vb cu un coleg de munca care si cumpart 3 panouri 1.5 kw la-m rugat sa se uite la contuar dupa la incept si dupa 7 zile sa-mi imi zica si mie cat kw a consumat la temp de 21 C in garsoniera

      Sunt curions

      M-am gadit si la varianta calorifer+aeroterma(chiar am avut anul trecut cateva zile dar nu a fost eficient)
      ++apartamentul este al banci si nu mai sunbt dispus sa investesc 80 mil in ele si asa am dat o caruta de bani pe el(acum 2 ani eram toti pe val
 • +6 (10 voturi)    
  panouri radiante (Joi, 30 septembrie 2010, 19:30)

  BRASOV-STEFANESCU [anonim]

  eu folosesc aceste panouri radiante din 2009.Patru panouri din cele mai mari de 877 de w consum,boiler de 30 litri la baie si de 10 litri la bucatarie pentru apa calda plus consumul de energie pentru celelalte aparate electrice din apartament(2 cam.)Consum de aproximativ 200 lei pe luna intr-o luna de iarna.Perioada cit suntem la servici le programam pe o temperatura de aprox. 15 gr. iar cind venim acasa undeva la 22-24 de grade.Suntem foarte multumiti de investitie.Pina nu le aveti in casa si nu le vedeti eficienta nu faceti comentarii in necunostinta de cauza
 • +4 (6 voturi)    
  Despre costuri (Joi, 30 septembrie 2010, 19:30)

  owlman [anonim]

  Sa calculam ce inseamna incalzire electrica. Luam ca referinta pentru omul din Caracal preturile din Craiova: 1Gcal costa 194 lei.

  Sa convertim unitatile de masura:
  1 gigacalorie = 4184 megajoules = 4184 megawattsecunde = 4184000 kilowattsecunde = 1162.2 kilowattore
  http://www.google.ro/search?q=1+gigacalorie+in+kilowatt+hours

  Inmultind cu tariful monom pentru energia electrica de joasa tensiune(0,4330 lei/kWh) obtinem ca o gigacalorie obtinuta electric la tine in casa costa 503 lei, adica de vreo 2.5 de ori mai scumpa decat gigacaloria termica venita de la termoficare.

  Omul din articol ori are un sistem de incalzire subdimensionat si va dardai de frig, ori va plati niste facturi astronomice. As inclina spre prima varianta...
  • -2 (4 voturi)    
   Cum zici tu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:45)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui owlman

   Cum zici tu
   Dar pt cei care au repartitore acel calcul este doar teoretic
   Pt cei care nu au repartioare-platesc la mc(parca)
   +ceazul ce intregistraza este in beci...
   Instalatii vechi ----temp ta din calorifere nu va reflecta exact tem de intrare.....

   +Daca se supara si taie caldura ...
  • +3 (3 voturi)    
   haha (Joi, 30 septembrie 2010, 23:53)

   jiji [anonim] i-a raspuns lui owlman

   ia in calcul ca termica iti pune la plata 2-3 gigacalorii ca sa incalzeasca o suprafata care o poti incalzi cu o centrala proprie cu numai 1 gigacalorie. La Termica au alte legi fizice
 • +1 (7 voturi)    
  io ma incalzesc de la vecinu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:40)

  Jelu [anonim]

  si nu ma deranjeaza ca o sa creasca pretul gigacaloriei. El are bani ca e destept si arde "gazu" toata ziulica. Traiasca trandavia si taiatul frunzei la caini. Net iau tot de la el ca e la liber wirelesu. Cat timp e prostie pe pamant io o duc bine.
  • +1 (3 voturi)    
   Re: Jelu (Joi, 30 septembrie 2010, 22:31)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui Jelu

   LooooL :o)))))))

   Just!
 • +6 (6 voturi)    
  !!! (Joi, 30 septembrie 2010, 20:04)

  cristiian [utilizator]

  Ceea ce pot adauga la acest articol este ca din punct de vedere tehnic, echipamentul care produce caldura, respectiv acel panou are in componenta o multitudine de LED-uri de constructie speciala care produc radiatia.
  Daca se inlatura panoul alb, veti observa o padure de LED-uri IR de putere.
  Daca ati mai observat, exista in piata cuptoare cu IR care mentin anumite produse gatite, la o anumita temperatura ridicata iar acele cuptoare au o sursa IR.
 • +6 (10 voturi)    
  Ce distractiv! (Joi, 30 septembrie 2010, 20:24)

  AlinN [anonim]

  Toate manualele de fizica urla ca incalzirea cu panou electric sau cu radiator este foarte scumpa poate chiar cea mai scumpa modalitate de a incalzi casa acum, la preturile actuale de pe piata.
  Ma distreaza ca apar dorei care au ei in casa de 10 ani panouri si care jura ca dau 50 RON/luna sa incalzeasca un castel de 2500mp cand sunt -58 grade Celsius afara la 27grade in interior.
  Imi suna aproape la fel cum suna prin 2005 cumpararea de locuinte. Daca intrebai de ce ai da pretul pe care l-ai da in Paris se gasea cate un dorel care sa-ti explice el cum va creste piata in Romania si cum nu exista o incongruenta logica in fenomen desi tie asta iti spune bunul simt si logica.
  Si vin si eu cu o metoda ieftina de incalzire: centrala pe lemne. Daca ne raportam la pretul lemnului si la puterea calorica a lui rezulta ca lemnul este cea mai ieftina metoda de incalzire mai ales daca-l arzi intr-o centrala cu randament mare. Din pacate este destul de dificil de implementat metoda, mai ales daca stai la etajul 1 si blocul are 13 etaje.
  • +3 (3 voturi)    
   Centrala cu lemne - sa și nu... (Joi, 30 septembrie 2010, 22:27)

   icflorescu [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

   Centrala cu lemne e ok astăzi, și după cum ai scris, numai în anumite condiții (nu dacă stai la bloc).
   Dar nu uita că trăim într-o țară în care "lemnele" s-au tăiat și se taie masiv și în mare parte ilegal. Așa că nu te poți baza pe faptul că prețul lemnului va rămâne mult timp de acum înainte la același nivel.

   Deocamdată în orașele din România gazul rămâne sursa cea mai potrivită - și încă nu foarte scumpă...
  • +3 (3 voturi)    
   Peleţi (Vineri, 1 octombrie 2010, 0:07)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

   Renunţă la lemne, mai bine este pe peleţi. Aceştia se obţin din orice fel de resturi vegetale şi datorită dimensiunilor constante pot fi folosite de sisteme automatizate de alimentare a centralei.
 • +6 (8 voturi)    
  articol facut pe genunchi ... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:39)

  lulu [anonim]

  centrala electrica 576 kWh pe luna ? poate pe marte ... eu am centrala electrica la 2 camere, hol, baie bucatarie, iar consumul lunar cu toate celelalte ajunge 1800-2000 kWh ... articolul este facut pentru reclama ... sa vedem un interviu cu d-nul Marian Patru la primavara si sa vedem cum le arunca pe geam pe cele panouri radiante ....
 • 0 (6 voturi)    
  ... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:58)

  Bogdan [anonim]

  Eu nu inteleg de ce ai plati 20 de milioane pe o centrala electrica plus tevi si montare cand la fel de bine poti sa-ti cumperi niste calorifere electrice care costa cel mult 3 milioane bucata. Iar astea noi sunt si economice. Eu am cautat centrala electrica, si as fi cumparat dar nu am gasit una care sa incalzeasca si ala la baie si bucatarie. Toti zic ca pentru asta trebuie boiler... si atunci care e avantajul centralei electrice?
 • +10 (10 voturi)    
  eu cred in tehnologie (Joi, 30 septembrie 2010, 21:04)

  bacau [anonim]

  Cel care a scris articolul nu ne spune nimic de suprafete sau mai exact, volum. Cum sa numim noi articol daca "am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat" - ce este asta PROSTIE. Femeia se pricepe la centrale sau la incalzire cum se pricepe la motoare (sub capota masinii). Eu am acasa pompe de caldura cu COP 5.14 adica la 700 w consumati echivalent 3.6 kw termic. Dar tot nu inteleg termenul din articol "am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat"
 • +3 (3 voturi)    
  Alte alternative (Joi, 30 septembrie 2010, 21:26)

  Vladi [anonim]

  Exista si centrale pe lemne, din germania, unde se incarca un siloz odata la 2 ani, iar lemnul este ca rumegusul sau ca niste rumegus presat sub forma de macaroane, cum ar fi carnea tocata. Exista si energia geotermica, in special unde panza fretica este aproape, o groapa pana la apa , apa din pamant are 13 C, se introduc niste elementi care sa fure caldura termica, cu lichid anticongelant, care este plimbat cu un motoras mic prin peretii casei printr-un furtun, ca un sol radiant, daca afara sunt minus 20 C, lichidul plimbat prin pereti creaza acolo o temperatura ca si cand ar fi de fapt toamna afara, scazand cheltuielile cu incalzirea. Elementii care preiau energia termica din panza freatica au mai multi metrii patrati in functie de casa.
 • +7 (7 voturi)    
  curios.. (Joi, 30 septembrie 2010, 21:35)

  Cetateanul Turmentat [anonim]

  ceva nu da bine :))

  1,4kwh * 30 zile = 42 kwh/luna
  42*0.43= 18 RON

  Nu stiu cum de are el factura 2-3milioane, poate de la plasma tv, si aia emana mai multa caldura :D
  • 0 (0 voturi)    
   nu da bine, dar la tine (Vineri, 1 octombrie 2010, 11:09)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul Turmentat

   1,4kwh * 30 zile * 24 ORE = 1008kwh/luna ;)
   • 0 (0 voturi)    
    Citeste art cu atentie, Alex (Duminică, 3 octombrie 2010, 13:35)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Alex

    Asa zice acolo - ca-n 12 h a consumat 0,7 kW (se presupune c-a vrut sa spuna kWh), deci 1,4kWh/zi.
    Asa cum zici tu e mult mai rezonabil, intr-adevar, si se "leaga" si cu ce zice lulu mai sus...
  • 0 (0 voturi)    
   e caraghios sau gresit inteles (Vineri, 1 octombrie 2010, 23:10)

   un electrician [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul Turmentat

   1,4 kw poate fi consumul unui element radiant pe ora nu pe zi doar nui aparat de radio sau bec asa ca va trebui inmulti si cu o medie orara de consum zilnic de 10-12 ore si atunci sa vezi factura!!!
 • +8 (8 voturi)    
  Sa fim seriosi, dati articolul jos. (Joi, 30 septembrie 2010, 22:34)

  watt [anonim]

  1.4kw in 24 de ore inseamna ca panoul ala consuma ~60W adica cat un bec mai slab.

  Becurile normale produc peste 90% caldura in loc de lumina. Indiferent de aparatul electric, chiar daca este 100% eficient cu 60W produci tot atata caldura! Sunt niste legi elementare din fizica.

  Pe scurt, nu poti incalzi iarna o camera cu un aparat care consuma 60W indiferent care ar fi el. Este nevoie de 30-40 de ori mai muta energie electrica.
 • +3 (3 voturi)    
  Sistemul ar putea fi rentabil... (Joi, 30 septembrie 2010, 22:34)

  icflorescu [utilizator]

  ...în condiții ideale, în care stai la curte, într-o zonă de deal sau munte, și ai avea un generator în râul din spatele grădinii :-))).

  Poate că, în comparație cu alte sisteme electrice de încălzire e ok. Probabil ideea este foarte bună și elegantă pentru țările în care nu există rețele naționale de distrbuție a gazului și cei de acolo nu au altă variantă decât electricitatea.
  • 0 (0 voturi)    
   excrocherie imputita (Joi, 18 noiembrie 2010, 12:10)

   geniu [anonim] i-a raspuns lui icflorescu

   Daca nu ai minim 1 kw pe ora in fiecare camera iarna nu faci 18 grade in casa, bloc izolat termice testat de mine; deci cam 2000 -3000kw/luna....e suficient.
   Aloo ce inseamna radiant? ceva diresctional....directional si echivalent perfect e si bec infrarosu cu oglina; sau orice bec cu oglinda emite energia primita in proportie de 100%; ca de altfel orice este electric; cat ia din contor atat emite ca si caldura...evident si frigiderul si areul conditionat ..tot valdura face; pe care o arunca afara insa....
   Vreau sa spun ca dac ma iau dupa nea caisa cu 0,7 kw...montez cateva becuri cu inflarosi de putere echivalenta; si o sa constat cu surpriza ca margan prin apartament iarna; evident pe inruneric, ca infraosu e cam orb; o sa dai cu mecla in turturi ....
   Pentru cei din bucuresti: la nu cand nu va mai fi subventionata gigacaloria; centrala termica pe gaze de apartament la greu ...ca la nemti..ca acolo nu e subventie....si pentru cei cu mai multe lovele pompa de caldura...
 • +4 (6 voturi)    
  Mor (Joi, 30 septembrie 2010, 23:44)

  Dan D. [utilizator]

  Bai mor pe romanu care le stie pe toate, ca nu e bun, ca stie el mai bine - lasa'i mah frate pe astia care au sa spuna daca e bun sau prost, in rest taci si citeste comentariile.
 • +3 (3 voturi)    
  Eficient? (Vineri, 1 octombrie 2010, 3:48)

  doom [anonim]

  Cum dracu este eficient daca eu asta iarna nu am depasit 200 lei gazele (apa calda si caldura)? E drept este izolat apartamentul cu 3camere.
  • +1 (1 vot)    
   Super-economic (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:43)

   ivanG [anonim] i-a raspuns lui doom

   Pentru conditii normale de utilizare (subliniez "normale") poti atinge consumul acesta in doua situatii: fie apartamentul e foarte mic (o garsoniera recompartimentata la 3 camere :) ) fie e defect contorul de gaze.
   Mai exista o posibilitate, daca aparatmentul e bine izolat: sa nu aerisesti din decembrie pana in martie.
   • 0 (0 voturi)    
    Exagerezi... (Duminică, 3 octombrie 2010, 13:41)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui ivanG

    200 de lei pt. trei camere e intr-adevar putin, dar nu aberant/ridicol de putin.
    Da, apartamentul poate fi foarte mic (nu mult mai mare decat una din garsonierele astea noi, bengoase), de 50 mp si foarte bine izolat.
    200 lei inseamna, grosso modo, vreo 200 mc, sau 2000 kWh, sau 60 kWh/zi. Nu-i chiar atat de putin.
    Apoi, poate dr. Doom e un om care prefera sa stea mai in racoare -- inainte de-a sari cu gura, imi amintesc cu melancolie de ce-mi spuneau niste englezi, care-i "regula"la ei: 16 grade in dormitor, 18 in camera de zi, 20 in baie.
 • 0 (0 voturi)    
  Eficienta e de mai multe feluri (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:38)

  ivanG [anonim]

  Articolul pare a fi, voluntar sau involuntar, reclama mascata. Dar ele sunt intr-adevar eficiente... intr-un anume fel...
  Acum 2 ani am pus un panou radiant de 1500 W, cu control electronic, intr-o camera la demisol unde nu as fi putut pune alta sursa de incalzire. Termostatul lui a fost reglat pe 14 grade. Pare putin, dar nu e. Unul din marile avantaje ale panoului este ca, in momentul in care l-ai pornit, "simti" aproape instantaneu caldura (chiar daca in aer sunt -5 grade...).
  El incalzeste treptat toate corpurile care absorb infrarosii, acestea incalzind la randul lor aerul.
  Pentru a fi intr-adevar eficiente, aceste panouri trebuie lasate sa mearga, bazandu-te pe sistemul lor de control. La inceput vor functiona aproape in continuu, pana cand toate corpurile din raza lor de actiune se vor fi incalzit suficient pentru ca aerul sa aiba temperatura setata. Din acest moment panoul isi "domoleste"activitatea, emitand (sau consumand, daca preferati) atata energie cat sa pastreze temperatura setata si sa asigure confortul termic perceptual.
  Concret: iarna trecuta, care a fost destul de geroasa, costul energiei consumate de panou a fost de cca 60 lei pe luna. Mult? Putin? Depinde de situatie...
  Din pacate nu poti sa-ti usuci rufele punandu-le pe calorifer. De fapt poti, ele se usuca, dar tu ingheti...
  • 0 (0 voturi)    
   E mult 60 de lei... (Duminică, 3 octombrie 2010, 13:47)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui ivanG

   -- pentru o camera (in ideea ca e o camera "normala", de 15-20mp);
   -- la demisol (deci foarte bine izolata in mod cumva natural);
   -- la doar 14 grade.

   Sigur insa, cum spui si tu, depinde de situatie.

   Mai relevanta ar fi (nu ma refer la postul tau, ci la articol) o comparatie intre panourile astea si alte sisteme de incalzire electrica -- clasicul resou, mai noile calorifere, centrala electrica...
   Aici probabil panourile ar fi castigatoare (pe langa aspectul estetic, fatul ca nu iau din spatiu etc.).
 • 0 (0 voturi)    
  Comentarii (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:33)

  Daniel [anonim]

  Eu nu inteleg logica multor comentarii.
  Ex:
  Doom se intreaba cum de acest sistem este eficient daca el n-a depasit 200 lei pe gaz.
  Pai Doom, ce nu intelegi? Poate cu panouri platesti 199 lei. Sau 150 lei?

  Oricum articolul este pleazna. Nu demonstreaza nimic, este o reclama nereusita, un articol prost.

  P.S.: Eu am folii pe infrarosu. Le-am incercat, functioneaza. De consum vedem la iarna.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:36)

  Ion Roata [anonim]

  Multumesc domniilor voastre pentru toate invataturile despre eficienta, randament, putere lucru mecanic, schimbatoare de caldura si alte minunatii pe care numai o minte iscoditoare le poate pricepe. Ceea ce iarasi nu inteleg eu si rog pe domniile voastre sa ma lumineze este pretul gigacaldurii din Bacau. De ce e acum 272 de lei si mai si creste, iar prin alte meleaguri din tara este la jumatate. Bag sama ca bacauanii sunt mai sensibili la caldura sau sunt mai jecmaniti...
 • +1 (1 vot)    
  centrala electrica (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:37)

  centrala electrica [anonim]

  am centrala electrica de 3 ani si o folosesc ocazional la incalzirea unui parter de casa de 80 mp, in total 6 radiatoare diverse dimensiuni. Centrala are 3 rezistente de 3kw fiecare, deci 9kw in total. Daca vreau sa fac craciunul acolo, sau sa locuiesc la sfarsit de saptamana, centrala trebuie sa mearga non - stop cel putin 2 zile ca sa incalzeaza casa, deoarece peretii sunt reci, deci consum 2 zile: 48 x 9kw x 0.35 lei, dupa care prin cronotermostat reglat la 23 grade in camera principala, scade consumul pana la 80 kw/zi. Casa este izolata termic si are termopan. Deci in cel mai bun caz as avea un consum lunar de 80 x 30 = 2400 kw/luna in conditiile in care ar merge tot timpul si ar pastra casa la o temperatura constanta.
 • +1 (1 vot)    
  eficienta (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:37)

  nixi [anonim]

  nu va mai bateti capul. de platit tot o sa platiti si inca scump.Investitia costa,intretinerea si eventuala uzura in timp...la fel costa.unde nu mai pui ca ,costurile la curent se maresc an de an. fara sa faci calcule matematice deosebite,avand in vedere preturile mereu in crestere,ajungi la acelasi rezultat: caldura e un lux si se plateste ca atare.saracii insa vor economisi,adica vor lua inca o patura si un pulover in casa si inca o pereche de ciorapi in picioare ca sa poata dormii. oricum o sa se abureasca peretii si tot o sa platesti,caci altfel nu-ti usuci casa. fratilor,cea mai moderna casa e pestera sau grota. faci un foc de lemne in mijlocul grotei si dormi langa foc. asa a facut si omul preistoric si asa o sa faca si omul modern.
  • +1 (1 vot)    
   omul preistoric cu focul de lemne (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:57)

   the [utilizator] i-a raspuns lui nixi

   facea economie la electricitate, ca sa-si cumpere SUV ?
 • 0 (0 voturi)    
  Panouri Ecosun cu termocuartz (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:54)

  Petrean Dumitru [anonim]

  Nu sunt expert in fizica doar electrician, insa m-am documentat pe internet si am instalat aceste sisteme, unele lucruri sunt exagerate, altele reale, ce pot eu va spun din experienta proprie:
  - randamentul este la fel ca al orice radiator electric, apropiat de 100% deoarece energia electrica nu se transforma decat in caldura.
  - conteaza MULT gradul de izolare a casei, ce spunea nenea Marin in interviu ca daca e izolata plateste 200lei si daca nu cu 10 lei in plus sunt povesti...Pretul poate creste la DUBLU daca este slab izolata.
  - Sistemul compenseaza de fapt pierderile calorice ale locuintei. Daca se face un calcul termic se poate determina exact consumul. Cat se pierde, atat consumi, nu face miracole.
  - Radiatiile infrarosii sunt emise si de teracota, si de calorifer, de orice obiect "cald". Toata jmecheria panourilor radiante sta in pozitie (pe tavan) si directivitate. Faceti o analogie intre un bec aprins si unul cu un reflector-oglinda in spate.
  - Exista panouri radiante si "resouri" de tavan (improvizatii). Ce instalez eu sunt niste panouri Ecosun din cehia de la un distribuitor din Alba Iulia, care cu suprafata granulara acoperita cu un strat de termocristal cu emisivitate ridicata in infrarosu.
  - Energia radiata este proportionala cu suprafata activa, stratul granular dubleaza practic suprafata activa, de aici si raportul intre energia radiata si cea care se transfera prin convectie in aer, creste la dublu.
  - Energia radiata mai creste cu qvarduplul temperaturii, insa din motive practice si de siguranta temp panourilor in locuinte nu depaseste 100grade.
  - Exista ghiduri de proiectare mai complexe, cine cauta, gaseste...
  - Va puteti face si singuri un panou radiant in infrarosu, vedeti aici: http://www.youtube.com/watch?v=0nrdBgl_cXM , este un sistem identic care formeaza un panou radiant direct sub rigips, avantajul e ca e invizibil.
  -
  • 0 (0 voturi)    
   Scump dom'le, scump... (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:23)

   Ionel Ilie [anonim] i-a raspuns lui Petrean Dumitru

   Cred ca nenea Marian a platit cam mult. M-am dus pe fir si am gasit firma care vinde panouri Ecosun din Alba, se numeste Delphi Electric ( www.DEL.ro ), si mi-a iesit un panou de 600W la 800RON, plus 5 ani garantie...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu confundati (Vineri, 1 octombrie 2010, 10:21)

  andrei [anonim]

  Nu confundati eficienta cu costul! Un sistem mai eficient nu e neaparat si mai ieftin.
  Singurul mod in care se pot compara sisteme dpdv al eficientei este sa compari sisteme ce au la baza acelasi combustibil.
  Atunci da.
 • +1 (1 vot)    
  Caracal - ce sa le ceri?! (Vineri, 1 octombrie 2010, 10:26)

  IOn [anonim]

  Curentul electric este cel mai scump; 0.5 lei KWh. Bine doar la Caracal poti sa le vinzi oamenilor calorifere electrice la pret de 102 milioane. Sa vezi cand vor veni facturile la curent, ce veselie. Carul cu prosti acolo s-a rasturnat.
 • 0 (0 voturi)    
  come on ... (Vineri, 1 octombrie 2010, 11:03)

  anonim [anonim]

  Tehnologia pentru panouri radiante nu e noua. Exista fabrica la Cluj unde se fac panourile, de mai bine de 5 ani. Si pentru cei care cred ca factura de curent este foarte mare, le-as sugera sa se informeze inainte sa vorbeasca.

  Din experienta proprie: pentru un apartament cu 3 camere incalzit cu panouri infrarosu iarna trecuta s-a platit curent 250 ron (TV+ calculator + masina de spalat haine + masina de spalat vase), iar factura de gaz a fost 30 RON. Acelasi apartament incalzit cu gaz costa peste 300 RON.

  V
  • +1 (1 vot)    
   Pompe Termice (Vineri, 1 octombrie 2010, 12:07)

   M.Andrei Iulian [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Sunt valabile pentru zonele argiloase, practic se foreaza un put prin care se introduce o conducta tur retur in acelas put, cred eu ca face parte din clasa de energie termica pasiva, numai un geolog iti poate recomanda asa ceva.
 • +1 (3 voturi)    
  Electric for ever... (Vineri, 1 octombrie 2010, 12:07)

  Kata [anonim]

  Eu de mai mult de 10 ani ma incalzesc exclusiv electric. Dupa ce am incercat tot felul de "minunatii" am ajuns tot la clasicul calorifer cu ulei. Problema lui este ca a fost scoas pe piata cu niste grave erori de proiectare datorate "bizonilor" care urmeaza sa le cumpere... Asadar, daca caloriferul nu are 2000 sau 2500 de wati si nu frige de poti sa faci oua pe el, "bizonul" nu-l cumpara. Un asemenea calorifer supraincalzit va putea ceda mediului inconjurator o cantitate limitata de caldura, preluata de curentii de aer incalzit care se formeaza langa el. Viteza aerului fiind mica, cantitatea de temperatura preluata va fi mica la randul ei dar electricitatea se consuma la maximum. Pentru eficientizare putem mari viteza aerului cu un ventilator sau mai simplu putem mari suprafata radianta.
  Un calorifer electric nu trebuie sa fie mai fierbinte decat un calorifer clasic din vremurile bune...
  Eu incalzesc doua calorifere de 12 elementi (24 elementi echivalent) la temperatura de mai sus cu doar 500W. Treaba asta se face legand in serie caloriferele, fiecare cu o singura rezistenta de 1000W. Incercati si nu veti regreta.
  • 0 (2 voturi)    
   Of, Of (Vineri, 1 octombrie 2010, 14:47)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Kata

   Du-te la profesorul tau de fizica din lasa a 7 ia-l de urechi si mai pune-l sa-ti predea odata lectiile alea cu termodinamica.
   • +2 (4 voturi)    
    Precizare (Vineri, 1 octombrie 2010, 15:12)

    Kata [anonim] i-a raspuns lui Ion

    1. Ceea ce am scris mai sus se bazeaza pe o experienta de 10 ani cu asemenea treburi.
    2. Sunt electronist de profesie.
    3. Termodinamica se preda in clasa a X-cea.
    4. Poti spune ceva despre ceea ce ai FACUT concret si sa ma lasi cu pareri folclorice?
    • +1 (1 vot)    
     Concret (Vineri, 1 octombrie 2010, 16:46)

     Ion [anonim] i-a raspuns lui Kata

     Curentul electric e mai scump decat gazul, degeaba am randement de 100% daca platesc de cinci ori mai mult.
     • +2 (4 voturi)    
      alta precizare..... (Vineri, 1 octombrie 2010, 18:56)

      kata [anonim] i-a raspuns lui Ion

      1 Gazul e subventionat.
      2 Automatizarile la care se preteaza gazul sunt neglijabile fata de caloriferele electrice.
      3 investitia pentru incalzirea electrica este infinit mai mica decat cea pentru gaz.
      4 Rusul poate opri gazul dar curentul nu prea...
      5 Cunosc destui "destepti" cu centrale pe gaz care stau in frig si se lauda ca platesc putin.
      6 E trist ca atunci cand cineva vrea sa faca ceva, sar zece care sa-i spuna ca nu se poate.
      7 E trist ca polemizez cu tine inloc sa FACEM efectiv pentru noi sau pentru altii.
      8 Incearca varianta mea macar o luna si apoi vino cu pareri in cunostinta de cauza. De ce vrei sa descurajezi alti oameni?
      • 0 (0 voturi)    
       Tampenii electrice (Luni, 4 octombrie 2010, 15:33)

       Cineva cu centrala pe gaz [anonim] i-a raspuns lui kata

       Mdaa, probabil ca lucrezi la o firma ce vinde calorifere/echipamente electrice si nu mai aveti clienti de vrei neaparat sa scoti atatea avantaje ale incalzirii electrice in evidentza. Eu am centrala pe gaz acasa, dar am folosit si calorifere electrice pe ulei. Credema ca sunt rau de frig si nu am stat in frig nici atunci nici acum. INCALZIREA PE GAZ ESTE MUUUUUUUULT MAI IEFTINA. La draq, toata lumea cu sau fara fizica in cap stie asta, chiar e nevoie sa tot promovezi tampeniile cu incalzirea electrica?
       Nu am nimic cu tine, nu te cunosc, dar NU MAI SUPORT TOATA RAHATURILE ASTEA CU INCALZIREA ELECTRICA IEFTINA.
       Evident fiecare face ce vrea si de asemenea suporta consecintele propriilor actiuni ( sau facturile pentru ele)
       In rest multa bafta ( si echilibru emotional pentru desteptul asta din Caracal cu panourile lui)
  • 0 (0 voturi)    
   Calorifer cu ulei (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 23:11)

   vik [anonim] i-a raspuns lui Kata

   Interesant !24 elementi la o camera consum de 1000Wati?Am inteles bine?Alte detalii?Ma intereseaza subiectul!
 • 0 (0 voturi)    
  Asta s-a uitat . . . (Vineri, 1 octombrie 2010, 12:17)

  Gheorghe [anonim]

  . . . pe un contor defect de a vazut in 12 ore 0.7 Kw, Pai hai sa ne gandim mai nene! In primul rand ca inca nu s-a inventat perpetuum mobile, adica masinaria care sa dea energie fara sa consume mai nimic, Ai 6 panouri sa zicem de 300 de w/ora, Asata inseamna 1.8 Kw inmultit cu 24 inseamna 43.2 Kw/zi, inmultit cu 30 de zile inseamna 1290Kw/luna.inmultit cu cca 0.5 lei/ Kw ar face un cost de peste 600 lei plus TVA. Si atentie asta pentru cel mai mic panou dar daca ar fi de 700 W sau de 2400 W, vorba unuia de mai sis le arunci sigur pe fereastra. Multa bafta!
 • 0 (0 voturi)    
  Hai ca-i simplu ! (Vineri, 1 octombrie 2010, 13:01)

  Tanti Caldura [anonim]

  Nu mai faceti atatea calcule, ci luati chestia de baza: 1kWh costa de 4-5 ori mai mult daca-l produci electric, fata de gaz metan. De aici, puteti calcula cat vreti. Daca ai posibilitatea accesului la gaz metan, aceasta e solutia optima. Sigur, si centrala pe lemne (inconfortabila, de altfel), daca iei lemne pe piata neagra... Electric e curat, comfortabil, elegant, dar scump ca naiba.
 • +2 (2 voturi)    
  radiatie pe piele iar aerul e rece: nenatural ! (Vineri, 1 octombrie 2010, 16:04)

  Chronosopados [anonim]

  1. Sistemul cu radiaţie nu e un sistem care să producă un "confort termic": îţi încălzeşte doar pielea (şi retina !) dar aerul ambiant rămâne rece, chiar respiri aer rece !
  Nu e o căldură plăcută iar termoreglarea naturală funcţionează razna: corpului îi place aer cald PE piele, nu piele încălzită în contact cu aer rece !
  (exemplu extrem: cu microunde de la cuptor: lasi usiţa deschisă şi blochezi senzorul, vei avea incălzire prin radiaţie !)
  Încălzirea plăcută e cea care produce aer cald ambiental, care te "înveleşte" plăcut cu aer cald !

  2. Reducerea pierderilor: izolare pereti, izolare ferestre (rame groase, 3 straturi de geam), reducerea pierderilor sistemului de încălzire, reducerea încălzirilor inutile, reducerea radiaţei infrarosii spre exterior (geam unidirecţional), recuperare căldurii aerului uzat evacuat, un pulover în plus
  3. Pretul combustibililor: unii costă: lemne, gaze, electric alţii sunt gratuiţi: solar, geo, mai mult sport prin cameră...

  Abordarea mea a fost :
  1. in cameră să fie o căldură plăcută: aer cald.
  2. reducerea pierderilor: reduce cantitatea de combustibil consumat, oricare ar fi el: izolare, sistem cu randament mare, termostatare zonală şi temporizare.
  3. reducerea pretului pe calorie al combustibilului: aport solar si aport geo (încălzire geo a aerului proaspăt= "puţ canadian").
 • +2 (2 voturi)    
  Panourile radiante sunt varianta ideala in locul c (Vineri, 1 octombrie 2010, 20:27)

  Viorica Paicu [anonim]

  Am montat si eu anul trecut intr-o camera ca sa le testez un panou radiant si sa vad consumul. Consumul a fost exact cum mi s-a spus, sincer spun chiar am fost foarte multumita de acest sistem. La inceput am fost sceptica in privinta lor pentru ca nu stiam nimic despre ele dar acum o luna am achizitionat in toata casa. A fost foarte simplu, le-am cumparat de la o firma din bucuresti , aveau si un site parca panouri-infrarosu sau ceva de genul asta.
 • +2 (2 voturi)    
  primul roman ... :-) (Vineri, 1 octombrie 2010, 22:24)

  boul si vitelul [anonim]

  Numai un ziarist poate sa scrie asa ceva: primul roman ...

  Sunt firme care comercializeaza si monteaza asa ceva de ani de zile, de exemplu: http://www.solutiialternative.ro/
 • 0 (0 voturi)    
  Intelepciunea populara (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 23:49)

  Locatarul [anonim]

  Spune ca nu poti face din kkt bici si sa si pocneasca.In termeni stiintifici, e legea aia din fizica, cu in natura nimic nu se pierde nimic nu se castiga, totul se transforma.Iar cheia succesului in incalzirea locuinetei, este numai si numai izolatia exterioara, si geamuri cat mai mici ca suprafata. Ai 20cm de polistiren pe afara, acoperisul izolat si podeaua izolata, poti incalzi casa si cu o lumanare.Dar sa izolez casa, si sa dau pe sisteme de incalzire care costa salariul meu pe 5 ani, mai bine lipsa.Dar articolul reclama, este reusit, pune botul la el orice tzugulan, mai ales romani din astia care in ultimii 20 de ani, au invatat de au rupt cartile.
 • +1 (1 vot)    
  Practica bate gramatica (Duminică, 3 octombrie 2010, 18:41)

  barghieru [utilizator]

  Legea "de aur" a fizicii:energia nu apare,nici nu dispare,dar se transforma dintr-o forma in alta.Totdeauna "novatiile" au fost primite "in furci".Calcule,calcule...,dar practica arata,ca è rezonabil!Adica,sunt cai de rezolvare, teoretic, ce nu le cunoastem noi.Pina la urma,cineva face teorie,dar cineva practic se incalzeste(cu bani putini).Fiecare alege ce vrea.
 • 0 (0 voturi)    
  Teoria ca teoria, da praftica ne omoara...!!! (Luni, 4 octombrie 2010, 9:16)

  marius [anonim]

  Ce ma amuza pe mine desteptii cu tot felul de teorii si care n-au habar despre ce e vorba aici. Cred ca de la al doilea - al treilea comentariu au si uitat care e subiectul...cu ce va deranjeaza daca coreeanul este putin mai destept....daca el a reusit sa foloseasca putina energie electrica pt. a produce multe raze infrarosii pt. incalzire, care e problema?.....eu cred ca razbiul se da in orgolii (mari profesori universitari) nu in cine are dreptate si cine nu. Din pacate recunosc ca mi-am pierdut timpul cu majoritatea comentariilor (respect pt. cei cu comentarii documentate, scurte si la obiect). Asa a fost romanul intotdeauna, vorba...vorba...vorba...si cand s-a terminat discutia nu ramanem decat cu.......despre ce vorbeam? loool. Daca se amenda prostia romaneasca am fi cea mai bogata tara....Ce asa de greu sa riscati banii pe un panou, vedeti ce face si apoi tot respectul pt. pct. de vedere...sau va e frica...exista si posibilitatea sa NU AVETI DREPTATE. Pana atunci MUCLES si lasatii pe cei care au panouri coreene (nu de la Cluj, resouri) sa spuna ce fac, sa-i credem pe cuvant si sa-i respectam pt. curaj ....
 • 0 (0 voturi)    
  Sisteme de incalzire (Vineri, 3 decembrie 2010, 9:19)

  Mircea [anonim]

  Incercati mai bine sistemele de incalzire electrica prin pardoseala sunt mai economice pentru case unifamiliale,apartamente
  Sistemele de incalzire radiante sunt eficiente numai cand se utilizeaza gaz natural si nu energie electrica

  La uzina de vagoane este montat un astfel de sistem in hala prelucrari mecanice
 • 0 (0 voturi)    
  o sa incerc (Vineri, 1 aprilie 2011, 10:44)

  madana [anonim]

  Buna,
  recunosc,sunt femeie,nu prea ma pricep...am poate multe lucruri de invatat de aici,dar m-am hotarat sa i mi instalez asa ceva.Am primit o oferta ,ptr casa mea calculele sunt undeva la 1900 euro.Eu oricum doream o centrala electrica iar calculele ptr aceasta ereu urmatoarele:
  -centrala ceta-3200 ron
  -curentul trifazic-3000 ron
  -tevaraie,coturi,mana de lucru-3000 ron
  Dupa niste socoteli as ajunge pe la 10000 ron,chiar asa mi s-a spus de catre cei care-mi aduceau centrala.
  Ptr panourile Ecosun nu am nevoie de curent trifazic,cheltuielile cu tot cu transport si montaj ajung undeva pana in 1900euro.Problema este ca nu stiu ce randamant da.Ce ma sfatuiti?Va rog sa ma ajutati ca sunt nehotarata si am nevoie de sfaturi mai ales ca o parte dintre voi au ceva experienta in aceasta problema.Cu stima,Madana
 • 0 (0 voturi)    
  ilovedecor.ro (Miercuri, 27 februarie 2013, 12:36)

  ilovedecor.ro [anonim]

  Mai bine multi ar investi si izolarea termica a casei mai bine


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version