Persoanele cu handicap care nu merg din oficiu la evaluare sau care nu se prezinta la reevaluare atunci cand li se solicita acest lucru vor fi sanctionate prin suspendarea dreptului la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, potrivit unui proiect de act normativ, citat de Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a supus, marti, dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care stabileste o serie de obligatii pentru acestea.

Initiatorii proiectului de act normative sustin ca stabilirea obligatiilor faciliteaza remedierea deficientelor functionale si contribuie la integrarea sociala si in munca a persoanelor cu handicap.

Astfel, persoanele cu handicap trebuie sa se prezinte din oficiu pentru evaluare sau reevaluare la structurile competente in domeniu, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.

De asemenea, beneficiarii de indemnizatii de handicap vor fi obligati sa se prezinte pentru reevaluare la solicitarea structurilor competente in domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de handicap, sa depuna diligentele necesare pentru a beneficia de drepturile prevazute de lege si sa urmeze activitatile si serviciile prevazute in planul de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv in planul individual de servicii al adultului cu handicap.

Alte obligatii se refera la depunerea diligentei pentru incadrarea in munca, in raport cu pregatirea, posibilitatile fizice si psihice, pe baza recomandarilor comisiei cu competenta in domeniu, la colaborarea cu asistentii sociali si echipele de specialistii, in scopul recuperarii, reabilitarii, orientarii profesionale si integrarii sociale si la informarea directiilor generale de asistenta sociala, in termen de 48 de ore de la luarea la cunostinta, cu privire la orice modificare referitoare la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.

Neindeplinirea acestor obligatii va fi sanctionata cu suspendarea dreptului la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale.

"In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se va aproba procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale", se mai arata in proiectul de act normativ.

Initiatorii proiectului mai arata ca aplicarea noilor prevederi va contribui la scaderea presiunii asupra sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, la descurajarea unor atitudini bazate pe fals si coruptie, la centrarea bugetului alocat prestatiilor sociale pe persoanele aflate efectiv in nevoie. De asemenea, noile prevederi vor determina diminuarea efortului financiar suportat de la bugetul de stat pentru aceasta categorie de persoane.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi in dezbatere publica pana in 9 septembrie.